Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: acumulând experiență, guvernarea se va descurca mai bine


La 100 de zile de la învestirea Executivului, autoritățile au făcut o trecere în revistă a principalilor pași care se întreprind de către echipa de guvernare în efortul de rezolva problemele provocate de criza gazelor și criza pandemică. Guvernarea PAS a trecut testul celor 100 de zile de mandat, consideră editorialistul și analistul Nicolae Negru.

Nicolae Negru: Guvernarea merită un „7”, un „8”. Acumulând experiență, se va descurca mai bine
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:22:15 0:00

Europa Liberă: S-au împlinit 100 de zile de guvernare, iată de ce există, așa cum se spune în popor, dezlegare la criticat puterea, autoritățile centrale. Ne amintim, guvernul Gavrilița a fost învestit pe data de 6 august cu votul a 61 de deputați ai fracțiunii PAS. Făcând un bilanț al activității executivului, cei care îl conduc se laudă că au înregistrat anumite succese, oponenții lor politici îi critică, că pașii pe care îi fac sunt timizi și că ar fi loc pentru mai bine. Dvs. cum apreciați activitatea guvernului ajuns la 100 de zile?

Nicolae Negru: „Am putea spune că, în linii generale, Republica Moldova rămâne pe linia de plutire, cel puțin deocamdată, nimic catastrofal nu s-a întâmplat, deși prevesteau, unii cobeau că se va întâmpla. Și unii acum, profitând de această situație care s-a creat după încheierea contractului cu Gazprom, mărirea prețurilor, tarifelor la gazele naturale, desigur că vor urma și alte scumpiri, acum e – cum să zic? – „sărbătoarea” lor, într-un fel, care n-ar trebui să fie, dar desigur că forțele de opoziție profită de această situație. Și iarăși e firesc, numai că, zic eu, să nu se treacă o anumită limită.”

Europa Liberă: De ce totuși se mai crede că Republica Moldova ar putea să plătească și un preț politic pentru acest contract semnat cu Gazprom-ul?

Nicolae Negru: „Deja îl plătește acest preț politic, fiindcă aceste prețuri atât de mari desigur că au să aibă un impact asupra, să zicem așa, raportului de forțe în Republica Moldova. Desigur că actuala guvernare s-a bucurat de foarte mult sprijin popular, peste 50 la sută, n-a fost în istorie așa ceva, mă refer la procente, căci după mandate au fost și mai multe. Și lucrul acesta, nu știu dacă se va menține acest sprijin popular, să vedem cum o să ieșim din iarnă și dacă se va eroda această guvernare sau ratingul, popularitatea acestei guvernări dacă se va eroda, Moscova poate să zică că ceva-ceva a fost atins, fiindcă era un potențial foarte mare de sprijin. Repet, încă n-a fost niciodată și pe dreapta n-a rămas absolut nicio forță politică, care să-i facă concurență, și pe stânga este Blocul comuniștilor și socialiștilor, care e totuși în derivă.”

Europa Liberă: Pachetele sociale despre care au anunțat cei de la putere că vor fi oferite cetățenilor sunt pe potriva posibilităților actualului guvern, și nu sunt pe potriva așteptărilor cetățenilor. Credeți că s-ar fi putut oferi mai mult?

Niciun partid, nici măcar Partidul Comuniștilor atunci, în 2001, când a venit la putere, nu s-a pomenit într-o situație atât de dificilă

Nicolae Negru: „Desigur, dacă situația era alta. Guvernarea a fost prinsă, să zicem așa, pe nepusă masă. Pe cât de norocoasă a fost în alegerile parlamentare anticipate această guvernare sau acest partid, PAS, pe atât de nenorocos, pe atât de complicată este situația în care ei trebuie să guverneze. Niciun partid, nici măcar Partidul Comuniștilor atunci, în 2001, când a venit la putere, nu s-a pomenit într-o situație atât de dificilă, atât de complicată, atât internă, cât și externă. Noi și pe plan intern, și pe plan extern suntem supuși unor presiuni la care nu a fost supusă nicio guvernare. De aceea eu zic că, în linii generale, ținând cont de lipsa de experiență, ținând cont de faptul că mulți miniștri abia s-au așezat în scaunele lor și nu au avut experiență administrativă, unii au venit din ONG-uri, dacă ținem cont de acest fapt, atunci trebuie să punem o notă pozitivă actualei guvernări. Pronosticurile catastrofiste nu s-au adeverit deocamdată, zic, fiindcă nu se știe ce o să fie în continuare și desigur că există forțe în interior și în exterior care au să încerce să clatine această luntre sau, să zicem, această barcă, care se numește Republica Moldova.”

