Linkuri accesibilitate

Mihaela Furculiță: „Voluntariatul îmi încălzește cumva sufletul”


Mihaela Furculiță este coordonatoarr a Galei Studenților Originari din Republica Moldova și laureată la categoria licență în cadrul ediției a VIII-a a Galei din anul trecut. E studentă în anul trei a Facultății de științe politice administrative și ale comunicării dela Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Voluntariatul este cea mai mare pasiune a sa și crede că tinerii sunt forța schimbării.

Valentina Ursu în dialog cu Mihaela Furculiță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:29 0:00

Europa Liberă: Ce vor și ce pot face tinerii astăzi?

Mihaela Furculiță: „E o întrebare foarte frumoasă. Cred că tinerii pot face foarte multe lucruri dacă au destul de multă încredere în ei, pentru că noi suntem așa nebuni, visători și cred că, dacă ajungem în mediul potrivit, putem să facem aproape orice, aș îndrăzni să spun chiar orice.”

Europa Liberă: Mulți tineri din Republica Moldova pot fi găsiți astăzi pe diferite meridiane ale globului. Acolo sunt doar după cunoștințe, după experiență ca ulterior să vină sau e o întrebare fără răspuns?

Mihaela Furculiță: „Depinde foarte mult de ceea ce o să ofere Republica Moldova. Eu mi-aș dori să fac parte din oamenii care vor oferi siguranță pentru tinerii care vor dori să se întoarcă. Cred că pentru a te întoarce în Republica Moldova trebuie să știi că ești așteptat, că ai posibilități de angajare și cred că noi, cei care suntem implicați și luptăm pentru drepturile studenților în Republica Moldova, dar și în diasporă, cred că noi suntem cei care putem să-i ajutăm și să le oferim, așa, o pistă de lansare.”

Europa Liberă: Dar ei vin să facă schimbarea sau ei vor ca cineva să facă schimbarea?

Mihaela Furculiță: „Foarte mulți din ei abia așteaptă să se întoarcă, pentru că oricât de mult le-ar plăcea acolo, oricât de superbe ar fi orașele, întotdeauna acasă se simte diferit, mâncarea făcută de mama, emoțiile, amintirile din liceu, astea ne fac să ne întoarcem acasă. Și cred cu siguranță că toată lumea undeva în adâncul sufletului își dorește să poată să se întoarcă acasă.”

Europa Liberă: Deocamdată, mulți din tineri sunt motivați prin aceste gale pe care le organizați voi. Să ne povestești din culise, cum se organizează o Gală a studenților ca să nimerească în vizor cei care sunt cei mai buni dintre cei mai buni, după meritocrație, să nu apară interpretări, suspiciuni, bănuieli că cineva e favorizat, cineva are pile, cineva e promovat de altcineva?

Mihaela Furculiță: „Aceasta este magia în Gala studenților originari din Republica Moldova. Noi suntem o echipă de tineri, deci, practic, noi nu ne dorim să promovăm altceva decât meritocrație și, desigur, implicare activă în viața socială. Gala noastră în fiecare an are un juriu format din specialiști din domeniu, oameni care au făcut schimbări deja în Republica Moldova. E vorba despre specialiști, e vorba despre profesori de la universitățile din Republica Moldova, oameni de artă, oameni care știu că e important să apreciem studenții pentru meritele lor și niciodată nu ne-am făcut griji că ar putea să existe probleme la partea de jurizare. În fiecare an suntem uimiți de locurile din care vin studenții, pentru că, dacă ar fi să facem o hartă și să punem un steguleț de unde vine fiecare dosar, am putea să spunem că am cucerit întreaga lume, pentru că, într-adevăr, basarabenii sunt foarte talentați și sunt oameni care știu să își impună punctul de vedere și cuceresc, iată, lumea întreagă.”

Europa Liberă: Și câte dosare ați adunat anul acesta?

Mihaela Furculiță: „Anul acesta avem peste 50 de aplicanți. Mi-e greu să zic un număr exact, e un număr care aparent pare micuț în comparație cu alți ani. Credem că e de vină și pandemia, lumea din cauza pandemiei și-a pierdut un pic din motivație, nu mai e atât de energică, nu a mai participat la atâtea proiecte și atunci se descurajează, au impresia că nu ar avea despre ce să scrie în formular, dar suntem totuși bucuroși, avem o gamă largă de tineri foarte frumoși, care au talente extraordinare și sperăm să-i puteți descoperi și Dvs. cât mai curând.”

Europa Liberă: Cine este eligibil pentru a participa și a câștiga la această Gală?

Mihaela Furculiță: „E vorba despre studenți din întreaga lume, avem cinci categorii, aceasta înseamnă: licență, masterat, doctorat arte și Erasmus. Erasmus este categoria dedicată celor din Republica Moldova care merg să facă studii cu bursa Erasmus. Pentru noi aceste categorii cumva sunt clasice de ani buni și pentru a participa trebuie să fii student și să fii cât mai implicat în viața socială atât la facultate, cât și să ai anumite proiecte care aduc aminte despre Republica Moldova și să fii un student sârguincios care depune eforturi să învețe cât mai bine.”

Europa Liberă: Vă interesați și de soarta celor care au devenit laureați în anii precedenți?

Mihaela Furculiță: „Există, de fapt, o continuitate foarte frumoasă și toți spun că exemplul propriu este cel mai bun. Eu anul trecut am fost laureată a ediției a VIII-a și anul acesta am ajuns să fiu coordonator al galei. E o emoție extraordinar de frumoasă și pe lângă faptul că le oferim posibilitatea să vină în echipa de organizare, noi oferim, de asemenea, suportul nostru în cazul în care cineva din ei se întoarce acasă și este în căutare de un job, este în căutare de un stagiu de practică, noi încercăm prin conexiunile formate deja cu partenerii noștri, cu sponsorii, cu administrația publică locală să îi ajutăm și avem un grup, e o rețea cumva care se formează în timp și ne bucurăm mult că printre oamenii care au câștigat în anii trecuți, avem oameni care au ajuns în topuri, inclusiv în Forbes „30 Under 30 Europa”. E un top care promovează tinerii.”

Europa Liberă: Cine a ajuns acolo?

Mihaela Furculiță: „Nicu Știrbeț, președintele Ligii Studenților, dar și Doru Curoșu, acum câțiva ani, avem oameni care au ajuns deputați dintre participanții noștri.”

Europa Liberă: Cine este?

Mihaela Furculiță: „Nu aș vrea să mergem pe zona asta cumva să spunem nume, că poate ne asociază lumea și noi dorim să ne menținem această imagine de oameni independenți, tineri independenți care fac chestiile din inițiativă proprie, fără nicio remunerare. De fapt, singura noastră remunerare sunt emoțiile câștigătorilor atunci când îi vedem pe scenă. Această Gală îi aduce cumva înapoi și spune: „Uite, e posibil să reușești; e posibil să demonstrezi lumii că există un talent ascuns în tine și că sunt oameni care apreciază acest lucru”. Noi, de fapt, nici nu prea știm din ce mediu vin ei, pentru că atunci când vin la noi, ei vin deja studenți, vin din toate colțurile lumii și noi nu-i mai clasificăm sau nu-i mai întrebăm unde și-au făcut liceul.”

Europa Liberă: Ție ți-a ajutat faptul că ai câștigat anul trecut?

Mihaela Furculiță: „Eu zic că pentru mine premiul acesta a venit într-un moment în care eu eram deja foarte obosită cumva și aveam impresia că voluntariatul și, în general, toată activitatea mea nu mai are sens. Eram cumva în căutare de lucruri mai serioase, mă gândeam că, dacă tot sunt la facultate, ar trebui să mă angajez și să-mi încep cumva viața de adult. Și anul trecut, când am fost laureată, pur și simplu am zis: „Nu, nu pot să mă opresc aici, mai am atât de multe lucruri de făcut”. Și voluntariatul cumva îmi încălzește sufletul, eu fac voluntariat de când mă știu, și în liceu, și la facultate și cred că premiul a venit ca o mulțumire pentru părinții mei, pentru liceul în care am învățat, pentru bunici. Mai mult a fost un cuvânt de „mulțumesc” pentru ei, pentru toți oamenii care m-au clădit pe mine de-a lungul timpului.”

Europa Liberă: Dar practicarea voluntariatului este obligatorie?

Mihaela Furculiță: „Nu, nu-i neapărat obligatorie, dar cumva noi suntem în căutare de oameni activi în viața socială a studenților și dacă nu faci voluntariat e destul de greu să te implici în viața socială. Și nu e un voluntariat ca la carte scris, că ești voluntar 15 ore pe săptămână, e vorba despre activități pe care le faci și atunci când vii acasă și mergi cu prietenii tăi și faci o plantare, pui niște copaci sau mergi împreună cu prietenii la o casă de copii și faci niște activități cu ei. Voluntariatul nu e ceva bătut în cuie și eu cred că asta e partea cea mai frumoasă.”

Europa Liberă: Și cum vezi viitorul Republicii Moldova?

Mihaela Furculiță: „Eu îl văd, de fapt, foarte luminos. Mă bucur să zic de fiecare dată când mă întorc acasă că văd extrem de multe schimbări. Cred că oamenii au devenit mai deschiși și poate oamenii au început să vadă acea luminiță de la capătul tunelului, dar e extraordinar de frumos și prin Chișinău mă plimb seara acum și văd luminițe, monumente care se restaurează. Pentru mine e impresionant, nu m-am așteptat și nu mă gândeam la chestia asta. Avem o mulțime de tineri care se implică, acum Chișinăul parcă e într-un proces de selecție pentru „Chișinău, capitala tineretului” din ce am văzut. Deci, pentru mine e chiar o bucurie, înseamnă că totuși există o forță de schimbare.”

Europa Liberă: Pentru voi contează politica, geopolitica?

Mihaela Furculiță: „Cred că e un subiect de care ne temem toți, cred că e un subiect tabu, politica a devenit un subiect tabu în discuțiile noastre și asta pentru că noi vrem să facem schimbări indiferent de ce se întâmplă în politică, noi vrem să facem schimbări indiferent de cum se schimbă lucrurile. Cred că noi dacă ne-am asocia și am spune: „Ceea ce se face acum este bine, pentru că este X partid sau X conducător, noi cumva ne-am asocia cu el și ar crede lumea că dacă el dispare, noi n-o să mai facem lucrul acesta, dar noi facem chestia asta de mulți ani, suntem implicați și indiferent de ce situație politică a existat, tinerii oricum au făcut activități, au făcut proiecte, au încercat să aducă o schimbare și cred că de aceea e un subiect sensibil, că ne e și frică puțin noi să ne asociem așa.”

Europa Liberă: Dar Moldova mai aproape de Est sau de Vest, e luat în calcul și acest aspect?

Mihaela Furculiță: „Pentru mine întotdeauna Republica Moldova cred că ar trebui să fie mai aproape de Uniunea Europeană, de România. Eu și învățând în România, ar fi greu să zic că nu o văd aproape, pentru că eu când am plecat să învăț la Cluj aveam niște frici, pentru că mi s-a tot spus: „Vai, vei fi privită diferit, că ești altfel, că nu ești ca ei”, dar în capul meu eu întotdeauna știam că noi suntem exact la fel și când am ajuns la Cluj am fost primită extraordinar de frumos. Toată lumea e înnebunită după bomboanele de la noi, toată lumea abia așteaptă să mă întorc de acasă cu ceva mâncăruri gustoase gătite de bunica. Deci, mie mi se pare foarte frumos și cred că suntem atât de asemănători unii cu alții, încât ar fi greu să mă duc și să spun: „Vai, ar trebui să fim altfel, și nu aproape de România”, deși cred că Republica Moldova va avea succes foarte mare dacă va învăța să fie cât mai independentă cumva și să își păstreze neutralitatea aceasta, pentru că suntem și într-o zonă destul de greu amplasată, suntem așa, la mijloc și se tot ceartă lumea cumva pe noi, dar asta-i situația.”

Europa Liberă: Dar problema ei, independentă de cine?

Mihaela Furculiță: „Cumva să încerce să-și construiască un drum fără să accepte influențe dintr-o parte sau din alta, deși, într-adevăr, Uniunea Europeană oferă niște oportunități pe care altfel nu le-am putea obține și există o mulțime de investiții chiar și acum în Republica Moldova din partea Uniunii Europene și atunci, da, într-adevăr, suportul e vizibil.”

Europa Liberă: Și relația cu Rusia?

Mihaela Furculiță: „Trebuie să învățăm să fim prieteni și să colaborăm frumos. Mi se pare că ar fi destul de complicat să spunem: „Gata, rupem orice relații”, pentru că există oameni care poate au rude acolo, exact la fel cum am eu prieteni în România poate cineva are prieteni în Rusia și nu cred că e necesar să spunem: „Gata, rupem orice relație și uităm de ei, și nu mai colaborăm cu ei”, cred că ar trebui să mergem pe ideea asta de colaborare frumoasă, prietenie și, în general, așa văd eu că ar trebui să fie Republica Moldova.”

Europa Liberă: Și pe final, gala urmează să aibă loc la finele acestui an?

Mihaela Furculiță: „Da, gala va avea loc pe 23 decembrie la Chișinău, vom anunța ulterior și locația. Va fi un format hibrid, asta înseamnă că vom avea laureații în sală, iar toți cei care îi apreciază și vor să-i vadă pot desigur să îi urmărească live pe Facebook.”

Europa Liberă: Câți laureați vor fi?

Mihaela Furculiță: „Vom vedea ce va decide juriul, nu putem să dezvăluim încă asta. Știm sigur că vom avea un Premiu mare, Studentul anului, care este un titlu așteptat în fiecare an și vom vedea, așteptăm să vedem și ce părere au jurații despre dosarele din acest an.”

XS
SM
MD
LG