Duminică, 2 martie, au fost comemorați eroii căzuți în războiul de pe Nistru. Autoritățile de la Chișinău au participat la marșul organizat de Ziua Memoriei și Recunoștinței și au reiterat angajamentul de a păstra vie amintirea celor care și-au sacrificat viețile pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova.
Marșul de Ziua Memoriei și Recunoștinței. Galerie foto

5
Acordul de încetare a focului a fost semnat la Moscova pe 21 iulie 1992. Președinta Maia Sandu, prezentă la ceremonie, a cerut retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, subliniind că războiul din 1992 „nu a fost unul local, ci declanșat de Rusia pentru a ne diviza și controla.”

6
Studenții militari au purtat portretele eroilor căzuți în luptă. În războiul de pe Nistru și-au pierdut viața 321 de oameni.

7
De la 1 ianuarie 2025, veteranii războiului de pe Nistru și alte categorii de participanți la acțiuni militare beneficiază de o alocație lunară de 1.610 lei. Persoanele cu dizabilități de pe urma războiului primesc lunar 2.254 lei, sprijin care ajunge la peste 27.000 de cetățeni.

8
Ceremoniile de comemorare s-au încheiat cu un prânz ostășesc organizat la Complexul Memorial „Eternitate.”