Linkuri accesibilitate

Netanyahu merge la Washington într-un moment critic pentru războiul din Gaza


Președintele SUA Donald Trump (stânga) primindu-l pe premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, pe 7 aprilie 2025, la Casa Albă.
Președintele SUA Donald Trump (stânga) primindu-l pe premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, pe 7 aprilie 2025, la Casa Albă.

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că discuțiile pe care le va avea cu președintele american Donald Trump vor grăbi eliberarea ostaticilor din Gaza și încheierea unui acord de încetare a focului. Trump spune că armistițiul ar putea veni săptămâna aceasta.

Reprezentanții israelieni care participă la negocierile de încetare a focului reluate duminică la Doha au instrucțiuni clare de a ajunge la un acord de încetare a focului în condițiile acceptate de Israel, a declarat Netanyahu duminică, înainte de a pleca la Washington, unde va fi primit de Trump spre seară, ora locală, când în Europa va fi după miezul nopții.

„Cred că discuțiile cu președintele Trump pot contribui cu siguranță la obținerea acestor rezultate”, a afirmat el, adăugând că este hotărât să asigure întoarcerea ostaticilor deținuți în Gaza și să elimine amenințarea grupării militante palestiniene Hamas, considerată teroristă inclusiv de SUA și UE.

Reuters observă că aceasta va fi a treia vizită a lui Netanyahu la Casa Albă de la revenirea lui Trump la putere, în urmă cu aproape șase luni.

Trump a declarat că este convins că săptămâna aceasta se va ajunge la un acord privind eliberarea ostaticilor și încetarea focului, ceea ce ar putea duce la eliberarea „unor ostatici”.

La 5 iulie, la Tel Aviv s-a demonstrat din nou pentru grăbirea aducerii acasă a ostaticilor din Gaza.
La 5 iulie, la Tel Aviv s-a demonstrat din nou pentru grăbirea aducerii acasă a ostaticilor din Gaza.

„Cred că există șanse mari să ajungem la un acord cu Hamas în cursul săptămânii”, a declarat Trump reporterilor înainte de a se întoarce la Washington, după un weekend petrecut jucând golf în statul New Jersey.

Presiunea publică asupra lui Netanyahu pentru a asigura un armistițiu permanent și a pune capăt războiului din Gaza este din ce în ce mai mare, deși i se opun unii membri radicali ai coaliției sale de dreapta.

Gruparea Hamas a declarat vineri că a răspuns „în spirit pozitiv” la propunerea de încetare a focului în Gaza susținută de SUA, la câteva zile după ce Trump a declarat că Israelul a acceptat condițiile necesare pentru finalizarea unui armistițiu de 60 de zile.

Însă, într-un indiciu al obstacolelor rămase, un oficial palestinian dintr-o grupare aliată cu Hamas a declarat că rămân neînțelegeri cu privire la ajutorul umanitar, trecerea prin punctul de trecere Rafah din sudul Israelului către Egipt și calendarul retragerii trupelor israeliene.

Negocieri dificile în Qatar

Prima rundă a negocierilor indirecte pentru încetarea focului între Hamas și Israel, care au loc în Qatar, s-a încheiat fără rezultate, au declarat luni dimineața două surse palestiniene familiarizate cu problema, citate de Reuters, adăugând că delegația israeliană nu avea „un mandat suficient” pentru a ajunge la un acord cu Hamas.

Biroul lui Netanyahu a declarat într-un comunicat că modificările solicitate de Hamas la propunerea de încetare a focului sunt „inacceptabile pentru Israel”. Cu toate acestea, biroul său a afirmat că delegația va merge din nou în Qatar, să discute.

Soldați israelieni în acțiune în Gaza, la 7 iulie 2025, văzuți din Israel.
Soldați israelieni în acțiune în Gaza, la 7 iulie 2025, văzuți din Israel.

Netanyahu a afirmat în repetate rânduri că Hamas trebuie dezarmat, o cerere pe care gruparea militantă a refuzat până în prezent să o negocieze.

Netanyahu a declarat că el și Trump vor continua să „construiască” pe baza rezultatelor „războiului de 12 zile” cu Iranul, de luna trecută, și vor încerca să se asigure că Teheranul nu va avea niciodată arme nucleare. El a afirmat că recentele evoluții din Orientul Mijlociu au creat o „oportunitate de a lărgi cercul păcii”.

Chestiunea ostaticilor

Sâmbătă seara, mari mulțimi de oameni s-au adunat într-o piață din Tel Aviv, lângă sediul Ministerului Apărării, pentru a cere un acord de încetare a focului și eliberarea a aproximativ 50 de ostatici încă reținuți în Gaza. Demonstranții au fluturat steaguri israeliene, au scandat și au purtat pancarte cu fotografiile ostaticilor.

Ultimul episod de violență din conflictul israeliano-palestinian, care durează de zeci de ani, a izbucnit pe 7 octombrie 2023, când Hamas a atacat sudul Israelului, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând 251 de ostatici, potrivit bilanțului israelian.

Așa arată nordul Gazei la 7 iulie 2025.
Așa arată nordul Gazei la 7 iulie 2025.

Ministerul Sănătății din Gaza afirmă că represaliile Israelului asupra enclavei, dezlănțuite imediat, au ucis peste 57.000 de palestinieni. Conflictul a provocat o mare criză alimentară, a strămutat populația, transformând enclava, în general, într-o ruină.

Se crede că aproximativ 20 dintre ostaticii israelieni rămași în captivitate la Hamas sunt încă în viață. Majoritatea ostaticilor inițiali au fost eliberați în urma negocierilor diplomatice, iar armata israeliană a recuperat și ea o parte dintre ei.

Hamas este pe ducă?

Potrivit presei israeliene, citată de dpa, Israelul încearcă să slăbească gruparea islamistă palestiniană prin promovarea bandelor din Gaza, care ar controla în prezent o mare parte din teritoriul de pe țărmul Mării Mediterane.

Un ofițer de rang înalt al Hamas a declarat pentru postul britanic BBC că milițiile din care face parte au pierdut controlul asupra a aproximativ 80 % din Gaza, lăsând un vid de putere de care profită bandele armate.

Palestinieni demonstrând împotriva conducerii Hamas la 26 martie 2025, la Beit Lahia. Unii dintre ei cred că de vină pentru calvarul actual este și gruparea militantă care a controlat teritoriul.
Palestinieni demonstrând împotriva conducerii Hamas la 26 martie 2025, la Beit Lahia. Unii dintre ei cred că de vină pentru calvarul actual este și gruparea militantă care a controlat teritoriul.

Membrul Hamas, descris de BBC ca fiind un locotenent-colonel, a fost rănit la începutul războiului din Gaza și, potrivit unor informații, nu mai este în serviciu de atunci.

El a declarat pentru BBC, sub condiția anonimatului, că sistemul de comandă și control al Hamas este „la zero” din cauza atacurilor israeliene asupra conducerii organizației, care durează de luni de zile. Informațiile nu au putut fi verificate independent.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG