Linkuri accesibilitate

Mituri despre 9 Mai cu ​​„eliberatori” şi „învinși”


Proiectul Radio Europa Liberă „Antinostalgia – privind spre viitor” a ajuns la Feștelița, Ştefan Vodă.

La Ştefan Vodă, satul Feștelița, a avut loc astăzi cea de-a șaptea dezbatere din cadrul proiectului Radio Europa Liberă „Antinostalgia – privind spre viitor”. Dezbaterea a fost dedicată celui de-al Doilea Război Mondial şi a avut titlul: „Învingători – învinşi? Al Doilea Război Mondial şi câteva mituri şi întrebări”.

Mituri despre 9 Mai cu ​​„eliberatori” şi „învinși”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:52 0:00
Link direct


Mihai Ţurcanu este doctor în istorie, cercetător moldovean preocupat de epoca contemporană şi, povestește el, la aproape treizeci de ani de la destrămarea URSS, fosta metropolă rusă continua să opereze cu propria versiune a faptelor istorice, versiune care ar conține foarte multe neadevăruri legate de cel de-al Doilea Război Mondial:

Mihai Ţurcanu
Mihai Ţurcanu

„Primul mit ar fi că armata sovietică a adus numai eliberarea de fascism. Este un mit, pentru că, da, a existat eliberarea de fascism, dar au urmat şi represiune, şi ocupație sovietică, şi înfometare, şi deportări. Aș mai demonta mitul că în cadrul României, Basarabia a fost sub ocupație fascistă. Adică cum, din Ucraina sovietică fugeau atâția oameni în România fascistă? Şi în al treilea rând, deseori se insinuează că Germania nazistă a fost învinsă doar de URSS. Aceasta nu e chiar corect. Toate tarile membre ale ONU, care s-a constituit atunci, au contribuit foarte mult la înfrângerea fascismului.”

Cercetătorul are și o explicație a existenței acestor mituri. La fel ca o mare majoritate de observatori, istoricul crede că Rusia folosește și astăzi mitologia victoriei în război în scopuri expansioniste.

A început însă R. Moldova, ca şi alte state din fostul spațiu sovietic, să se opună acestei proiecții rusești asupra războiului și să-și cultive o atitudine critică și analitică față de victoria din anul 1945? Oleg Panfilov, profesor universitar georgian, fost militant pentru drepturile jurnaliștilor în Rusia, se declară sceptic:

Oleg Panfilov
Oleg Panfilov

„Această depinde de nivelul de dictatură din aceste state. Cum statele post-sovietice mai continua astăzi să fie sub autoritarism, totul depinde de lideri. Nu știu de ce, brusc, lui Lukaşenko, de exemplu, i-a venit să interzică „Batalioanele nemuritoare”. La fel se întâmplă în Kazahstan – brust a apărut percepția că nu e nevoie de toate aceste lucruri, pentru că asta ar încurca crearea propriului model autoritar ideologic. Deci, eu nu aş spune că sunt mari schimbări, dar oamenii totuşi încep să înțeleagă şi asta se întâmplă mai ales grație internetului. Totul decurge însă lent, pentru că statele post-sovietice nu au devenit încă libere.”

Nicolae Tudoreanu este primar al satului Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă, şi, atrage atenţia edilul, tema celui de-al Doilea Război Mondial este folosită mai ales ca argument în dezbateri politice, fără nicio legătură cu interesul firesc pentru morală sau adevăr istoric, dar mai ales pentru comemorarea victimelor.

O să observați mâine în Chișinău că se duce o luptă nu pentru memoria ostașilor, ci mai degrabă pentru interese politice actuale...

„Este un element de propagandă foarte profundă şi o să observați mâine în Chișinău că se duce o luptă nu pentru memoria ostașilor, ci mai degrabă pentru interese politice actuale şi, în ultimă instanță, în interesele Rusiei. Ar fi foarte bine ca toată lumea să se îngrijească de dezvoltarea economică şi socială şi să creeze condiții pentru veteranii care mai sunt în viață, pentru că foarte mulți dintre ei nu au ştiut ce înseamnă o baie în casă, au trăit în condiții mizere, inclusive în Rusia”.

Dar ce cred localnicii despre felul cum ne raportăm astăzi la tema războiului?

„Eu vreau să spun că am şi eu un străbunel decedat în cel de-al Doilea Război Mondial, dar îl comemorăm simplu, firesc, fără să mergem cu portrete şi fără patimă”, spune bibliotecara Galina Gârjev.

„Când eram copil, trăiam în URSS şi credeam că e bine, pentru că toţi trăiam la fel. Ajunsă în ziua de azi, înțeleg că toți suntem victimele acelui război, pentru că mulți mai sunt cu gândul că a fost bine ce a fost. Trebuie să ne facem ordine în gânduri şi, ca să avem un trai cât de cât decent, trebuie să mergem spre Europa”, declară asistenta socială Tatiana Denisenco.

Previous Next

XS
SM
MD
LG