Valentina Casian: născută la 29 septembrie 1969, în orașul Strășeni. După absolvirea școlii din localitate, a urmat studiile la Universitatea Tehnică (1987 – 1991, specialitatea inginer-tehnolog), continuate la Universitatea Liberă din Moldova, Facultatea Drept (2010). În perioada 2011-2014 – masterat în științe politice, Academia de Administrare Publică. Din 2011 – primar al municipiului Strășeni, neafiliat politic. Este vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova; președinte al Asociației primarilor din raionul Strășeni. Din 2016 –membru al Delegației din partea Republicii Moldova la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Este membru al Comitetului de Monitorizare al Consiliului Europei; Cetățean de Onoare al orașului Davis, California, SUA.
Luni
După un weekend productiv și plin de evenimente, dimineața mă prinde iar în biroul de serviciu, pentru a continua toate cele începute, odată cu sosirea primăverii.
Începutul acestui anotimp este vestit de mărțișoare - fire albe şi roşii, simbolul reînvierii naturii. Prin acest simbol nobil şi frumos, în comun cu funcționarii primăriei, consilierii municipali, ne-am exprimat respectul şi sentimentul de dragoste, de sănătate şi belşug în toate, de pace şi prietenie, pentru doamnele din municipiul Strășeni. O floare, un mărțișor adus în dar, a trezit emoții alese pentru fiecare dintre noi.
Dar nu putem să lăsăm fără atenție și acele momente tragice din primăvara anului 1992 – declanșarea conflictului armat de pe Nistru. Războiul, care a răpus nouă, din cei 851 de ostaşi din raionul Străşeni, a avut importante consecinţe politice pentru Republica Moldova: a acreditat ideea că tânărul stat nu poate funcţiona în afara sferei de influență moscovită; a consolidat poziţia politică a forţelor neocomuniste antinaţionale. Războiul a făcut să cadă masca democraţiei de pe faţa conducătorilor de la Kremlin, demonstrând că menţinerea imperiului este o prioritate a Moscovei şi pentru reluarea ei nu există nici o regulă de joc.
Eroii acestui conflict armat au înscris o filă aparte în istoria statului nostru, ce constituie o adevărată şcoală a vieţii pentru tânăra generaţie, ce urmează să preia ştafeta de edificare a unui stat unitar şi democratic, în care drepturile şi libertăţile omului îşi au locul bine meritat, în care valorile naţionale, indepenenţa, integritatea, suveranitatea statului sunt mai presus de orice interese politice. Ziua de 2 martie ne va aminti tuturor despre cei care şi-au dat viaţa pentru independenţa Ţării, ne va face să preţuim întotdeauna valorile noastre naţionale.
Marți
Ziua a cuprins mai multe activități în susținerea Clubului Sportiv „Atletic Strășeni”, prin desfășurararea concursului în scopul transmiterii unității de transport. Anterior, s-a desfășurat un alt concurs privind transmiterea terenului pentru edificarea complexului sportiv. În prezent, în secția de fotbal al AO CS „Atletic Strășeni” practică fotbalul 120 de copii de diferite vârste care participă la turnee naționale și internaționale. Din anul 2016 participă în Campionatul Național - pentru sezonul 2019/2020 sunt înscrise șase echipe în Campionatul Național, iar două dintre acestea participă în Divizia Națională rezervată copiilor și juniorilor, competiția de cel mai înalt nivel din Republica Moldova. Este primul și unicul Club din istoria municipiului Strășeni care a ajuns să participe în Divizia Națională, o ligă a cluburilor și academiilor de top din Republica Moldova.
A doua parte a zilei a fost dedicată atelierului de planificare cu tematica „Suport pentru CALM în cadrul Proiectului „MĂ IMPLIC”, ce a întrunit primari, experți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și reprezentanți ai proiectului de implicare civică în guvernarea locală „MĂ IMPLIC”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul vizează îmbunătățirea serviciilor de gospodărire comunală la nivel local, inclusiv prin implicarea cetățenilor în cadrul procesului decizional la nivel local și va avea o durată de patru ani. Totodată, a fost abordată implicarea multidimensională a CALM-lui în procesul de implementare a proiectului, dar și suportul necesar pentru dezvoltarea instituțională și organizațională a asociației.
