Linkuri accesibilitate

Oferte electorale în România


Dacian Cioloș la depunerea semnăturilor pentru alegeri
Dacian Cioloș la depunerea semnăturilor pentru alegeri

Un vot care să sancționeze, la scrutinul din 26 mai, actuala guvernare ar fi, din multe puncte de vedere, salutar.

Știm, acum, cine sunt candidații principalelor partide la alegerile pentru Parlamentul European. Știm, de asemenea, ce așteaptă partidele de la viitorii parlamentari. Cea mai interesantă și mai dătătoare de speranțe listă este cea propusă de alianța USR-PLUS: sunt acolo oameni cu studii strălucite, atât în țară cât și în străinătate, cu un parcurs profesional convingător, oameni în majoritate tineri, entuziaști și atașați valorilor europene. Nu același lucru se poate spune despre celelalte partide și în primul rând despre partidele aflate la guvernare, PSD și ALDE.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct

Așa cum am prevăzut și cum era de așteptat, Partidul Social-Democrat apasă pe pedala naționalistă. Parlamentarii europeni, repetă obsesiv președintele partidului, Liviu Dragnea, trebuie să fie „buni români”, trebuie să fie „patrioți”, să reprezinte interesele țării și să nu voteze împotriva ei. Acest discurs arată o totală neînțelegere a rosturilor Parlamentului European: acolo mergi nu ca să faci demonstrație de patriotism ci ca să participi la efortul comun în materie de legislație europeană, de proiecte economice ș.a.m.d. Că partidul lui Dragnea este complet defazat în această privință ne-o dovedește și lista candidaților. Găsim în ea pe medicul ieșean Tudor Ciuhodariu, un traseist politic notoriu, care probabil nici nu mai știe prin câte partide a trecut. Este apoi preotul greco-catolic Chris Terheș, trăitor în Statele Unite, care până nu demult practica un vehement discurs anticorupție pentru ca apoi să se transforme, peste noapte, într-un inamic înverșunat al Direcției Naționale Anticorupție și al Laurei Codruța Kovesi. La loc de frunte pe listă este și jurnalista Carmen Avram, realizatoare a unei emisiuni la Antena 3, care a declarat că s-a decis să intre în politică după ce a ascultat un discurs de mare intensitate patriotică al premierului Viorica Dăncilă. Deși făcea parte din alt partid, pe listele PSD apare și Maria Grapini, personaj devenit celebru prin greșelile de exprimare și care, pentru a-și dovedi patriotismul, ar trebui mai întâi să învețe limba română. De notat că Terheș, Avram și Grapini sunt omniprezenți la Antena 3, post care, în mod evident, controlează agenda politică a social-democraților.

Dincolo, la ALDE, partid fără ideologie și fără personalitate, se mizează tot pe îmbățoșarea naționalistă în fața Uniunii Europene. Lista nu ne rezervă surprize. Regăsim două veterane, Renate Weber și Norica Nicolai, aceasta din urmă binecunoscută pentru atacurile la adresa justiției. Pe listă e inclus și Daniel Barbu, personaj sumbru, fost ministru al culturii, calitate în care s-a remarcat prin niște declarații scandaloase. Aceasta este oferta puterii și cel mai blând lucru care se poate spune e că ea este complet neatractivă. Un vot care să sancționeze, la scrutinul din 26 mai, actuala guvernare ar fi, din multe puncte de vedere, salutar.

Previous Next

XS
SM
MD
LG