Linkuri accesibilitate

„Oameni buni, votați cu cap, nu vă vindeți orașul pentru niște pachete de crupe și macaroane!”


Pavel Cireș
Pavel Cireș

Jurnalul săptămânal al lui Pavel Cireș.

Pavel Cireș s-a născut la 12 iulie 1994 în orașul Chișinău. A absolvit 9 clase la liceul teoretic „Univers LIONS” din capitală, apoi un an la Școala Profesională nr. 6 din sectorul Buiucani. În prezent activează în calitate de asistent social la Direcția Asistență Socială, sectorul Centru al capitalei.

Luni

Sună alarma la ora 6:30. Mă trezesc și mă pregătesc de serviciu. Înainte de a ieși din casă, îmi pun căștile în urechi, pornesc Jurnal FM și mă pornesc la serviciu. Așa fac în fiecare dimineață, deoarece, matinalii de la Jurnal FM îmi fac o zi plină cu dispoziție, chiar dacă ziua e posomorâtă sau e ger afară.

Ajung la serviciu la ora 8:00 și încep a învăța, pentru a mă pregăti de atestarea pe care trebuia s-o am în acea zi. Am învățat puțin și am început a lucra. Am lucrat puțin și iarăși la învățat. Atestarea nu am mai susținut-o, pentru că aveam o sarcină urgentă.

Ulterior am mers la medic la o consultație. Ajung acasă, mă așez în fața calculatorului și încep a citi/privi știri, ceea ce fac în fiecare zi. Văd puține știri pozitive. O știre dintre ele este semnarea declarației de Unire a unor localități din țară cu România. Restul mă șochează ce se întâmplă la noi și în general în întreaga lume: Atacuri islamiste, omoruri, accidente rutiere cu final tragic și batjocură din partea politicienilor penali către oameni onești, cum ar fi cererea de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kövesi. Apropo de protestele de peste Prut, mă bucur să văd că frații noștri ies în stradă și îi cer demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader și o susțin pe această doamnă de fier, care luptă cu corupția și îi trimit la pușcărie pe cei care fură in România.

Marți

Mă duc cu dragoste la serviciu, deoarece îmi iubesc munca pe care o fac. A venit una dintre beneficiarele noastre (doamnă în etate) mi-a spus că a fost la Primărie să scrie cerere pentru ajutor material, acolo i s-a spus ca trebuie să indice în cerere dacă are frigider, cuptor cu microunde, televizor, computer etc. Doamna a indicat că are unele bunuri și, din această cauză nu i s-a acordat ajutor material. I-am zis: „Ei mai au de furat”.

După orele de muncă plec acasă. Privesc la știri cum e chinuită doamna Kövesi de oligarhii de peste Prut, oftez adânc și îmi zic: „Halal de ei”. Mai târziu am văzut că CSM a dat aviz negativ pentru revocarea „doamnei de fier”, ceea ce m-a bucurat foarte mult.

Miercuri

La serviciu, două colege care locuiesc în sectorul Ciocana al capitalei, dar vin la muncă în Centru, mi-au spus că așteaptă mult timp în stație troleibuzul de pe ruta 24, iar cele de pe ruta 10 circulă foarte des. Oare cei de la Regia Transport Electric Chișinău știu cum lucrează angajații lor? Toată ziua rutină.

După serviciu am văzut câteva secvente din interviul realizat de Jurnal TV la Chișinău cu avocații lui Alexandr Adamvici, cercetat în Ucraina pentru așa-zisă „tentativa de omor” a lui Vlad Plahotniuc, care au efectuat o vizită de lucru la Chișinău pentru a obține mai multe informații cu privire la condamnarea lui Iuri Parhomenco la cinci ani și patru luni de închisoare, dar și privind mersul procesului în care figurează alți șase inculpați. Din spusele avocatei Valeria Jurbas am înțeles că totul a fost o înscenare: Cei care desenau în nisip așa-zisul „plan de asasinare” trebuiau să facă în așa fel ca să apară în fața camerelor de supraveghere.

