Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: „Este cazul să reparăm ce a stricat PSD”


Guvernul Orban la ceremonia de învestire de la Palatul Cotroceni, București, 4 noiembrie 2019.
Guvernul Orban la ceremonia de învestire de la Palatul Cotroceni, București, 4 noiembrie 2019.

La București, miniștrii cabinetului Orban și-au preluat marți portofoliile.

Klaus Iohannis: „Este cazul să reparăm ce a stricat PSD”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00


Președintele Klaus Iohannis a fost prezent la ceremoniile de predare-primire pentru patru ministere importante: Externe, Apărare, Interne și Justiție.

„Este cazul să reparăm ce a stricat PSD” a fost mesajul transmis de președintele Iohannis. Prezent la preluarea mandatului de ministru al Afacerilor Externe de către Bogdan Aurescu, șeful statului a subliniat că România trebuie să își refacă imaginea în fața partenerilor externi și a punctat că Parteneriatul Strategic cu Statele Unite și rolul României în UE și NATO sunt prioritățile României în materie de politică externă.


La rândul său, Bogdan Aurescu a subliniat că una dintre prioritățile imediate este solicitarea de urgență a unui raport referitor la stadiul pregătirii alegerilor prezidențiale din străinătate, în contextul în care procesul electoral va începe la doar trei zile de la instalarea noului Guvern.

Klaus Iohannis i-a spus lui Cătălin Predoiu, la preluarea mandatului de ministru al Justiției, că are o sarcină dificilă în această calitate pentru că legile Justiţiei „au fost masacrate de fosta majoritate toxică pesedistă din Parlament”, dar că este „bine că s-a schimbat această majoritate”.


Întrebat dacă va desființa controversata Secție Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a precizat că abordarea cabinetului PNL este de a avea o modificare legislativă în Parlament, de unde așteaptă „o reacție responsabilă”.


Dacă noului ministru al Apărării, Nicolae Ciucă, președintele Iohannis i-a transmis că „securitatea națională trebuie garantată cu orice preț” fiindcă „nu are culoare politică”, lui Marcel Vela, noul șef al ministerului de Interne, i-a spus că ar trebui să elimine „incompetenții, pilele care au ajuns în diferite structuri de comandă și conducere” și să le dea o șansă profesioniștilor din sistem.

Marea vulnerabilitate a Guvernului Orban este lipsa unei majorități, într-un an cu trei runde de alegeri – prezidențiale, locale și parlamentare – și după o guvernare care a fragilizat economia și credibilitatea externă a României.

De altfel, noul ministru de Finanțe Florin Cîțu a declarat la preluarea mandatului că principalele sale priorități sunt rectificarea bugetară și încadrarea României în ținta de deficit de 3%, o misiune dificilă în contextul în care deficitul pentru primele 9 luni ale anului a ajuns deja la 2,6%.


Avertismente legate de posibilitatea ieșirii din ținta de deficit au venit încă de la la începutul anului, când instituțiile europene și internaționale au atras atenția că creșterea salariilor și pensiilor pune o presiune prea mare pe buget, România riscând să depășească nivelul de 3% al deficitului bugetar.

Totuși, Florin Cîțu, noul ministru de finanțe, spune că va creiona proiectul de buget pentru anul viitor până pe 15 decembrie.

Prima ședință de guvern a cabinetului Orban va avea loc miercuri, atunci când urmează să fie discutată structura noului guvern, unul mult mai suplu decât cel condus de Viorica Dăncilă. În acest sens, Executivul ar urma să adopte o ordonanță de urgență pentru reducerea numărului de ministere de la 26 la 16.

XS
SM
MD
LG