Cei doi oficiali români au fost și în Irpin și Borodianka- localități unde armata rusă a comis atrocități împotriva populației civile.
„M-am întâlnit cu premierul României, Nicolae Ciucă, și cu președintele Camerei Deputaților, Nicolae Ciucă. Am vorbit despre consecințele agresiunii militare a Rusiei. Am discutat despre nevoile actuale ale Ucrainei, pentru victorie și recuperare rapidă. Suntem recunoscători pentru sprijinul medical și umanitar dat Ucrainei și ajutorul constant pentru ucraineni. Să oprim Rusia împreună!”, a scris premierul Șmihal pe pagina sa de Twitter.
„Am răspuns invitației omologului meu Denîs Șmihal de a vizita Ucraina în această perioadă de luptă eroică a poporului ucrainean împotriva agresiunii ilegale, nejustificată, neprovocată și declanșată în mod deliberat împotriva unui stat suveran și împotriva populației civile”, a scris premierul Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.
El a dat asigurări că ucrainenii care au fugit din calea atrocităților comise de Rusia vor găsi sprijin în România, până când vor avea condiții prielnice să se întoarcă acasă, în țara lor.
„Suntem alături de Ucraina în aceste vremuri dificile, pentru că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea europeană și euroatlantică. Lupta Ucrainei este lupta pentru apărarea valorilor și a libertăților noastre comune. Solidaritatea și compasiunea poporului român față de vecinii noștri ucraineni ne oferă un mandat puternic pentru a avansa relațiile bilaterale la un nou nivel”, a mai spus prim-ministrul român care adaugă: „România este profund interesată și angajată să contribuie la eforturile orientate către reconstrucția completă a Ucrainei și suntem pregătiți pentru a discuta în termeni concreți despre acest proces”.
România condamnă în cei mai duri termeni încălcarea flagrantă de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, precum și a obligațiilor sale internaționale, conform dreptului internațional.
„I-am asigurat pe partenerii noștri din Ucraina că România va continua să depună toate eforturile în plan bilateral și multilateral, în cadrul tuturor organizațiilor internaționale și la toate nivelurile – politic, umanitar, economic și juridic – pentru a se asigura că dreptul internațional și principiile morale sunt din nou respectate, pe deplin, în regiunea noastră greu încercată”, a încheiat premierul român.
La rândul său, Ciolacu a dat asigurări că România este pregătită să-și asume „rolul regional” în reconstrucția Ucrainei după război și a pledat pentru drepturile românilor din Ucraina.
El a spus că România își dorește să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și să fie implicată activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești.
Mai mult, porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii, a spus oficialul român.
„Sunt astăzi aici pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor care nu a cunoscut alinarea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creștinătății (...). Prin atrocitățile comise, Rusia lui Putin a contestat însăși temelia civilizației și democrației europene și occidentale”, a spus președintele Camerei Deputaților.
„În fața dumneavoastră, nu mă feresc de cuvinte: trebuie spus clar și răspicat că ce se întâmplă acum în multe locuri din Ucraina este un genocid. Gloanțele și bombele lui Putin urmăresc uciderea sistematică a unei națiuni. Aceste crime nu pot rămâne nepedepsite și comunitatea internațională trebuie să se asigure că se va face dreptate pentru Ucraina!”, a adăugat el.
El a amintit că România și-a exprimat în toate forurile internaționale, și pe toate canalele, sprijinul ferm pentru Ucraina.
„Nu putem avea ca parteneri de dialog o țară care preferă violența tancurilor în locul diplomației politice. Rusia trebuie izolată pe plan internațional, de aceea vom susține, fără rezerve, toate măsurile care vor reduce capacitatea de luptă a acestui regim criminal”, a mai spus Marcel Ciolacu adăugând că România va fi un susținător ferm al aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, alături de Republica Moldova și Georgia.
Articol preluat de la Europa Liberă România.