Printre acestea se numără și Khalida, care era în clasa a noua atunci când talibanii au preluat puterea și au interzis educația fetelor care aveau peste 12 ani.
„Interdicția a avut un mare impact asupra vieții mele”, a spus Khalida, acum în vârstă de 18 ani, pentru Radio Azadi al RFE/RL. „Obișnuiam să îmi dedic tot timpul studiilor. Acum îmi petrec timpul fără niciun scop”.
Interdicția de a merge la școală a avut un impact catastrofal asupra a circa 2,2 milioane de fete din Afganistan, acolo unde talibanii au eliminat femeile din viața publică și le-au restricționat drastic drepturile fundamentale.
De atunci, s-a înregistrat o creștere a numărului de căsătorii forțate, timpurii și cu minore. Conform ONU, mariajele cu minore au crescut cu aproximativ 25% de la preluarea puterii de către talibani.
Lipsa perspectivelor de educație și profesionale pentru femei a contribuit la creșterea numărului de sinucideri, făcând din Afganistan una din puținele țări din lume în care mai multe femei decât bărbați se sinucid.
„Lipsa accesului la educație nu numai că ne amenință viitorul, dar și împiedică țara noastră să progreseze și să se dezvolte”, a declarat o altă adolescentă afgană, care a vorbit sub rezerva anonimatului de teama represaliilor.
„Avem dreptul să studiem, să progresăm și să avem un viitor luminos”, a declarat ea pentru Radio Azadi.
UNICEF, agenția ONU pentru copii, a declarat că repercusiunile interdicției școlare vor persista timp de generații.
„Interdicția are un impact negativ asupra sistemului de sănătate, economiei și viitorului națiunii”, a afirmat UNICEF într-o declarație din 22 martie.
„Cu un acces redus la educație, fetele se confruntă cu un risc mai mare de căsătorii timpurii, cu repercusiuni negative asupra bunăstării și sănătății lor”.
Agenția a avertizat că peste 4 milioane de fete nu vor fi școlarizate dacă interdicția va dura până în 2030.
Apeluri la acțiune
Înalți oficiali ONU și activiste afgane au calificat drept „apartheid de gen” tratamentul aplicat de talibani fetelor și femeilor afgane.
Aceștia au făcut apel la comunitatea internațională să exercite mai multă presiune asupra talibanilor pentru a reveni asupra interdicției de a oferi educație fetelor după clasa a șasea.
- Te-ar putea interesa și: „S-a ales praful de visele mele”: Vocile femeilor afgane cărora talibanii le-au interzis să studieze
Nicio țară nu a recunoscut guvernul taliban, care se află sub sancțiuni internaționale. Însă un număr din ce în ce mai mare de țări, inclusiv unele din Occident, cooperează cu guvernul taliban în ceea ce privește comerțul, problemele legate de securitate și imigrația.
„Talibanii încă circulă și călătoresc liber”, a declarat Pashtana Durrani, un activist afgan proeminent în domeniul educației care trăiește în exil.
„Dau interviuri. Au conturi bancare. Familiile lor locuiesc în străinătate și totuși au interzis femeilor afgane să primească educație.”
Ea a adăugat: „Comunitatea internațională ar trebui întrebată dacă dorește cu adevărat ca talibanii să redeschidă școlile pentru fete sau nu?”
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te