Pavel Cireș în studioul Europei Libere la Chișinău
Pavel Cireș în studioul Europei Libere la Chișinău

Oameni buni, iată așa la noi În RM se regizează anumite cazuri si situatii. Alt subiect care mi-a atras atenția este „scandalul lactatelor”. Cercetarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, arată că JLC, unul dintre cei mai mari producători de lactate, este în topul abaterilor la grăsimi vegetale, adică contravine normelor de alimentare. Eu vreau să spun că după parerea mea, anume acest producător de lactate este cel mai bun, după gust, dar și după termenul de valabilitate, comparativ cu producătorul ALBA, de la care laptele cică e valabil aproximativ o săptămână. Prostii! Pe final, aproximativ trei mii de tone de lactate au fost retrase de pe piața Republicii Moldova. Am impresia că și aici e o anumită politică, ca să arate guvernarea noastră lenoasă și coruptă că, cică, lucrează.

Joi

1 Martie, prima zi de primăvară, dar în realitate e iarnă și un ger năprasnic. Mă pornesc la serviciu. Urc în troleibuz și deodată mi s-a încălzit sufletul auzind muzica melancolică și extraordinară a maestrului Eugen Doga, încât nu vroiam să cobor din transportul public, dar trebuia. Datorită acestei minunate melodii, am avut o zi mult mai frumoasă și mai călduroasă. Vreau să-i mulțumesc maestrului, dar și autorităților de la Prmărie pentru că au făcut o zi placută multor oameni, odată ce au urcat în unul din troleibuzele din capitală.

Aflu despre monedele noi. La serviciu vorbeam cu câțiva colegi, care spuneau că mai bine făceau bancnote ca în România, căci sunt foarte trainice. Ca și colegii mei spun că mai bine făceau bancnote ca în România, căci cu monede, șoferilor și taxatorilor le va fi cam greu să lucreze, dar dacă au bătut monede, sunt binevenite și acestea, pentru că nu se uzează așa precum bancnota actuală. Am privit la TV8 reacții diferite. Vânzătorii le confundau cu valuta străină, iar o taxatoare de troleibuz a spus că va lucra cu aceste monede, pentru că sunt frumoase, dar le va fi și greu, pentru că ele sunt grele.

Vreau să închei ziua cu o știre minunată pentru noi, locuitorii capitalei: Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că va participa la alegerile locale din primăvară, dar candidatul îl va anunța săptămâna viitoare. Oare în sfârșit vom avea și noi o capitală europeană? Oameni buni, votați cu cap, nu vă vindeți orașul pentru niște pachete de crupe și macaroane, sau alte bunuri, chiar și financiare!

Vineri

Dimineață în troleibuz o copilă de vre-o 8-9 ani i se plângea mămicii sale că întârzie la școală, maică-sa îi spune că mai are o oră până încep lecțiile și că în jumătate de oră va ajunge la școală. Copila îi spune că prima lecție e cultura fizică și trebuie să se schimbe. Auzind eu ce vorbesc ele, faza e că copila nu plângea din frica că va întârzia, dar plângea că va pierde un pariu cu o colegă cine ajunge prima la școală. Maică-sa îi spune că s-a săturat deja de prostiile lor, adică de pariuri. Fetita deja se alinta și îi răspundea urât mamei și îi întorcea cuvântul înapoi. Maică-sa foarte frumos vorbea cu ea. Stăteam și mă gândeam, dar și acum mă gândesc: dacă copila de pe acuma se comportă așa cu mama sa oare peste câțiva ani cum se va comporta? Dragi prieteni, respectați-vă părinții atâta timp cât sunt în viață.

Sâmbata este o altă zi de muncă. Voi merge cu mare plăcere, căci îmi iubesc jobul. În domeniul de asistență socială e mai greu să lucrezi, deoarece aici avem in vizor persoanele cu dizabilități și pensionarii. Ce ține de serviciile și prestațiile asistenței sociale, vreau să le spun un singur lucru autorităților: Se poate și mai bine! Weekend plăcut tuturor!

XS
SM
MD
LG