Linkuri accesibilitate

Marta Kos vrea să aducă R. Moldova cât mai repede sub umbrela păcii oferită de UE. Socialiștii mărșăluiesc cu umbrelele proprii


Marta Kos (stânga-față) alături de președintele parlamentului, Igor Grosu, președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean, la depuneri de flori de Ziua Victoriei la complexul Eternitate din Chișinău, 9 mai 2025.
Marta Kos (stânga-față) alături de președintele parlamentului, Igor Grosu, președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean, la depuneri de flori de Ziua Victoriei la complexul Eternitate din Chișinău, 9 mai 2025.

Comisara europeană pentru extindere i-a însoțit pe liderii moldoveni vineri dimineață la depuneri de flori la complexul Eternitate din Chișinău în memoria victimelor celui de Al Doilea Război Mondial, Marta Kos aflându-se în R. Moldova pentru a marca Ziua Victoriei și Ziua Europei.

Kos a depus flori alături de președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean, președintele parlamentului Igor Grosu și alte oficialități.

Ea le-a spus jurnaliștilor că că este la Chișinău pentru a celebra pacea, UE fiind un proiect al păcii și a arăta că UE vrea să aducă mai multe țări în acest proiect al păcii.

Întrebată de Europa Liberă când ar putea fi deschise primele capitolele de negociere cu R. Moldova, țară candidată la aderare care așteaptă începerea efectivă a negocierilor de mai multe luni, Kos a spus: „Cât de curând vor fi îndeplinite condițiile în Consiliu”, adică atunci când toate cele 27 de țări membre ale UE vor fi de acord.

Nicio țară nu se opune deschiderii capitolelor de negociere cu R. Moldova, dar Ungaria blochează aderarea Ucrainei cu care R. Moldova se află într-un tandem.

La sfârșitul lunii aprilie, comisara Kos a spus într-un interviu Europei Libere că UE ia în considerare posibilitatea de a continua procesul de aderare cu R. Moldova, decuplând-o de Ucraina, iar declarația sa a stârnit nemulțumire la Kiev. Ulterior ea a scris pe X că Ucraina și R. Moldova vor adera la UE împreună.

În răspunsul dat Europei Libere la depunerea de flori de 9 mai la complexul Eternitate, Kos a sugerat că Bruxelles-ul trebuie să facă mai mult pentru începerea efectivă a negocierilor de aderare și și-a exprimat încrederea că toate capitole de negociere vor fi deschise până la sfârșitul anului.

„Vă cerem foarte mult [în domeniul reformelor] și trebuie să livrați, dar trebuie să ne facem și noi partea noastră” a spus Kos, adăugând: „În vremuri complicate, Europa și-a făcut mereu partea. Veți vedea că așa va fi și acum la fel”.

De dimineață – Ziua Victoriei, după-amiază – Ziua Europei. Cum a fost marcat 9 mai la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00

Depuneri de flori fără opoziția pro-rusă

Evenimentul de Ziua Victoriei la care au participat sute de oameni, dar nu și opoziția pro-rusă, a avut loc după ora 8:00, în ciuda ploii și va fi urmat în după amiaza zilei de festivități în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chișinău, pentru sărbătorirea Zilei Europei.

Cele două sărbători au fost comasate în 2017, când parlamentul a stabilit că 9 mai este nu doar „Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei”, comemorând 9 mai 1945, când URSS și-a declarat victoria supra Germaniei naziste, dar și 9 mai 1950, când ministrul francez de externe de atunci, Robert Schuman, a propus creare a ceea ce astăzi este Uniunea Europeană. Aliații occidentale marchează victoria în cel de Al Doilea război Mondial pe 8 mai.

Vorbind la ceremonia de la complexul memorial Eternitate, președinta Sandu a spus că R. Moldova, care a fost și „parte a tragediei” celui de Al Doilea Război Mondial, în care și-au pierdut viața 56 de mii de soldați moldoveni „de toate etniile”, dar și „parte a victoriei păcii”. Dar 9 mai are pentru R. Moldova acum „o semnificație dublă”, pentru că vrea să se alăture căii adoptate de Europa după război,a spus Sandu.

Într-o critică adresată Moscovei pentru războiul din Ucraina, președinta moldoveană a spus că Rusia, „care monopolizează victoria asupra nazismului”, a devenit ea „agresorul care a intrat cu tancuri și moarte în Ucraina”.

Opoziția pro-rusă, inclusiv socialiștii și comuniștii, au organizat ceva mai târziu un marș comemorativ separat, din PMAN spre complexul memorial Eternitate, conforma unei tradiții de mai mulți ani.

Mai mulți participanți la marș, inclusiv liderul socialiștilor, Igor Dodon, au spus Europei Libere că singura sărbătoare pe care o recunosc de 9 mai este Ziua Victoriei.

„Ziua Europei trebuie sărbătorită pe 8 mai, așa cum a fost. Noi vom ajunge la guvernare și vom aduce la normalitate: 8 mai – Ziua Europei, 9 mai- Ziua Victoriei”, a spus Dodon, într-o aluzia la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Socialiștii vor încerca să-și ia atunci revanșa în fața guvernării PAS, dar vor trebui să se bată pentru același electorat cu un nou venit în politica națională - blocul Alternativa în frunte cu primarul Chișinăului Ion Ceban - pe care au refuzat să-l accepte alături de ei la marșul de Ziua Victoriei.

Liderul socialist Igor Dodon și adepții săi, participând la un marș de Ziua Victoriei, la Chișinău, pe 9 mai 2025
Liderul socialist Igor Dodon și adepții săi, participând la un marș de Ziua Victoriei, la Chișinău, pe 9 mai 2025

„Moldova poate”

Este a doua vizită la Chișinău, a Martei Kos, după ce și-a început mandatul în decembrie 2024.

Oficiala europeană care a mai fost la Chișinău în luna februarie, stă acum în R. Moldova mai multe zile, de pe 8 pe 12 mai, și va merge pentru se întâlni cu oamenii în mai multe localități, inclusiv Orhei, Negureni, Edineț, Bălți, Comrat, Cahul și Văleni.

Pe 9 mai, ea a semnat un acord cu premierul Dorin Recean privind proiectele economice pentru care pot fi folosite ajutoarele de 1,9 miliarde de euro aprobate de UE pentru R. Moldova anul acesta, numit „Planul de creștere”.

Premierul Recean a spus că ajutoarele au scopul să dezvolte economia, prin investiții, dar și sprijine reformele, aș încât R. Moldova să fir gata să adere la UE „nu în 10, nu în 20, ci în patru ani”. „Moldova poate”, a spus Recean.

Kos a spus că ajutorul este o „investiție într-un membru viitor al UE”, iar succesul aderării depinde de ambele părți. „Ați spus patru ani, dar eu sunt foarte ambițioasă, așa că spun 3 ani și 10 luni”, a declarat comisara europeană pentru extindere.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG