Aflat pentru a doua oară în R. Moldova în acest an, Saar și-a început vizita la Chișinău cu o întrevedere cu omologul său Mihai Popșoi. Printre subiectele discutate de cei doi oficiali s-a numărat și relansarea Comisiei interguvernamentale moldo-israeliene pentru cooperare economică.
Pe durata vizitei sale, în fața Ministerului moldovean de Externe, mai mulți activiști au protestat față de operațiunile militare ale Israelului în Gaza, soldate cu zeci de mii de morți din rândul civililor palestinieni, și au scandat lozinci pro-palestiniene.
În discursul ținut la sediul Comunității evreiești din Chișinău, ministrul israelian a spus că relațiile dintre Israel și Moldova „devin tot mai puternice”, în special de la deschiderea, din februarie, a ambasadei Israelului la Chișinău.
„Apreciez angajamentul Moldovei de a combate antisemitismul și de a proteja memoria Holocaustului. Europa are obligația de a susține singurul și unicul stat evreiesc”, a spus Saar.
Saar a reamintit, în discursul său către membrii comunității evreiești și despre inaugurarea unei „Pietre de poticnire”, din 23 iulie, în memoria lui Leah Svartzman, născută la Chișinău în 1918 și ucisă în Transnistria, în 1942.
Aceste monumente „îngropate” în caldarâm sunt plasate în multe orașe europene pentru a aminti trecătorilor de dispariția locuitorilor de etnie evreiască, în Holocaust.
Moldova, o țară „prietenă”
În discursul său, ministrul israelian de Externe a numit Moldova „o țară prietenă” și a spus despre Chișinău că „a fost odată un centru principal al vieții evreiești”, dar care a suferit „de antisemitism sever” și a îndemnat la păstrarea memoriei despre pogromurile din 1903 și 1905.
Șeful diplomației israeliene a mulțumit ministrului moldovean de Externe pentru angajamentul Moldovei în „lupta cu antisemitismul” și i-a mulțumit pentru participarea la conferința dedicată acestui subiect de la Ierusalim.
La rândul său, vicepremierul Mihai Popșoi a spus, în cadrul discursului susținut în fața membrilor Comunității evreiești, că Moldova a adoptat în ultimii ani mai multe politici pentru a promova memoria Holocaustului și a combate rasismul antisemitismul și alte forme de intoleranță.
„Au fost create resurse didactice și referințe despre Holocaust care au fost introduse în curicula școlară”, a spus ministrul moldovean.
Saar a lăudat poziția pro-israeliană a guvernării de la Chișinău după atacul Hamas din 7 octombrie 2023, soldat cu uciderea a peste o mie de israelieni și cu luări de ostatici.
„Îmi amintesc cum ați vorbit despre ororile copiilor măcelăriți de Hamas - după ce ați văzut imaginile cu atrocitățile din 7 octombrie”, a spus oficialul israelian.
Saar a menționat că și în prezent „ne confruntăm cu încercări de a elimina poporul evreu - de această dată după ce am revenit pe pământul lui Israel”, făcând referire la Iran și grupările sprijinite de el, din Orientul Mijlociu.
Ministrul israelian și omologul său moldovean nu au avut vreo conferință de presă, în cursul vizitei lui Saar. Oficialul israelian a precizat totuși în comunicatul său, că la începutul acestei luni, clădirea viitoarei ambasade a Israelului a fost finalizată și din august, misiunea diplomatică va începe să ofere servicii consulare.
Vizita șefului diplomației israeliene are loc cu circa două luni înainte de pelerinajul anual al evreilor hasidici la Uman, Ucraina.
În privința acestui subiect, ministrul israelian a spus că a discutat cu Popșoi despre „acordurile care vor permite hasizilor să ajungă la Uman prin teritoriul Republicii Moldova înainte de sărbătoarea Roș Hașana”, fără a oferi însă detalii suplimentare sau a preciza dacă a fost luată vreo decizie în acest sens.
Anul trecut, autoritățile moldovene au refuzat un asemenea aranjament, invocând capacitatea limitată a Aeroportului internațional din Chișinău, dar și o datorie israeliană neplătită pentru „podul aerian” din 2023.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te