Linkuri accesibilitate

„Mâine, poimâine sau peste o săptămână”| Când ar putea începe contraofensiva ucraineană


Imagine dintr-un video care a surprins o explozie puternică în aer, în apropierea Kremlinului, în cursul unui presupus atac ucrainean cu drone, Moscova, Rusia, 3 mai 2023.
Imagine dintr-un video care a surprins o explozie puternică în aer, în apropierea Kremlinului, în cursul unui presupus atac ucrainean cu drone, Moscova, Rusia, 3 mai 2023.

Atacuri cu drone în regiunea Moscovei, atacuri în regiunea de graniță Belgorod, atac cu drone în Marea Neagră, toate ar putea fi preludiul contraofensivei ucrainene, sunt de părere unii experți militari occidentali.

Explozia a două drone în preajma Kremlinului, pe 3 mai, pentru care Kiev-ul a negat orice responsabilitate, a fost primul dintr-o serie de „incidente militare” recente și oficial neclarificate, care au țintit obiective din Rusia, pe fundalul războiul din Ucraina. A urmat „incursiunea” peste graniță, la Belgorod, asumată de niște grupări obscure de „opozanți” ruși, un atac ucrainean cu o dronă marină asupra unei nave de spionaj rusești în Marea Neagră, și atacuri cu drone în regiunea Moscovei, cel mai recent în dimineața zilei de 30 mai, când primarul capitalei ruse Serghei Sobianin a anunțat pe canalul său de Telegram că au fost doborâte peste zece drone.

Ar fi vorba, în opinia mai multor experți militari occidentali, citați de Financial Times, de așa-numite „operațiuni de modelare” a câmpului de bătălie. O strategie militară standard, care are scopul de a înșela adversarul, de a acoperi adevărata țintă a unui atac major, de a-l obliga eventual să-și retragă trupele din prima linie pentru a proteja obiective din spatele frontului.

„Operațiunile trucate au făcut întotdeauna parte din război, dar acum efectul lor este amplificat de rețelele sociale”, a spus John Spencer, un fost maior al armatei americane care conduce studii de răz, boi urban la Institutul pentru Război modern (Modern War Institute) al academiei militare West Point, din SUA. „Sunt operațiuni din zona gri care obligă Rusia să cheltuiască resurse – fie că sunt trupe sau operațiuni de informare”.

„Ucraina folosește rețeta Rusiei împotriva Rusiei”, a mai spus Spencer, care amintește că Moscova lasă mereu de înțeles, și asta insistent, că ar putea lansa un atac de pe teritoriul aliatului său Belarus. „Oricât de puțin probabil ar fi acest atac, simpla lui posibilitate obligă Ucraina să mențină trupe în apropierea graniței nordice – pentru orice eventualitate”, mai spune John Spencer. „Ucrainenii fac acum același lucru, distrag atenția Rusiei.”

Rusia a replicat mereu, intensificând atacurile cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene și asupra a ceea ce pretinde a fi ținte militare.

Kiev-ul a respins orice implicare și în atacul cu drone de la Moscova, din 30 mai. Consilierul prezidențial Mihail Podoliak a declarat, potrivit agenției Rueters : „Evident ne place ce vedem și credem că astfel de atacuri se vor intensifica dar desigur noi [Ucraina] nu suntem implicați direct”.

Pregătirea contraofensivei?

Rămâne întrebarea dacă aceste „incidente” militare sunt menite să pregătească contraofensiva, anunțată de mult timp de Kiev și când va începe?

Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei, Kiev, 31 ianuarie 2022.
Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei, Kiev, 31 ianuarie 2022.

Într-un rar interviu, acordat BCC cu câteva zile în urmă, Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei , declara că această contraofensivă gândită să recucerească toate regiunile ocupate deja de Rusia ar putea începe „mâine, poimâine, sau într-o săptămână”.

El a avertizat că guvernul Ucrainei „nu-și poate permite nicio greșeală” , deoarece este vorba de o „șansă istorică” pe care „nu o putem pierde”.

Danilov a mai confirmat că unii luptători din milițiile de mercenari Wagner se retrag din orașul Bahmut, locul celei mai sângeroase bătălii a războiului de până acum - dar a adăugat că se „regrupează în alte trei zone” și „nu înseamnă că vor înceta să se mai lupte cu noi”.

Oleksei Danilov a declarat totodată că nu este deloc îngrjiorat de informațiile că Rusia a început să amplaseze arme nucleare în Belarus, spunând: „Pentru noi, nu este o noutate”.

Ucraina plănuiește o contraofensivă de luni de zile, dar are nevoie de timp pentru a-și antrena militarii pe noile tipuri de arme pe care le primesc de la aliații occidentali, începând cu tancurile sofisticate de fabricație germană Leopard 2.

Este nevoie de timp și pentru ca armele promise de aliați să fie livrate.

Timp folosit de forțele ruse pentru a-și întări pozițiile, ceea ce au și făcut în sud și est, după cum arătau o serie de fotografii din satelit.

În calitatea de secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov se află în centrul „cabinetului de război”al președintelui Volodimir Zelenski.

În interviul cu BBC, Danilov a mai spus că forțele armate ucrainene vor începe contraofensiva atunci când comandanții militari vor considera că „putem avea cel mai bun rezultat”. El a adăugat: „Ar fi ciudat dacă aș da date pentru începere acestei operațiuni sau a altor operațiuni. Nu pot să fac așa ceva... Suntem responsabili față de o țară întreagă și conștienți că nu avem dreptul să facem vreo greșeală", a mai spus Danilov în interviul de duminică, 28 mai.

Miza contraofensivei este mare, guvernul de la Kiev trebuie să arate ucrainenilor dar și aliaților occidentali, că poate depăși actuala fază de război de uzură și poate recuceri o parte din teritoriul său suveran. Mai mulți experți occidentali, intervieviați de Europa Liberă, avertizează că Ucraina ar putea pierde parte din entuziasmul cu care este sprijinită acum de Occident, dacă nu obține câteva victorii, fie ele minore. Anul 2024 este an electoral în Uniunea Europeană, cu alegeri pentru un nou Parlament European și formarea unei noi Comisii dar mai important, este anul alegerilor prezidențiale în Statele Unite. Principalul aliat al Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG