Linkuri accesibilitate

Militarii moldoveni revin la exerciţiile NATO după o pauză de opt luni


Exerciţiul NATO „Wind Spring" din 2015 la care au participat şi militari din R.Moldova
Exerciţiul NATO „Wind Spring" din 2015 la care au participat şi militari din R.Moldova

În ciuda opoziţiei preşedintelui Igor Dodon, executivul a decis că manevrele NATO sunt de folos armatei Republicii Moldova.

Președintele Igor Dodon a anunțat marți că nu va da voie unor militari moldoveni să participe începând de joi la un exercițiu militar anual în Ucraina pentru că guvernul nu i-a cerut permisiunea să-i trimită, iar el este comandant suprem și are ultimul cuvânt. Astăzi premierul Pavel Filip a spus că nici vorbă, că militarii vor merge cu sau fără voia președintelui Dodon, escaladând un conflict geopolitic mai vechi cu șeful statului, cunoscut pentru politicile sale pro-ruse.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:32 0:00
Link direct


Contingentul de 57 de militari ai Armatei Naţionale va participa totuşi la exercițiul miliar multinaţional din Ucraina, chiar dacă şeful statului Igor Dodon a încercat repetat să împiedice acest lucru. Informaţia a fost confirmată de Ministerul Apărării, după ce astăzi Guvernul a adoptat la inițiativa premierului Pavel Filip o hotărâre în acest sens, ca reacţie la refuzul de marţi al președintelui Igor Dodon de a permite participarea soldaților moldoveni.

Premierul Pavel Filip şi-a motivat astfel propunerea: „Guvernul prin lege este obligat prin lege să asigure creşterea capabilităţii Armatei Naţionale. Din aceste considerente venim cu această hotărâre de guvern. Eu nu văd temeiuri în a refuza participarea Armatei Naţionale la exerciţii, instruiri. Din punctul meu de vedere, nu sunt argumente şi temeiuri plauzibile. Nimeni nu-şi doreşte să aibă o armată neinstruită, o armată slabă, o armată fără capabilităţi sau doar dacă se urmăresc aceste interese.”

Şeful statului, care este şi comandantul suprem al Forţelor Armate, a anunţat imediat pe Facebook că face uz de dreptul său constituțional de a suspenda această hotărâre a guvernului, fără însă a face public vreun document oficial care să confirme intervenţia sa. Igor Dodon i-a reproşat guvernului că ar fi încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea națională care prevede că participarea la exerciții militare internaționale trebuie aprobată de comandantul suprem. „Republica Moldova este un stat neutru conform Constituției, iar militarii moldoveni nu trebuie să participe la exercițiile militare desfășurate sub egida unui sau altui bloc militar”, a spus Igor Dodon.

Constituţia prevede că preşedintele are dreptul să „suspende acte ale guvernului ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale”. Expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu explică această normă constituţională:

Preşedintele nu poate suspenda hotărârea de guvern. El poate doar să pună sub semnul întrebării constituţionalitatea unei hotărâri de guvern şi nu are decât să se folosească de dreptul său de a sesiza Curtea Constituţională.

„Preşedintele nu poate suspenda hotărârea de guvern. El poate doar să pună sub semnul întrebării constituţionalitatea unei hotărâri de guvern şi nu are decât să se folosească de dreptul său de a sesiza Curtea Constituţională şi numai Curtea poate stabili este sau nu constituţională hotărârea de guvern privind delegarea detaşamentului de militari la exerciţiul comun.”

Nicolae Osmochescu mai spune că statului de neutralitate nu este incompatibil cu participarea militarilor Armatei Naţionale la exerciţii militare şi misiuni de menţinere a păcii, aşa cum pare să pretindă Igor Dodon.

„Participarea la orice exerciţii militare bilaterale sau multilaterale în cadrul unor organizaţii internaţionale, inclusiv în forţe de pacificare nu numai că sunt compatibile cu statutul de neutralitate, dar sunt şi o obligaţiune care decurge în mod direct din carta ONU pe care Moldova a semnat-o şi ratificat-o în 1992.”

Insistența cu care șeful statului a încercat să împiedice participarea militarilor moldoveni a fost criticată de mai mulţi experţi, dar şi de fostul ministru al apărării Anatol Şalaru, demis la sfârşitul lui 2016 de Igor Dodon.

„Igor Dodon continuă să execute sarcinile primite din Federația Rusă aducând Armata Națională în stadiul de a nu putea să-și îndeplinească sarcina de apărare a țării. Oprirea militarilor de la exercițiile externe este de natura să afecteze atât pregătirile de luptă ale Armatei Naționale, cât și relațiile externe ale Republicii Moldova”, a declarat Şalaru într-un comentariu pe Facebook, lăudând decizia guvernului de a-i trimite totuşi pe soldaţi la exercițiile din Ucraina.

Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon, cunoscut adversar al politicii majorităţii guvernamentale de la Chişinău de apropiere a Republicii Moldova de UE şi SUA, blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul programului NATO „Parteneriatul pentru Pace”. Ambasadorii român şi american, Daniel Ioniță și James D. Pettit, i-au spus atunci într-o scrisoare adresată președintelui Dodon că a dat dovadă de atitudine „neprietenoasă” față de cele două țări, care ajută Republica Moldova să-și consolideze instituțiile.

Exerciţiul militar „Rapid Trident 2017”, care se va desfăşura în Ucraina începând de joi şi la care urmează să participe militarii moldoveni are loc în cadrul aceluiași program NATO - „Parteneriatul pentru Pace”. Moldova participă anual la aceste exerciţii începând cu 1996. Scopul aplicaţiilor este consolidarea capacităţilor de apărare şi promovarea imaginii Armatei Naţionale pe arena internaţională, pentru participarea ulterioară în cadrul misiunilor de menţinere a păcii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG