Linkuri accesibilitate

Maia Sandu, la prima ședință CSS: „Nimeni niciodată nu a fost pedepsit pentru corupția mare”


Președinta Maia Sandu la ședința Consiliului Suprem de Securitate, 21 ianuarie, 2021
Președinta Maia Sandu la ședința Consiliului Suprem de Securitate, 21 ianuarie, 2021

La Chișinău s-a reunit marți, în premieră de când președintă este Maia Sandu, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) al R. Moldova. În ajun, fostul președinte, Igor Dodon, obiectase „revoltat” față de noii membri aduși în CSS de Sandu. Iar Maia Sandu însăși a spus că nu-i plac unii membri și nu-i va invita la unele ședințe. Fiecare din cei doi politicieni s-a gândit, firește, la alți membri. Ce s-a mai discutat la ședința CSS și cum ar putea asigura securitatea țării dacă simpla lui alcătuire este subiect de mare controversă?

Maia Sandu, la prima ședință CSS: „Nimeni niciodată nu a fost pedepsit pentru corupția mare”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:43 0:00
Link direct

Președinta Sandu vrea ca subiecte ca furtul miliardului, concesionarea aeroportului, dosarele din jurul companiilor de asigurări, laundromat sau contrabandă să ajungă primele pe agenda Consiliului Suprem de Securitate. Explicându-le vechilor și noilor membri ai acestei structuri motivele sale, Sandu a spus că nu vede o mai mare problemă de securitate ca cea generată de corupție și, totodată, o mai mare lipsă de acțiune decât în rezolvarea acestor subiecte:

„Nicăieri în lume nu s-au furat printr-o singură schemă de corupție 12% din PIB. Nicăieri în lume nu s-au făcut spălări de bani în valoare mai mare de câteva ori decât PIB-ul țării – și în tot acest dezastru nu se vede nici un efort”, a spus Maia Sandu la o primă întrunire a consiliului de securitate dedicată mai ales trasării de priorități.

Deși indirect, Sandu i-au vizat cu critici atât pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo...

„Cei care trebuie să investigheze spălările de bani, ne povestesc că banii spălați nu sunt ai noștri, prin urmare nu trebuie să ne intereseze”

...cât și pe șefii de la CNA sau ANI, dar și pe cei din justiție:

“Eu sunt mirată că dvs. nu faceți legătura între acțiunea sau inacțiunea instituțiilor pe care le conduceți și dramele prin care trec cetățenii.”

Printre motivele acestor critici ea a numit lipsa unor investigații ce ar ancheta scheme mari de corupție, dezmățul din instanțe atunci când acolo ajunge vreunul din aceste cazuri, lipsa de condamnări în dosare ajunse a fi totuși pornite și lipsa totală de consecințe pentru demnitarii ce și-au dobândit averi ilicite.

Nimeni niciodată nu a fost pedepsit pentru corupția mare - este o mare rușine pentru toate instituțiile și pentru toți conducătorii acestor instituții...

„Nimeni niciodată nu a fost pedepsit pentru corupția mare - este o mare rușine pentru toate instituțiile și pentru toți conducătorii acestor instituții”, a mai spus președinta, cerându-le celor care nu sunt de acord sau au și ei păcate să plece.

Cristina Țarnă, experta care a lucrat o vreme în conducerea CNA, crede și ea că fără demiteri sau demisii, anticorupția nu are mari șanse în R. Moldova, doar că o piedică mare în calea Maiei Sandu ar putea fi garanțiile obținute de acești conducători în anii în care instituțiile lor trebuiau să se întărească:

„Așteptări foarte mari de la intensificarea luptei anticorupție în acest moment nu sunt prea mari, pentru că asta se înfăptuiește prin intermediul unor instituții, care sunt conduse de niște persoane de la care nu ne putem aștepta că o să gestioneze altfel lucrurile. Cert este faptul că fostei guvernări starea de lucruri care era în combaterea corupției i-a convenit foarte mult și probabil și mai mult îi convine ca ea să nu se intensifice acum, de aceea eu cred că până nu se va schimba puterea și nu se va încerca schimbarea conducătorilor care nu au livrat rezultate, nu se va schimba nimic.

Acum, cum se poate face acest lucru? Sigur nu prin instrumente politice, ci prin instrumente juridice...

De aceea, simpla somație publică a lor – nu știu, depinde dacă o să le cedeze sau nu nervii și vor pleca. În orice caz, legea le oferă garanții de independență și PG, și șefului CNA, și șefului ANI, prin urmare treb uie de acționat cu mult mai multă pricepere din perspectivă legală. Pentru că există foarte multe hibe ale șefilor instituțiilor vizate care, dacă să le dai un curs juridic corect, la ANI sau instanța de judecată, probabil se poate să le obții demisia. Dar cel mai important va fi cum să organizezi un concurs ca să acceadă persoane cu voință inerentă profesiei de anticorupție – pentru că anticorupția tot este o vocație, și o meserie - trebuie găsiți oameni care pe bune vor să facă lucrul acesta.”

Ședinta CSS și declarațiile Maiei Sandu au loc la două luni de la victoria sa din alegeri și în toiul unor discuții aprinse între Sandu și partidele parlamentare despre declanșarea de alegeri anticipate, incertitudinea cărora s-ar datora, spun observatorii, divergenței de interese pentru un scrutin mai apropiat, cum și-l dorește Sandu, sau mai îndepărtat, cum pare să le convină mai mult socialiștilor.

Îmi rezerv dreptul la unele discuții să nu-i invit...

Disputei politice între susținătorii lui Sandu și cei ai fostului președinte Dodon i s-a adăugat și schimbul de replici pe tema reorganizării consiliului de securitate întruni, pe care Sandu l-a completat în ajun cu câțiva deputați, activiști civici și consilieri din propriul aparat. Igor Dodon a spus că Sandu pune sub risc secrete de stat oferind acces la ele unor ong-iști finanțați din exterior, iar ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, și-a exprimat nedumerirea față de lipsa propriului nume din listă.

„În raport cu unele persoane delegate prin lege am anumite dubii că pot lua decizii corecte legate de securitate – îmi rezerv dreptul la unele discuții să nu-i invit”, a fost replica Maiei Sandu, formulată azi, în debut de discurs.

Previous Next

XS
SM
MD
LG