Miercuri
Atelierele de lucru și instruirile sunt îmbinate cu elaborarea noilor proiecte, dar și monitorizarea celor în derulare. Astfel, alături de toți membrii comisiei ce lucrează asupra proiectului de construcție a stației de epurare în municipiul Strășeni, azi am stabilit opțiunile, în scopul implementării cu succes. Menționez că acesta este unul din cele mai mari proiecte din istoria localității, atât din punct de vedere al importanței, având prioritatea protecției mediului, cât și din punct de vedere financiar. Valoarea estimativă a acestuia constituie 47 milioane lei, surse ce vor vi alocate în proporție de 90-95 la sută de către Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Sinergia de fonduri este o oportunitate excelentă în realizarea tuturor obiectivelor. Astfel, în acest proiect, și-au manifestat deschiderea Partenerii Programului Comunitatea Mea / USAID, Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Senec-Pezinok, Slovacia, Agenția de Dezvoltare Regională Centru, Republica Moldova, alți donator din zona industrială a orașului.
Totodată, relația cooperantă între mediul de afaceri și autoritatea locală din municipiul Strășeni este completată în această perioadă prin sprijinul Guvernului Elveției, Programul Migrație și Dezvoltare Locală / PNUD Moldova. Ne propunem crearea unui Incubator Tehnologic de Afaceri (ITA) pe baza Colegiului de Inginerie din municipiul Strășeni, din cadrul Zonei Economice Libere, subzona Strășeni.
Joi
Ziua decurge cu o implicare maximă în susținerea Asociației „Băștinașii din Strășeni”, în scopul implementării proiectului de revitalizare a Parcului central „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Menționăm că Asociația „Băștinașii din Strășeni” a beneficiat de 10.000 $ SUA pentru revitalizarea Parcului central, în cadrul concursului de granturi „Accelerator AdB” / Proiectul Migrație și Dezvoltare Locală, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova.
Un aspect non-tangibil este demnitatea și mândria trăită de mii de băștinași, stabiliți în întreaga lume, dar și celor de acasă, care au descoperit și au explorat capacitatea lor de a aduce beneficii reale și speranță pentru un viitor mai bun pentru comunitățile lor natale.
O bună parte a zilei a fost dedicată lucrului asupra elaborării Planului de Investiții Capitale al municipiului Strășeni pentru perioada 2020-2024. Acesta presupune un plan multianual de investiții în care vor fi incluse o serie de obiective de investiții, riguros analizate prin prisma costurilor și duratei de realizare. Sprijinul considerabil la acest capitol este asigurat de Către Programul Comunitatea Mea / USAID.
Serile sunt deosebite pentru mine, prin îmbinarea mai multor elemente – practicarea sportului, verificarea funcționalității sistemului de iluminat, starea drumurilor, salubrizarea, alte situații, dar și comunicarea cu cetățenii ce-i întâlnesc în cale. Este o îmbinare perfectă a activității cu dialogul direct cu cetățenii, ce contribuie financiar și se implică în dezvoltarea comunității, o practică, ce-mi aduce plus valoarea atât mie, în calitate de primar, cât și fiecărui locuitor. Suplimentar, toate cele menționate mă mențin în starea plină de energie, mă motivează, mă inspiră și-mi dau noi forțe pentru activitate.
Vineri
Pe lângă toate activitățile de administrare, am dedicat-o pregătirii unui spectacol pentru Doamnele și Domnișoarele din municipiul Strășeni. Femeilor li s-a dedicat o zi în exclusivitate, o zi splendidă de primăvară. Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită pe întregul mapamond, în luna lui Mărțișor, întruchipează o simbioză feerică a Femeii cu însăși renașterea și învierea naturii în prag de primăvară. Ca misiune supremă de procreare a umanității, Femeia face ca această zi să devină cea mai plină de căldură sufletească, de iubire și dragoste umană și spirituală, calități ce înfrumusețează, zi de zi, întreaga noastră viață.
Zilele de weekend au fost mai speciale de această dată, unde partea plină a paharului au fost mesajele și momentele de o încărcătură emoțională nemaipomenită.
Le urez tuturor Doamnelor și Domnișoarelor gânduri bune, împlinirile frumoase, sănătatea și spiritul acestui anotimp să le însoțească pretutindeni, iar primăvara să le împrospăteze chipul și sufletul și să le înmiresmeze inima cu parfumul florilor neasemuite.