Linkuri accesibilitate

Oficial ucrainean: Rusia are rezerve să continue multă vreme războiul împotriva Ucrainei


Vadim Skibițki, directorul adjunct al informațiilor militare din Ucraina
Vadim Skibițki, directorul adjunct al informațiilor militare din Ucraina

Ucraina este pe punctul de a pierde regiunea Luhansk din est în fața Rusiei, care o domină când vine vorba de forța artilerie și rezervele de muniție, a avertizat un înalt oficial al serviciilor secrete ucrainene.

Oficial ucrainean: Rusia are rezerve să continue multă vreme războiul împotriva Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00

„Situația este foarte grea, rușii au o superioritate evidentă când vine vorba de volumul de arme de care dispun”, declară Vadim Skibițki, directorul adjunct al informațiilor militare din Ucraina.

La patru luni de la invazia rusă, războiul a devenit unul de uzură, cu pierderi grele de ambele părți. Skibițki reamintește însă că Rusia este avantajată când vine vorba de stocurile de armament, pentru că Ucraina depinde în acest moment aproape exclusiv de livrările de arme și muniții din Occident.

„Conform estimărilor noastre, Rusia mai are rezerve să continue încă multă vreme războiul împotriva Ucrainei”, a spus Skibițki într-un interviu pentru Current Time, canalul de televiziune în limba rusă, proiect al Europei Libere în cooperare cu Vocea Americii.

„Noi trecem treptat la standardul NATO, ceea ce înseamnă sisteme de artilerie cu calibrul de 155 de milimetri. Dar încă nu avem arme suficiente pentru a încetini ofensiva Rusiei”, mai spune Vadim Skibițki.

În ultima vreme, Kievul este mai deschis și transparent când vine vorba despre eșecurile înregistrate pe frontul de est, în regiunea Donbas. Avertismentul și evaluarea serviciilor de informații militare ucrainene se înscriu în acest nou trend.

Autoritățile militare și civile ucrainene vorbesc mai deschis și despre înaintarea trupelor ruse în regiunea orașelor Severodonețk și Lisiciansk. Chiar dacă lentă, această înaintare prefigurează o victorie a trupelor ruse în regIunea Luhansk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat în mod repetat că armata rusă are cam de zece ori mai multă artilerie decât forțele ucrainene și că este de așteptat ca, la reuniunea miniștrilor apărării NATO din 15 iunie, la care participă și Ucraina, acesta să ceară insistent mai multe arme, muniție și sisteme de apărare antiaeriană.

Skibițki apreciază că, la ritmul actual, Rusia mai poate continua războiul încă un an fără să producă noi arme – motiv pentru care sancțiunile economice dure impuse de Occident nu au un efect direct și imediat asupra capacității Rusiei de a continua agresiunea din Ucraina.

Moscova a fost obligată să renunțe pentru moment la Kiev și să-și reorienteze eforturile asupra regiunii Donbas din est dar chiar și în aceste condiții, avertizează Skibițki, Rusia nu a renunțat la ideea de a cuceri si controla Ucraina.

„Toate eforturile Rusiei se concentrează acum pe un obiectiv: să ne încercuiască trupele din est, un obiectiv minim al Statului Major” de la Moscova, mai spune Skibițki. Dacă însă armata rusă reușește să cucerească orașele cheie Severodonețk și Lisiciank, de pe cele două maluri ale râului Doneț, atunci va relua probabil ofensiva în sudul Ucrainei, spre Zaporojie și Herson.

Odesa pentru moment nu mai este în vizorul armatei ruse, apreciază Skibițki, pentru că brigada de la Marea Neagră ar fi folosită ca simplă forță de infanterie în zona Zaporojie.

Dar reluarea campaniei din sud ar putea prelungi mult războiul, mai spune directorul adjunct al serviciilor de informație militare ucrainene.

„Rusia își modifică strategia și planurile cel puțin odată pe lună, după eșecul inițial”, declară Skibițki. „Nu a atins încă principalele obiective ale acestei așa-numite „operațiuni militare speciale” așa că președintele Vladimir Putin va continua războiul”, spune Skibițki în interviul acordat Current Time.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG