Linkuri accesibilitate

Datele preliminare după procesarea a 99% din procesele verbale
Datele preliminare după procesarea a 99% din procesele verbale

Alegeri parlamentare în R. Moldova: PSRM câștigă alegerile, dar niciun partid nu are majoritatea în viitorul Parlament

Pentru prima dată, alegerile au loc în baza unui sistem mixt: 51 de parlamentari vor fi aleși în circumscripții uninominale și 50 - pe liste de partid.

Simultan cu scrutinul parlamentar a avut loc și un referendum consultativ în care alegătorii au fost întrebați dacă sunt de acord cu reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și cu introducerea posibilităţii de a fi revocaţi.

Conform datelor preliminare, prezența la vot a fost de 49,21% (peste 1 milion 452 de mii de alegători, din aproximativ 3,2 milioane înregistrați). Scrutinul a fost monitorizat de peste 4.000 de observatori, 776 fiind străini.

08.12 - 123 de secții peste hotare, cu 23 mai mult față de ultimul scrutin, din 2016

Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în Italia - 29, România și SUA câte 12 și Federația Rusă – 11. Câte 5 secții vor fi organizate în Franța, Portugalia și Spania. În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor fi 4 secții de votare, Ucraina și Turcia – câte trei, iar în Israel, Belgia, Cehia, Belarus, Irlanda și Germania – câte 2 secții. Lista secțiilor o puteți găsi aici.

CEC va trimite până la 5 mii de buletine în fiecare secţie din străinătate, în loc de 3 mii cum a procedat anterior. În plus, a spus că a suplimentat numărul secțiilor în Italia, Franţa, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Federaţia Rusă, unde s-au înregistrat probleme în trecut. Numărul de funcționari electorali per secție însă va rămâne același, fiind o prevedere din Codul Electoral, fapt criticat de reprezentanți ai diasporei.

08.30 Alegerile pentru cei Transnistria

Secție de votare la Varnița
Secție de votare la Varnița

Cetățenii Republicii Moldova cu domiciliul în localitățile din stânga Nistrului și în Tighina își vor alege pentru prima dată doi reprezentanți în Parlamentul de la Chișinău, în circumscripțiile dedicate lor. Numai că ei vor putea vota în secțiile deschise pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, în număr de 47.

Zilele trecute, Comisia Electorală Centrală a reamplasat unele secții. Au fost excluse secții precum cea de la Cocieri, dar li s-a permis să voteze alegătorilor din Transnistria la Orhei, Soroca, Ungheni sau Cahul. (Lista secțiilor vedeți aici)

08.43 Premierul Pavel Filip: „Lucrurile bune trebuie să continue. Am votat pentru echipa noastră, a PD”

Șeful Guvernului, Pavel Filip, a declarat după ce și-a exprimat dreptul de vot că în această campanie electorală a existat foarte multă manipulare, dar că crede în înțelepciunea poporului Republicii Moldova, „care poate face deosebire între vorbe și fapte”. „Chiar și cei din opoziție nu pot contesta faptul că avem oameni care primesc un salariu mai mare, avem mai multe drumuri reparate, avem tineri care și-au primit o primă locuință și aceste lucruri trebuie să continue. Echipa noastră a demonstrat că într-un termen scurt poate face multe”, a spus Filip.

08.56 Dorin Chirtoacă a votat „pentru a pune temelia unirii și pentru a construi România Mare în următorii 10 ani”

Fostul primar al Chișinăului, actualmente liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a spus că după alegeri își dorește să fie pus capăt „dezmățului și dictaturii care s-a instaurat în Republica Moldova și să fie restabilită pas cu pas democrația, libertate, prosperitatea și unirea”. El a îndemnat cetățenii să iasă la vot și să voteze așa cum consideră de cuviință.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG