Linkuri accesibilitate

Mișcare politică la Comrat orientată spre prietenia cu Kremlinul | Manifestația „terroRussia – 5 luni de război în Ucraina”


Activiști din mișcarea transnațională Rhythms of Resistance la un protest în fața Ambasadei ruse la Chișinău, 2022
Activiști din mișcarea transnațională Rhythms of Resistance la un protest în fața Ambasadei ruse la Chișinău, 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • „Finanțarea partidelor politice și transparența activității acestora este o problemă persistentă în Republica Moldova”, a declarat pentru Radio Chișinău analistul politic, Ion Tăbârță. Referindu-se la dosarul pornit de procurori privind ilegalitățile admise în finanțarea Partidului Șor, acesta a mai spus că dacă instanța va decide că Partidul Șor are finanțări ilegale, atunci cadrul legal existent este confuz, în lipsa unei prevederi ce ține de înlăturarea mandatelor de deputați ai fracțiunii parlamentare a acestei formațiuni. Analistul a mai spus la Radio Chișinău că Ministerul Justiției este instituția care ar trebui să se adreseze la Curtea de Apel, pentru a cere interzicerea activității partidului, pe motiv de finanțare ilegală.
  • La Comrat a fost lansată o nouă mișcare politică, orientată spre prietenia cu Rusia, titrează Newsmaker.md. Este vorba de Uniunea Populară din Găgăuzia, formațiune care și-a ținut congresul de înființare pe 23 iulie și care califică acțiunile guvernării de la Chișinău drept „anti-popor” și „anti-stat”, și promite să rezolve problemele sociale și politice din întreaga țară. „Asistăm la o rusofobie îngrozitoare, care este provocată și încurajată pe deplin de autoritățile centrale”, se mai arată în declarații noii mișcări politice. Jurnaliștii atrag atenția că la evenimentul de constituire a formațiunii au participat și doi deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, fiind vorba despre Alexandr Suhodolski și Vasile Bolea.
  • „Republica Moldova se teme de o posibilă invazie militară a Rusiei, întrucât operațiunile militare ruse par să se extindă spre sud-vestul Ucrainei, apropiindu-se de regiunea transnistreană, unde sunt staționate trupe ruse.” Declarația a fost făcută de prim-ministra, Natalia Gavrilița, într-un interviu difuzat la CNN și citat de Agora.md. Șefa executivului moldovean a atras însă atenția că este un scenariu ipotetic deocamdată și a mai precizat că Moldova este cea mai afectată țară după Ucraina din punct de vedere economic de acest război. „Avem deja o inflație foarte mare. Inflația în iunie a fost de 32 la sută”, a mai adăugat Gavrilița.
  • Replicamedia.md scrie că procedura de racordare, instalare și exploatare a centralelor fotovoltaice pentru consumatorii casnici, va fi simplificată. Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv un proiect de lege care vine să promoveze utilizarea energiei din surse regenerabile iar potrivit acestuia, consumatorii casnici nu vor mai trebui să obțină certificat de urbanism, autorizație de construcție, iar proiectul tehnic se va realiza doar pentru compartimentul energie electrică și rezistența construcției. O altă prevedere se referă la micșorarea termenului de eliberare a avizului de racordare a instalațiilor, de la maxim 30 zile la 10 zile calendaristice.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • O postare a Ziarului de Gardă, despre protestul cu tobe la Ambasada Rusiei din Chișinău, împotriva războiului din Ucraina a trezit cel mai mare interes pe Facebook-ul moldovean, în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Manifestația, numită „terroRussia – 5 luni de război în Ucraina”, a adunat câteva zeci de persoane care au cerut încetarea atacurilor rusești asupra Ucrainei. Manifestanții au fluturat drapele ale Ucrainei și ale R. Moldova și au scandat „Nu războiului!”.
  • Pe Instagram, una dintre cele mai populare postări este a TV8.md, care anunță că tinerilor de la 18 ani, li se vor acorda vouchere culturale. Astfel, la împlinirea vârstei majoratului, aceștia vor primi o sumă de 1.000 de lei în contul lor guvernamental, pe care o vor putea folosi pentru a merge la concerte, teatre, muzee. Proiectul ar urma să intre în vigoare, începând cu anul 2023.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG