Mai mulți muncitori migranți tadjici afirmă că sunt constrânși să lucreze într-o fermă izolată din Extremul Orient rus, fără hrană sau salariu și fără posibilitatea de a se întoarce acasă.
Doi dintre migranții pe care i-a contactat RFE/RL (Europa Liberă/ Libertatea) au spus că nu cunosc numele exact al locației unde lucrează, descriind-o doar ca o „fermă într-o pădure, departe de oraș.”
Situația lor evidențiază vulnerabilitățile mai largi ale migranților din Asia Centrală în Rusia, mulți dintre ei bazându-se pe acorduri neoficiale și fiind exploatați și abuzați.
„Suntem forțați să lucrăm aici pe timp de noapte. Venim la fermă la ora 19:00, când se lasă întunericul, și [apoi] lucrăm aici până dimineața,” a spus unul dintre bărbați, vorbind sub anonimat de teama represaliilor. „Lucrăm aici de trei luni, dar nu suntem plătiți, iar când cerem bani, angajatorul ne ceartă.
Facilități de bază
Cei doi bărbați au împărtășit un videoclip despre locul lor de muncă – un grajd vechi pentru vaci, situat într-o zonă acoperită de zăpadă. Alte imagini transmise RFE/RL arată ceea ce pare a fi o bucătărie-sală de mese deteriorată, mobilată modest cu câteva bănci și o masă acoperită cu o față de masă din plastic.
Vorbind la telefon cu RFE/RL pe 12 decembrie, unul dintre migranți a spus că grupul de 10 bărbați din districtul Hamadoni, situat în sudul Tadjikistanului, a călătorit la Magadan după ce un „cunoscut” din satul lor natal le-a promis un loc de muncă bine plătit acolo.
„Ne-a adus aici și ne-a prezentat angajatorului, spunându-ne că vom primi mâncare și cazare gratuite și că vom fi plătiți cu 20.000 de ruble (aproximativ 190 de dolari) fiecare în prima lună și 30.000 de ruble (aproximativ 290 de dolari) începând cu a doua lună,” a spus migrantul. „Dar, până acum, în aceste trei luni, am fost plătiți doar o singură dată – 20.000 de ruble fiecare.”
Conform migranților, proprietarul fermei le-a confiscat pașapoartele în ziua în care au ajuns, afirmând că va solicita permise de muncă și ședere în numele lor. Dar documentele nu le-au fost înapoiate, spun tadjicii.
Doar doi dintre bărbați aveau permise de muncă valabile înainte de a ajunge la fermă, iar ceilalți au menționat că dreptul lor de a rămâne în Rusia fără viză pentru 90 de zile era pe cale să expire.
Este dificil de determinat numărul exact, dar se estimează că cel puțin un milion de migranți tadjici muncesc în Rusia, majoritatea fiind angajați în locuri de muncă fizic solicitante, în fabrici, pe șantiere de construcții și în agricultură.
„Fără mâncare”
RFE/RL a contactat proprietarul fermei, al cărui nume și număr de telefon au fost furnizate de migranți, pentru a obține un comentariu, dar nu a primit niciun răspuns. Autoritățile din provincia Magadan nu au răspuns apelurilor telefonice.
Nu este clar dacă bărbații au semnat contracte de muncă. Este destul de comun ca migranții tadjici, mai ales cei care ajung pentru prima dată în Rusia, să își găsească locuri de muncă prin intermediul cunoscuților sau rudelor deja stabilite și angajate acolo.
Unii migranți din Asia Centrală, în special cei care lucrează pentru persoane fizice, ajung adesea la un acord verbal cu angajatorii în loc să semneze un contract legal, ceea ce îi face vulnerabili la exploatare și abuzuri.
Unii preferă acordurile informale pentru a evita taxele și birocrația; alții rămân fără contracte legale deoarece nu înțeleg limba rusă, legile țării sau drepturile lor.
Cei doi bărbați care au vorbit cu RFE/RL au declarat că nu au avut mâncare în ultimele trei zile și că sunt „blocați în acest loc mic și rece”, unde temperaturile, în această perioadă a anului, rămân în jur de minus 20 de grade Celsius.
„Muncim aici ca niște sclavi. Vrem ca [autoritățile tadjice] să ne ajute să fim eliberați,” au spus migranții. „Nu am mâncat nimic în ultimele trei zile. Supraviețuim doar cu ceai și zahăr.”
Bărbații au spus că nu au bani pentru a cumpăra mâncare și nu își pot recupera pașapoartele de la proprietar pentru a pleca de la fermă.
Contactată de RFE/RL, Valentina Ciupik, o cunoscută apărătoare a drepturilor migranților în Rusia, a declarat că singura șansă reală a migranților de a primi ajutor rapid este prin intermediul autorităților tadjice.
„Este responsabilitatea Comitetului de Investigații al Rusiei să investigheze cazurile de muncă forțată și sclavie, dar, în realitate, este foarte dificil să îi determinăm să se ocupe de astfel de cazuri, cu excepția situației în care cineva pune presiune asupra lor. Știm asta din experiența noastră cu alte cazuri similare,” a spus Ciupik pentru RFE/RL.
Comitetul de Investigații este principala autoritate federală de investigare din Rusia.
„Singurul lucru pe care îl putem face este să apelăm la Ambasada Tadjikistanului din Moscova... să cerem ambasadei să trimită reprezentanți la Magadan pentru a determina Comitetul de Investigații să își facă treaba,” a adăugat Ciupik.
Între timp, migranții din Magadan au spus că persoana care i-a adus la fermă s-a întors în Tadjikistan pentru a aduce mai mulți muncitori în Rusia.
Redactat de Farangis Najibullah, pe baza raportărilor corespondentului Unității Migranților din Asia Centrală al RFE/RL, Gulbahor Murodi.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te