Soții Ana și Alexei Naumov din orașul Drochia au așteptat 8 ani să devină părinți. În 2024, ei s-au înscris în programul național de finanțare a procedurilor de fertilizare in vitro (FIV).
„Mai mulți ani nu am reușit să facem copii și am văzut că doctorul Veaceslav Moșin, pe care îl urmăream pe rețele, a postat că există posibilitatea să fie efectuată procedura FIV gratuit pentru cuplurile tinere”, povestește Ana Naumov cum a aflat despre această oportunitate.
S-a programat pentru o consultație în ianuarie 2024. I s-a explicat atunci cum se face procedura și care este diferența dintre programul național FIV și cel municipal, realizat de Primăria capitalei pentru cuplurile cu viză de reședință în Chișinău.
„Fiind din raion, ni s-a propus să ne înscriem în programul național. Tot atunci am primit lista cu analize pe care trebuia să le facem eu și soțul. Când am adunat toate actele pentru dosar, am mers la consiliul medical de la Centrul Sănătatea Reproducerii și Genetica Medicală de la Institutul Mamei și Copilului”, rememorează femeia.
FIV – la privat, naștere – la stat
După ce consiliul i-a aprobat dosarul, Ana a început stimulările ovariene. A urmat o lună de repaos, pentru ca organismul să se recupereze, iar apoi – procedura FIV, la o clinică privată din capitală.
„Peste două săptămâni, am aflat că sunt însărcinată. La noi a fost cu succes din prima. Nu am avut experiență negativă, ca să facem multe drumuri. A fost o procedură ușoară, dar asta depinde și de organism, cred”, spune ea.
Și sarcina a fost ușoară, chiar dacă a fost de... tripleți. Ultima lună a petrecut-o în spital, dar nu pentru că se simțea rău, ci pentru siguranța ei și a copiilor. Pe 13 ianuarie 2025, a adus pe lume trei băieți – Marcu, Matei și Miron.
„Sunt din Drochia și nu am vrut să risc. Pe parcursul sarcinii, am făcut toate ecografiile și analizele la Chișinău. Am născut prin cezariană, la Institutul Mamei și Copilului. Este la alegerea cuplului dacă vrea ca nașterea să fie acolo unde se face procedura FIV. Poți să o faci la stat sau la privat. Dacă puteam să nasc la clinica privată, da, alegeam acolo, dar programul nu prevede și asta”, explică Ana.
Acum, ea povestește despre această oportunitate și altor femei din raionul Drochia: „Dacă este această posibilitate, tinerii trebuie să știe de ea și să profite. Pe mulți îi sperie că sunt tare multe analize, dar asta nu e o problemă. Sunt multe pe foaie, dar când începi procesul, înțelegi că nu e nimic complicat. Ai nevoie doar de răbdare ca să faci multe drumuri la policlinică”.
Ana mai spune că nu a fost obsedată de ideea de a avea copii, dar, în același timp, nu și-a pierdut niciodată speranța că va deveni mamă. „Eu am fost liniștită și cred că de asta și am reușit. Mă gândeam că, dacă nu va fi cu succes, înseamnă că nu tuturor femeilor le este dat să fie mame”, susține femeia.
Cine poate face o procedură gratuit
Femeile care nu pot rămâne însărcinate și alte tratamente nu au dat rezultate pe parcursul a 5 ani pot face o procedură FIV gratuită dacă:
- au rezerva ovariană în limitele normei și valoarea hormonului anti-Mullerian (AMH) mai mare de 1,1;
- au indicele masei corporale în limitele 20-25;
- au uterul fără anomalii congenitale, sinechii, miom submucos sau interstițial;
- nu au maladii extra-genitale ce ar putea pune în pericol sarcina sau nașterea.
Din anul 2017, de când statul și-a luat angajamentul să acopere o procedură FIV pentru cuplurile infertile, și până în 2024, prin programul național au fost efectuate 359 de astfel de intervenții. Pentru anul curent, au fost contractate 45. Nu se știe câți copii s-au născut datorită acestor proceduri, deoarece nici CNAM și nici Centrul Sănătatea Reproducerii și Genetica Medicală nu duc o astfel de evidență.
Anterior, medicul obstetrician-ginecolog de la Centrul Sănătatea Reproducerii și Genetica Medicală, Victoria Ciubotaru declarase Europei Libere că cererile pentru programul național sunt mai multe, dar nu toate întrunesc criteriile specificate în ordinul Ministerului Sănătății.
O altă problemă este că oamenii nu cunosc că există o astfel de oportunitate. Cei care ar trebui să-i informeze sunt medicii de familie, dar și alți specialiști, a mai spus Ciubotaru.
Din 2023 și Primăria Chișinău a lansat un program similar, acoperit din bugetul municipal, propunându-și ca anual 100 de persoane să beneficieze de o procedură gratuită.
Potrivit datelor făcute publice de Direcția asistență medicală și socială, timp de 2 ani au fost efectuate 122 de proceduri FIV și au rezultat 45 de sarcini, rata de succes fiind de peste 40%. Alte 10 beneficiare urmează să finalizeze procedura în 2025.
Atât în programul național, cât și în cel municipal, procedurile FIV sunt efectuate la patru clinici private din capitală. Am întrebat Ministerul Sănătății de ce nu se fac în instituțiile medicale de stat și dacă sunt preconizate pe viitor, dar, deocamdată, nu am primit un răspuns.
Programul național acoperă costul unei singure proceduri FIV, care anul acesta este în valoare de 46.687 de lei. Costul nu include medicamentele. În clinicile private, o procedură FIV costă între 29.000 și 72.000 de lei.
Ce este fertilizarea in vitro
FIV este o procedură medicală care ajută să devină părinți milioane de oameni care nu pot avea copii pe cale naturală.
La modul practic, se iau ovule de la femeie – după ce ea primește medicamente ca să producă mai multe – și spermatozoizi de la partener (sau de la un donator), printr-o procedură efectuată în spital.
Ovulul și spermatozoidul sunt uniți în laborator, unde are loc fertilizarea, adică se formează embrionul. Acesta este implantat în uterul femeii, iar dacă se prinde, începe sarcina.
Șansele de a avea un copil sănătos folosind FIV depind de mai mulți factori, cum ar fi vârsta mamei și cauza infertilității. Medicul ginecolog-obstetrician Veaceaslav Moșin spune că până la 35 de ani, rata de succes depășește 50%, iar după 40 de ani este de circa 40%, scăzând semnificativ odată cu înaintarea în vârstă.
„Majoritatea pacientelor fac mai multe stimulări. Rata cumulativă de sarcini după trei transferuri de embrioni poate ajunge la 85% la femeile sub 35 de ani. De regulă, cele trecute de 40 necesită mai multe stimulări ovariene pentru a obține o sarcină”, precizează specialistul.
Studiu: 11% din cupluri sunt infertile
Potrivit unui studiu realizat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), infertilitatea este în creștere în R. Moldova, însă autoritățile nu oferă statistici oficiale despre infertilitatea feminină și masculină, primară și secundară, inclusiv ca urmare a infecțiilor tractului genital.
Studiul operează cu datele Centrului de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală, care arată că circa 11% din cuplurile de vârstă reproductivă care se adresează la acest centru se confruntă cu problema incapacității de a concepe. Pentru 2,5% din acestea, fertilizarea in vitro este singura posibilitate de a avea un copil biologic.
Ponderea femeilor care întâmpină dificultăți în a concepe este, conform aceluiași studiu, de circa 12%, iar cea a bărbaților – de 10%, ceea ce demonstrează că infertilitatea nu este specifică doar femeilor.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te