Europa Liberă: Igor Dodon care a plecat din parlament, pentru că și-a depus mandatul, dar continuă să fie în fruntea Partidului Socialiștilor, el spune că s-ar fi putut negocia cu Gazprom-ul un tarif de până la 250 de dolari și că alocațiile care s-au oferit ar fi putut să fie mult mai mari.

Nicolae Negru: „Bine, e ușor a spune...”

Europa Liberă: ...când nimic nu ai a spune...

Nicolae Negru: „...când nu ești responsabil. Și de partea cealaltă, unii zic că s-ar putea mai multe. Din punctul meu de vedere s-ar fi putut obține un tarif mai mic numai dacă se făceau anumite concesii politice, asta a vrut Moscova. Și chiar dacă actuala guvernare neagă lucrul acesta, dar deja există o concesie politică inclusă chiar în acest protocol pe care l-a semnat Andrei Spînu, de aceea mă miră faptul...”

Europa Liberă: Care e concesia?

Nicolae Negru: „Concesia e că se amână implementarea acestui Pachet energetic numărul 3.”

Europa Liberă: Guvernanții totuși insistă pe ideea că nu este adevărat că se amână...

Nicolae Negru: „Cum nu este adevărat că se amână, dacă ANRE-ul a făcut această declarație? S-a amânat...”

Europa Liberă: Cei de la putere spun că ei vor continua să ajusteze legislația și că ei vor găsi alternative pentru importul resurselor energetice.

Nicolae Negru: „Bine, nu scrie în acel protocol că Republica Moldova nu se va atinge de statutul companiei Moldovagaz până nu se clarifică situația cu auditul, cu datoriile pe care le-ar avea Republica Moldova față de Gazprom?”

Europa Liberă: Și asta ei promit să facă într-un timp scurt, adică...

Nicolae Negru: „Asta o să vedem. Auditul trebuie să-l facă până în luna mai, după aceea rezultatele acestui audit trebuie aprobate de Gazprom. Gazprom-ul va vrea, le va aproba, nu va dori, nu le va aproba. Există o divergență în felul în care vede actuala guvernare și în care vede Gazprom-ul aceste datorii. Gazprom-ul zice că suntem datori cu 709 milioane de euro, actuala guvernare zice că nu, fiindcă dacă ar fi zis că e așa, atunci semna, nu insista asupra unui audit. Și există din punctul meu de vedere motive să fie săpat și acest audit să înceapă, să se vadă chiar de la bun început cum a fost formată această companie Moldovagaz, dacă nu a fost subestimat ceea ce a depus acolo Republica Moldova. Și unii experți zic că s-a subestimat foarte mult. Bine, e o temă mai...”

Europa Liberă: De ce Gazprom-ul nu a cerut aceste datorii de la precedentele guvernări?

Nicolae Negru: „Păi, iată încă o dovadă că avem totuși un contract, avem totuși un protocol politic. De ce nu s-au cerut și de ce nu se cer cele 8 sau unii zic că 7, bine, las’ să fie 7 miliarde de dolari, de ce nu se cer? De ce tocmai acum se cer aceste datorii?”

Europa Liberă: Cetățeanul pe cine trebuie să taxeze în cazul acesta, pe cei care au guvernat sau pe cei care guvernează?

Nicolae Negru: „Cum să-i taxeze pe cei care au guvernat? Nu poate să-i taxeze, pentru că ei nu se află la putere.”

Europa Liberă: Au să vină să-i mai ceară votul...

Nicolae Negru: „Când au să vină să mai ceară votul, desigur că cetățenilor trebuie să li se spună și dacă dl Dodon este așa de..., nu zic curajos, dar așa de iscusit în a obține prețuri mici, de ce nu le-a obținut până acum? Cum s-a întâmplat că Partidul Socialiștilor, fiind la guvernare, în ianuarie a fost schimbată această formulă de calcul a prețului la gazele pe care le furnizează Gazprom-ul? Și aceasta-i o lovitură foarte mare pentru Republica Moldova. Cine a schimbat această formulă? Încă o dată repet, se putea și asta, de fapt, lăsa să se înțeleagă, și asta se vede din acțiunile Rusiei, se putea obține un preț mai mic numai dacă se ceda foarte mult. Apropo, Valentina Matvienko i-a spus lui Igor Grosu că nu trebuia să se ducă Maia Sandu la Kiev să participe la „Platforma Crimeea”, pentru asta o să plătească. Dacă nu se ducea Maia Sandu, eu cred că da, se obținea un preț mai mic, dar asta ce însemna? Să devii Dodon. Și am și scris despre asta, să devii un Dodon în fustă, înseamnă să intri în conflict cu Ucraina; înseamnă să recunoști anexarea, ocuparea Crimeii; înseamnă să suspenzi, de fapt, să pui sub semnul întrebării cele 600 de milioane de euro promise de Uniunea Europeană Republicii Moldova și asta înseamnă doar un câștig pentru un termen foarte mic, poate pentru această iarnă, dar o pierdere foarte mare pentru un termen mediu și pentru un termen lung. Deci, nu are dreptate Dodon, dacă e să vorbim sincer.”

Europa Liberă: Partea rusă a luat în calcul dosarul transnistrean și, în general, situația din regiunea transnistreană atunci când a negociat acest contract cu Republica Moldova?

Nicolae Negru: „Cu siguranță s-a luat în calcul, numai că iarăși aici unii zic că actuala guvernare nu a profitat sau, să zicem, nu a jucat bine această carte. Se uită totuși faptul că gazoductul trece mai întâi pe malul stâng și pe urmă vine pe malul drept. Dacă Rusia, de pildă, avea să furnizeze gaze pentru Tiraspol și nu avea să furnizeze, de exemplu, pentru Republica Moldova, atunci totul depindea de Ucraina.”

Europa Liberă: Dar putea Rusia să furnizeze pentru regiunea transnistreană fără ca să furnizeze întregii Republici Moldova?

Nicolae Negru: „Poate. Dar ce nu s-a mai întâmplat, nu s-a întâmplat când venea prin Ucraina?”

Europa Liberă: Dar venea pe teritoriul ucrainean...

Nicolae Negru: „Păi, da, depinde ce poziție va ocupa Ucraina. Va zice Ucraina: „A, dacă nu dați malului drept, nu permitem trecerea gazului pe malul stâng”? Aici apare o problemă, să zicem așa, de plan umanitar. Adică ce, dacă îngheață unii, hai să înghețe și alții? Eu nu cred că cineva ar saluta o asemenea abordare, adică aici Republica Moldova eu cred că a jucat această carte, s-a văzut că acesta e un bluf, dar cei care spun că se putea obține un preț mai mic mizează pe un comportament rațional al Rusiei, dar Rusia a demonstrat nu o singură dată că ea nu se comportă rațional, că în anumite situații ea procedează absolut irațional.”

Europa Liberă: Spiritele în societate se vor încinge, ținând cont de faptul că vor crește tarifele, vor crește prețurile, că puterea de cumpărare va fi mai mică, că inflația va da bătăi de cap, ce evoluție anticipați?

Nicolae Negru: „Se încing spiritele deja și trebuie să recunoaștem lucrul acesta, și eu văd tentația de a se implica și de a ațâța spiritele și din partea unor politicieni de dreapta sau, să zicem, proeuropeni.”

Europa Liberă: Extraparlamentari...

Nicolae Negru: „Extraparlamentari, da.”

Europa Liberă: Vă referiți, în primul rând, la cei din Platforma DA, pentru că ei au fost în Blocul ACUM cu PAS-ul, vă referiți și la forțele, curentul pro-unionist?

Nicolae Negru: „Da, desigur, la politicienii, am spus proeuropeni, unioniști. Desigur că această tentație de a profita de această criză pentru a obține niște dividende politice e logică, e mare, e, cum spuneam eu mai înainte, firească, dar aici ar trebui să țină cont de un lucru, adică de o anumită limită. Unii politicieni proeuropeni sau unioniști zic că nu trebuia să se încheie acest contract cu Gazprom-ul, fiindcă în felul acesta se menține această dependență de Rusia, noi avem gazoductul Iași-Chișinău, trebuia să-l folosim din plin ș.a.m.d. Am putea fi de acord că această semnare, această prelungire a dependenței este regretabilă, dar ce prețuri am fi obținut, erau prețurile pe care le-am fi obținut noi la gaze mai mari sau mai mici decât cele pe care le avem acum? Mie mi se pare că, ținând cont de conjunctura de pe piața europeană, prețurile nu puteau să fie mai mari, adică e foarte mică probabilitatea...”

Europa Liberă: Mai mici...

Asta au vrut ei, să destabilizeze, să producă haos, eventual să se producă alegeri anticipate parlamentare și prezidențiale, așa cum zice Dodon

Nicolae Negru: „Nu puteau să fie mai mici, îmi cer iertare. Prin urmare, dacă vorbim în felul acesta, atunci din punct de vedere moral noi nu avem dreptul să speculăm, adică trebuie să fim obiectivi, că noi nu am fi obținut, acum mă pun în situația unui politician unionist și proeuropean, noi nu am fi putut obține, ne-am fi rupt de Rusia, de dependența de Rusia, dar nu am fi putut obține un preț mai mic. Prin urmare, noi trebuie s-o lăsăm, să zicem așa, mai moale, să temperăm speculațiile, să nu ațâțăm spiritele, să nu le promitem sau să nu le spunem oamenilor ceea ce nu am fi putut noi asigura. Dacă noi am fi putut asigura un preț mai mic, atunci, da, ai dreptul moral să zici: „Ia uite, nu ne-ați votat pe noi, acum stați și înghețați sau strângeți cureaua”, dar așa nu e corect. Și pe urmă, în felul acesta se face jocul celor care au folosit arma gazelor împotriva Republicii Moldova. Asta au vrut ei, să destabilizeze, să producă haos, eventual să se producă alegeri anticipate parlamentare și prezidențiale, așa cum zice Dodon, și eventual să se schimbe puterea. Eu cred că această clătinare a bărcii este foarte periculoasă, mai ales că unii chiar văd că cheamă la revoluție, dar forțele politice proeuropene și unioniste trebuie să stea la o parte de asemenea acțiuni, fiindcă sunt acțiuni antinaționale, sunt acțiuni în detrimentul independenței Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Cum ar trebui să stea la sfat guvernarea cu poporul, ca totuși să ajungă informație din primă sursă, veridică, pentru că acum știți că zvonistica prinde repede la cetățean?

Nicolae Negru: „Vorbeam, îmi pare că chiar la dumneata în emisiune, Valentina, că actuala guvernare nu e prea tare la capitolul comunicare, la strategia de comunicare. O anumită îmbunătățire trebuie să vedem, ea este, dar nu e suficientă, asta, slaba comunicare poate fi explicată uneori și prin lipsa de experiență, și prin situația grea, complicată, în care s-a pomenit. Uneori, actuala guvernare probabil nu știe ce are de făcut și nu reușește să facă și, în același timp, să le explice cetățenilor ce are de gând să facă și care va fi rezultatul. Acum, da, criza parcă s-a mai potolit, eu cred că trebuie să profite de această situație, fiindcă, dacă nu le explică cetățenilor, le „explică” adversarii politici.”

Europa Liberă: Și iată, să meargă mai des la instituțiile media, să meargă mai des în teritoriu, cum vedeți această comunicare cu cetățeanul?

Nicolae Negru: „Absolut pe toate căile, dar în primul rând să facă o strategie, să explice cetățeanului ce vrea să obțină, de ce s-a ajuns în această situație și încotro se va merge în continuare, ce are de gând să facă pentru a ieși din această situație. Și da, să le explice cetățenilor că există o luptă geopolitică totuși, că nu putem face abstracție de această luptă geopolitică, că lupta cu corupția nu o să fie lăsată, este importantă, dar nu putem să ne concentrăm numai pe lupta cu corupția, pentru că avem multe alte lucruri de făcut. Și un exemplu: noi urmărim miile de euro, de dolari sau ceva de la judecători, de la procurori, dar aici, în sistemul energetic, s-au pierdut sute de milioane de dolari și se pierd în continuare sute de mii...”

Europa Liberă: Prin intermediari, prin scheme?

Nicolae Negru: „Prin intermediari, prin subevaluare, de exemplu, prin felul cum se stabilesc aceste prețuri, prin felul cum se plătesc ș.a.m.d. Dar există studii, lasă să se uite în aceste studii și să vadă, mi se pare că sunt studii destul de bine argumentate. Dacă nu se adeverește ceea ce e acolo, atunci iarăși trebuie să spună că noi am verificat, dar nu să ne ducem că un judecător acolo a pus în buzunar, să zicem, 100 de mii de dolari, dar aici îs 100 de milioane de dolari, e o diferență.”

Europa Liberă: Și ce notă le puneți celor de la guvernare?

Nicolae Negru: „Bine, nu sunt pedagog, cu notele stau prost, nu știu cum se apreciază, dar să zicem că e bine nu putem să zicem, fiindcă situația nu e bună totuși, dar fiindcă Republica Moldova, zic, e pe linia de plutire, fiindcă Republica Moldova rezistă, eu cred că merită un „7”, un „8”. Poate că, acumulând o anumită experiență, se vor descurca mai bine.”

Europa Liberă: Remanieri guvernamentale ar trebui sau nu?

Nicolae Negru: „Poate încă e devreme de spus. Eu, cel puțin, uitându-mă, nu i-am văzut cum s-au manifestat și nu pot spune. De pildă, nu am văzut ce a făcut Ministerul Economiei, trebuie el demis acum sau nu, e prea puțin timp ca să se facă remanieri din punctul meu de vedere.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG