Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: Porunca unui optimist informat


Minutul electoral: Porunca unui optimist informat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Vasile Botnaru:Vinerea neagră, în ziua de duminică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:17 0:00
Link direct

De fiecare dată când guvernanții, mai cu seamă cei care s-au pomenit dați de-a dura cu tot cu moașă*, se laudă cu performanțele lor, îmi vine să-i întreb: oare ce altceva, moaș-sa pe gheață, se cuvenea să faceți? Să clociți fotoliile? Să irosiți benzina statului, trimițându-vă nevestele la coafor? Să căutați ziulica întreagă bilete de vacanță pe intărnăt? Ori să munciți în folosul societății, vorba Codului penal? Nu cumva exact pentru asta vă plătim – ca să dați randament, nu-i așa? Pentru asta v-am angajat noi la lucru. Da, noi v-am angajat! Și nu invers! Asta e timpul să înțeleagă politicienii după trei decenii de pretinsă slujire a poporului. Asta e timpul să însușească guvernanții care se laudă că au indexat pensiile și au găsit bani pentru drumuri bune. Unde i-ați găsit, mânca-v-ar lupu’ cu tot cu scufița cea roșie?! Nu cumva în vistieria statului pe care noi, angajatorii voștri, o adunăm bănuț cu bănuț din impozitele noastre? Nu cumva tot de banii noștri cumpărați două găleți de asfalt, pe care le ungeți pe trei sute de metri de drum, ce i se cuvin pe an unui sat cu o populație medie? După care la prima ploaie bruma de asfalt pleacă la vale ca balega de vacă. Pentru că despre canale de scurgere voi nu ați auzit. Oare nu cumva este anticonstituțională trufia cu care prezentați modestele rezultate ale muncii voastre drept cadouri de la Moș Gerilă pe care le mai și împărțiți ca pe cele cinci pâini?

Asta mi-a poruncit să vă spun nea Ion vălenașul, optimistul care devine tot mai informat, deci tot mai pesimist. Ceea ce îndeplinesc întocmai.

*întrucât filologii ne mai sunt datori cu reconstituirea itinerarului etimologic al înjurăturii «du-te-n moaș-ta pe gheață», profit de libertatea parafrazării cu toate riscurile contondente posibile.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG