Linkuri accesibilitate

„O afacere de stat: expulzarea celor 7 cetățeni ruși” (I.Chifu/ deschide.md)


Revista presei de la Chișinău

„O afacere de stat: expulzarea celor 7 cetățeni turci de la liceul Orizont”, astfel își intitulează Iulian Chifu editorialul de pe deschide.md. Autorul scrie că îi este greu să spună dacă e vorba, cu adevărat, de o afacere de stat, însă ceea ce i se pare clar este faptul că a fost implicat statul turc.

Tamara Grejdeanu: revista presei de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00
Link direct


În continuare, editorialistul notează că din moment ce comisia de specialitate a Parlamentului a validat justețea actelor, subiectul e închis, acțiunea se consumă și nu are formă de recurs. Recurs au însă persoanele vizate: ele se pot adresa, în primul rând, instanțelor naționale împotriva măsurii expulzării. Iulian Chifu mai scrie că e de văzut dacă în Republica Moldova există o asemenea procedură sau dacă faptele incriminate permit acțiunea de expulzare înaintea judecării definitive a cauzei sau doar după hotărârea definitivă.

Același subiect este analizat de analistul politic Oazu Nantoi, într-un comentariu pentru cotidianul.md. Acesta scrie că cei șapte cetățeni turci au devenit o simplă monedă de schimb în dorința lui Plahotniuc de a cumpăra un bilet de intrare în clubul regimurilor autoritare. Despre sfidare față de legislație, Constituție, drepturile omului, Acordul de Asociere cu UE nici nu face de pomenit. E ridicol, afirmă Nantoi. El notează că dacă în cazul anulării alegerilor din mun. Chișinău a fost folosită „justiția”, apoi, în cazul cu profesorii turci spectrul fumigenelor a fost nițel mai larg – „finul a vorbit despre „audieri parlamentare”; deputaților din „coaliția de guvernare” li s-a ordonat să-și „exprime îngrijorarea” iar un oarecare Dodon a cerut informația de la S.I.S”, a mai scris analistul.

Agenția de presă „IPN” publică o analiză în care autorii scriu despre ceea ce numesc vânzoleala propagandistică în ajunul preconizatelor alegeri parlamentare, din jurul accidentului rutier în care a fost implicat șeful statului, Igor Dodon. În articol se face referire la reacția socialistului Vlad Bătrîncea și la atitudinea sa conspiraționistă, din care reiese că președintele Dodon ar avea mai mulți inamici de moarte, între care actuala guvernare, opoziția pro-europeană, România și SUA sau forțe ostile ortodoxiei. Autorii analizei se întreabă despre care inamici ai eforturilor șefului statului de promovare a valorilor ortodoxe poate fi vorba, dacă Ortodoxia și unitatea creștină sunt subminate de implicarea bisericii în politică, iar beneficiar al acestei implicări a fost chiar șeful statului, lucru confirmat într-o adresă a CC din 13 decembrie 2016, se menționează în articol.

Jurnaliștii de la portalul mold-street.com scriu că din anul 2015 și până în prezent, doar 54 de agenți economici din cei 248 care au depus solicitări, au reușit să obțină acordul Agenției federale Rosselhoznadzor, pentru exportul fructelor și legumelor în Rusia. În material este citat directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, care susține că prioritate au agenții economici din regiunea transnistreană și cei din Autonomia Găgăuză. Jurnaliștii precizează că la începutul acestui an Rosselhoznadzor avertiza autoritățile de la Chișinău să ia măsuri, astfel încât să nu mai existe cazuri când se eliberează certificate fitosanitare unor companii ce nu au dreptul de a exporta fructe în Rusia. Statisticile cu care operează ANSA arată că anul trecut, spre Federația Rusă au mers 173 de mii de tone de mere, asta însemnând aproape 98 la sută din producție. În România au fost livrate doar 3000 de tone de mere, în Belgia 38 de tone, în Georgia 42 iar în Italia 41.

Agenția de presă „IPN” mai scrie că în timp ce unii consideră că acordarea plăcuțelor neutre de înmatriculare pentru mijloacele de transport din regiunea transnistreană este un succes al autorităților în negocierile cu conducerea de la Tiraspol, alții văd în această mișcare o cedare din partea Chișinăului. Viorel Cernăuțan, reprezentantul Biroului de Politici și Reintegrare, citata în material, susține că acest mecanism va da o mulțumire atât societății, cât și autorităților centrale iar în opinia lui, nu ar fi vorba despre o cedare întrucât aceste negocieri reprezintă un succes atât pentru guvernare, cât și pentru cetățeni. Pe de altă parte, analistul politic, Anatol Țăranu, notează că plăcuțele neutre constituie un compromis, iar compromisul întotdeauna este țesut din cedări.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG