Experți în energetică cer Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să publice calculele pentru tarifele la gazele naturale, așa cum prevede legea, și abia după aceasta să anunțe organizarea consultațiilor publice. Experții au făcut un apel către guvern și către Ministerul Economiei și Infrastructurii, în calitate de acționari la MoldovaGaz, să apere interesele Republicii Moldova și să nu admită contracte cu clauze abuzive. Consumatorii casnici achită pentru un metru cub de gaze naturale 6,3 lei, inclusiv TVA (8%). Potrivit estimărilor experților, tariful ar trebui să fie micșorat până la 4,2 lei.
Experţii au salutat iniţierea de către ANRE a procedurii de revizuire a tarifelor odată cu publicarea la începutul lunii a cererii monopolistului MoldovaGaz. Acesta a propus o reducere a tarifului cu maxim 25%, datorită scăderii prețului de import a gazelor naturale, precum și a întăririi leului. Experții reproșează însă autorității de reglementare că, potrivnic prevederilor legale, a publicat doar cererea operatorului, nu şi propriile estimări despre costurile ce ar urma să fie incluse în tarif.
Expertul Victor Parlicov, fost director al ANRE, a explicat că agenţia de reglementare ar urma să aprobe tarifele în baza aceleiași metodologii care a fost aplicată în 2015 şi 2016. Până în prezent însă reglementatorul nu a publicat costurile de bază, care le includ şi pe cele de întreținere şi exploatare a reţelelor. Aceste costuri sunt aprobate o dată la cinci ani, atunci când este aprobată şi metodologia, lucru care pare să nu fi fost făcut, a menţionat Parlicov:
„Pentru noi este o mare întrebare în ce mod şi de ce costuri de bază se conduce Agenţia atunci când a aprobat tarifele în 2015-2016 şi pe ce are de gând să se bazeze atunci când o să aprobe tarifele acum în 2018. În opinia mea, fără costurile de baza, discuţia despre aprobarea tarifelor este una irelevantă, este o discuţie fără subiect, fiindcă acestea sunt, dincolo de costul de procurare a gazelor, uzură şi profitabilitatea reglementată, una din componentele fundamentale a tarifelor.”
Victor Parlicov crede că ANRE trebuie să revadă şi metodologia de calcul a pierderilor de gaze în rețeaua de distribuție care a fost dintotdeauna mărul discordiei între ANRE şi Moldova-Gaz. Potrivit expertului, pierderile incluse acum în tarif sunt exagerate, depăşind cu mult media europeană.
„Noi avem, în prezent, în tarif incluse circa patru puncte procentuale de pierderi în total, comerciale şi tehnice, pe când media pe UE este de 0,5-0,6%. Cel puţin din calculele care au fost prezentate de Moldova-Gaz, vom vedea care va fi poziţia ANRE, rezultă că ANRE acceptă în total ca şi cost un cuantum mai mare a pierderilor, decât de facto raportează operatorul.”
Nu sunt transparente nici informaţiile detaliate despre devierile tarifare acumulate de furnizori în ultimii şase ani, a subliniat un alt expert în energetică Sergiu Tofilat:
„Până în prezent, Agenţia nu a dat niciun fel de estimări privind devierile tarifare acumulate, dar metodologia spune clar că devierile sunt o componentă foarte importantă din tarif. Dacă noi vrem să analizăm care urmează să fie noul tarif la gaz trebuie să ne clarificăm care sunt devierile acumulate pentru perioada 2011-2017.”
Concluzia e că există premise pentru micşorarea cu 30% a tarifelor la gaze, urmând să scadă şi cele pentru energia termică şi cea electrică. Ajustarea tarifelor trebuia să se producă încă acum jumătate de an, dar a fost tergiversată de autoritatea de reglementare, susţin experţii.
Într-o poziţie oficială, ANRE a anunţat azi că va aproba în „termeni proximi” noile tarife la gazele naturale, după ce va finaliza analiza cererii depusă la începutul lunii de Moldova-Gaz. Totodată, ANRE a precizat că nu comentează adresarea experților către Guvern și Ministerul Economiei.
Experţii au cerut, între altele, executivului să explice ce măsuri a întreprins în calitate de acționar la Moldova-Gaz pentru a revizui condiţiile de repartizare a veniturilor pentru tranzitarea gazelor naturale. Potrivit contractului semnat cu Gazprom în 2006 şi care este prelungit anual, veniturile din tranzitarea gazelor se repartizează, inexplicabil la părerea experţilor, egal între malul drept şi stâng al Nistrului. Şi asta în condiţiile în care două treimi din rețelele magistrale sunt pe malul drept, iar o treime - pe cel stâng. Victor Parlicov a explicat că banii pe care Moldova-Gaz îi încasează de la Gazprom nu acoperă costurile tranzitării gazelor pe malul drept al Nistrului:
„Compania Moldova-Gaz în care guvernul este acţionar îşi asumă din start nişte pierderi şi acestea sunt asumate benevol. Dincolo de faptul că noi legalizăm activităţile Gazprom-ului pe malul stâng, măcar dacă am avea profit din asta, dar noi avem numai costuri, avem pierderi pe care Moldova-Gaz în mod voluntar şi deliberat şi le asumă, de circa 200 de milioane de lei pe an. Acesta este unul din factorii care contribuie la acumularea datoriei la gaze. Întrebarea este de ce noi creăm o structură contractuală prin care singuri ne băgăm în jug.”
Experții au cerut, aşadar, Guvernului să nu mai admită contracte cu clauze abuzive care contravin intereselor Republicii Moldova.
Executivul şi Ministerul Economiei nu au comentat deocamdată adresarea experţilor. Recent, premierul Pavel Filip a declarat, anticipând decizia ANRE, că tariful la gaze naturale ar putea să scadă cu cel puțin 20%.