Linkuri accesibilitate

„Două martie nu este o zi obișnuită, este o zi cu gust amar, nu doar pentru mine”


Eleonora Cercavschi
Eleonora Cercavschi

Jurnal săptămânal, la Europa Liberă, cu Eleonora Cercavschi.

Eleonora Cercavschi: Născută la 11 septembrie 1960, în satul Igești, reg. Cernăuți. A absolvit Universitatea de Stat din or. Cernăuți. În 1985 a trecut cu traiul în Republica Moldova, or. Grigoriopol. Activează în L.T. „Ștefan cel Mare și Sfînt” din or. Grigoriopol, din anul 1996 și până în prezent. Distincții: Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Comandor - anul 2000, România; „Ordinul Republicii” - 2010, R. Moldova; Ordinul „Merite în Învățământ” în grad de Comandor – 2016, România; Premiul Internațional „O lecție de Democrație, Ion Rațiu”, oferit de Fundația „Ion Rațiu” - 2008, Washington.

Luni

2 martie nu este o zi obișnuită, este o zi cu gust amar, nu doar pentru mine, întrucât în anul 1992, la 2 martie, s-a schimbat soarta. Republica Moldova a aderat la Organizația Națiunilor Unite, dar „fratele mai mare”, nu ne vrea în lumea civilizată și a început războiul pe Nistru.

Mă grăbesc să-mi iau cafeaua și să mă îndrept spre Chișinău, acolo unde astăzi vor protesta participanții la războiul din 1992 împotriva umilinței la care au fost supuși de actualii guvernanți.

Ora 9:30. Sunt în Piața Marii Adunări Naționale, se adună sute de oameni, cer demisia Guvernului Chicu. Din păcate, niciun demnitar de stat nu dorește să iasă în fața veteranilor.

Ora 10:30. Cu părere de rău, trebuie să părăsesc Piața Marii Adunări Naționale și să plec spre satul Doroțcaia, unde îmi este locul de muncă. Din 2002, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din or. Grigoriopol își desfășoară activitatea aici. La ora 11:45, deja sunt la destinație. A început rutina, verific poșta electronică, nimic nou, discuții cu subalternii etc.

Nu pot fi indiferentă, mă mustră conștiința că nu pot fi alături de veterani, cu un ochi privesc ce se petrece în Piață, cu altul îmi fac lucrul.

Ora 13:30. Încep să vină autocarele cu elevii și cadrele didactice. Începem ședința, aduc la cunoștință programul de lucru pentru întreaga săptămână. Astăzi, prima lecție va începe cu comemorarea eroilor căzuți în războiul de pe Nistru.

Profesoara de biologie, Marina Andriuc, dă start decadei la disciplina biologie. Lecția a 3-a - oră demonstrativă la disciplina biologie, la sfârșitul zilei petrecem concursul desenelor cu genericul „Păsările Republicii Moldova”.

Ziua s-a terminat trist, m-a întristat generalul.


Marți

Nu am nicio explicație, dar de când mă țin minte, în fiecare dimineață mă trezesc la ora pe care mi-am programat-o, fără deșteptător. Este 6:45, privesc pe fereastră, ziua se arată a fi una frumoasă. O încep ca de obicei - paharul cu apă și un cubuleț de ciocolată neagră, gimnastică pentru dezamorțirea oaselor, dar și cu speranța de a mai scăpa de ceva kilograme. Urmează micul dejun, verificarea poștei, a știrilor etc.

Ajung la școală, pe coridor mă întâlnesc cu doamna Viorica Bacioi, directoarea Liceului Doroțcaia, mă felicită pentru interviul de la Radio Europa Liberă, mă bucur că colegii ascultă acest post de radio. Începe rutina, familiarizarea cu diverse ordine emise de mai-marii, facturi, emiterea ordinelor interne etc.

Ora 13:30. Unul câte unul se apropie autocarele cu elevi și profesori, la 13:45 încep lecțiile.

Astăzi în școală vom avea oaspeți. Primul a și sosit. Este domnul Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol. Suntem în biroul doamnei directoare a Liceului Doroțcaia, pentru că este mai încăpător, servim câte un ceai, suntem în așteptarea celorlalți oaspeți, iar între timp, discutăm despre ale noastre.

Ora 14:45. Au venit oaspeții mult așteptați de peste mări și țări: Jemie Fly, directorul executiv al Radioului Europa Liberă din Washington, SUA, și Oana Serafim, directoarea Serviciului pentru Moldova al postului de radio Europa Liberă, din Praga. Am avut o discuție liberă despre problemele legate de situația școlilor din zona transnistreană, probleme sociale, politice etc. La despărțire, elevii din ambele școli, în semn de respect, le-au dăruit oaspeților câte un mărțișor.

Miercuri

S-a început ziua de azi ca și cea de ieri. Până mă ocup de ale mele, ascult ultimele știri, nimic nou, doar brașoave. Astăzi urmează să merg la Chișinău. La Centrul Clasa Viitorului în incinta UPS „Ion Creangă”, începând cu ora 11:00, va avea loc înmânarea seturilor de robotică cu participarea reprezentanților conducerii Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, ai Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), ai Ambasadei Suediei, precum și alți parteneri ai proiectului. Mă bucur că dna Irina Gherlac, profesoară de informatică, s-a implicat activ în acest proiect al viitorului - „Robotica” -, atrăgând și elevii din clasa a IV-a.

Ajung la școală. Sunt așteptată de doi pompieri, au venit cu propunerea ca elevii noștri din clasele a X-a și a XI-a să participe la concursul „O viață fără primejdii”. Doamnei Svetlana Jitariuc, directoarea pentru educație, i-a plăcut această idee și vom participa.

În clasa a VI-a - adunare cu părinții. Avem acolo niște fete cochete care concurează între ele, nu știu care este mai frumoasă. După mine, toate sunt superbe.

Joi

Aceeași zi minunată, plină de farmec. Cu colega mea, camarad de breaslă Svetlana Jitariuc ne pornim spre Chișinău. La Institutul de Științe ale Educației urmează să se desfășoare Simpozionul Pedagogic Național. Am ajuns cu bine, ne-am întâlnit cu multă lume bună și frumoasă la chip și suflet. După ședința plenară cu participarea conducerii MECC, se începe sesiunea Master-class. Sunt o norocoasă, în sala de curs a întrat Mariana Marin, o profesoară cu har. Cuvintele acestea spun totul despre această personalitate în pedagogie. După ce am acumulat cunoștințe, a venit și foamea, și încă o dată m-am convins că plăcintele noastre sunt cele mai gustoase.

Ziua s-a terminat minunat, la Palatul Național „Nicolae Sulac”, la concertul „LĂUTARII”, ALTFEL. Ceva fantastic, o satisfacție enormă. Cât talentat, cât farmec – aplauze, aplauze, aplauze!

Vineri

După energia pozitivă acumulată ieri-seară, ziua pare a fi cu totul deosebită, plină de soare în jur, dar și în suflet.

Am avut ședința Consiliului profesoral, doamna director adjunct Valentina Andrieș are multe să le spună colegilor. Să nu uităm, astăzi este zi cu program scurt, mergem la serbat, au făcut și comuniștii ceva bun. Până pe data de 8 martie mai este ceva timp, cine știe, poate zilele acestea bărbații din jur vor fi drăguți cu noi. Așteptăm!

XS
SM
MD
LG