Linkuri accesibilitate

„Vreau să las o urmă în satul care mi-a oferit o copilărie minunată”


Jurnal săptămânal la Europa Liberă cu Victor Micușa.

Născut la 17 august 1966, satul Cotiujenii-Mici, Sângerei. Este absolvent al Universității agrare, facultatea economie și gestiune. Director al Salonului de frumusețe Micușa-Stil. Președinte al Uniunii frizerilor și cosmeticienilor din Republica Moldova.

Luni

Am mers la țară pentru o zi. în locul casei părintești, unde încetul cu încetul apăreau fisuri și fusesem nevoit să o demolez, am decis să construiesc o școala de meserii în domeniul artei de coafor și un cămin studențesc pentru zece persoane. Vreau să las o urmă în satul care mi-a oferit o copilărie minunată. Sînt sigur că o sa fie cea mai stilată localitate din lume, iar tinerii se vor bucura de cele mai frumoase clipe studențești pe perioada învățăturii.

In drum spre primărie, unde trebuia sa prezint actele necesare pentru a obține autorizația de construcție, am intrat pe la o bătrânică din mahala, pe care o vizitam tot timpul alintând-o cu bunătățuri de la oraș, iar câteodată chiar și cu țuicuță făcută de mine. Am lăsat pomana spunându-i ca mă grăbesc, iar ea, cu gura ușor căzută într-un colț îmi zice:

- Măi, Vichea,măi! Iaca o sa mori tu și cine o să aibă așa grija de mine?

Marți

Am citit că este cea mai depresivă zi a anului 2022 conform studiilor și analizelor oferite de specialiști. Nu știu cu ce este legat acest studiu și de cine este făcut, dar eu am avut o zi foarte productivă, mai ales ca e și ziua maestrului, regele umorului Gheorghe Urschi. El este clientul meu, și mergeam o dată în lună la el acasă pentru a-l tunde. Nu-i fac cine știe ce stil, dar dumnealui m-a ales pe mine și eu sînt mândru. Poate că discut cu el pe diferite teme și-i trezesc emoții pozitive? Poate pentru că îi mai spun câte un banc și îl fac să rîdă? Dar nu l-am mai văzut de jumatate de an.., e pandemie. Dor de tine maestre. La mulți ani!

Miercuri

Boboteaza… Prietenii m-au invitat la Nistru, în comuna Molovata. Pe la ora mesei am mers acolo, unde părintele din sat făcea rânduiala, și unul câte unul se scufundau în apa făcându-și cruce de fiecare dată de trei ori. Vineți la corp și luminati în suflet toți mergeau în ograda unde se gătea un purcel la rotisor și ardea un rug care ne încălzea trupul, iar măruntaiele le încălzeau cu țuică și vin fiert.

Oare am început deja să cred in biserică? Nu, eu asa repede nu pot sa mă adaptez, dar știu că cea mai presus lege poate fi iubirea, cel mai mare drept - e mila, că mai presus de dreptate poate fi iertarea… mie mi se pare că eu știu deajuns. Ca sa nu te cobori mai jos de nivelul omeniei, nu e necesar ca sa calci găini/caini cu automobilul, să te refuzi de copii de la maternitate, să nu ajuți părinții, sa trăiești și să uiți de îndemnurile neamului: nu ucide, nu fura. Mie această formulă mi se părea neserioasa, fățarnică, pentru că vroiam libertate, și dacă este libertate: cum vrei așa trăiește. Si prin faptul că așa vrei sa trăiești, nu vrei sa te gândești la libertate rupta de la inteligenție, de la bunul simt, de la inima bună.

E greu de crezut…

Joi

Din sat mi-a venit înștiințare ca autorizația de construcție este gata. Pentru mine a fost o bucurie ca odată cu vremurile bune, documentele au început să se facă atât de rapid și fără impedimente. Altceva e ca Parlamentul azi a anunțat stare de urgență în energetică pentru 60 de zile, după care elanul meu încetul cu încetul a început să se stingă. Dar nu e bai… nu schimbăm suveranitatea pe șantajul rușilor. Va trebui să ne suflecăm mânecile și să mergem înainte. Vorba Eugeniei Ostapciuc, fosta spicheriță: „noi avem gazîli noastri”.

Cel mai încurajator discurs l-a avut Oazu Nantoi. Deputatul PAS a invocat trei argumente care demonstrează duplicitatea Kremlinului în relațiile sale cu Republica Moldova. Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că livrarea de gaze naturale de către Gazprom este „o problemă curat comercială” și că „nu există niciun fel de politică”.

„Prețul la gazele naturale livrate consumatorilor casnici pentru anul 2022 în Transnistria este de 81 kopeici pentru un metru cub cu condiția că se consumă până la 500 de metri cubi pe lună, ceea ce constituie cu 5 cenți mai puțin decât achită locuitorii de pe malul drept al Nistrului”, a reacționat Oazu Nantoi într-un discurs de la tribuna Parlamentului în timpul dezbaterilor pentru instituirea stării de urgență.

„Asta nu este politică, domnule Peskov? Ce ne facem noi cu faptul că Federația Rusă a privatizat ilegal Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, care consumă gratuit gazele naturale și ne livrează nouă energie electrică și noi o achităm?”, a întrebat parlamentarul PAS.

„Ce ne facem noi, domnule Peskov, cu faptul că Federația Rusă întreține ilegal pe teritoriul Republicii Moldova trupele sale din contul cărora este finanțată așa-zisa armată transnistreană?”, a mai spus deputatul moldovean.

Eu încă am încredere în această elită politică.

Victimile binelui: Binele sporește ambițiile și pretențiile.

Vineri

Uneori.

Îți scoți pantofii și dansezi până in zori. Așa este scris pe sticla de vin spumant pe care am deschis-o după încheierea zilei de muncă. Servesc pentru sfârșitul acestei săptămâni și pentru această zi care a adus vești bune și vești proaste:

- în Parlament a fost votată legea cu privire la avocatură care a dat peste cap planurile a zeci de procurori certați cu legea sa ajungă avocați.

- ministerul Sănătății: în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 3.971 cazuri de infectare cu COVID-19

- procurorul general poate veni si din diasporă.

- soția e plecată la cuconadă

- Tensiuni între NATO si rusia (cu litera mică) …

Începe weekend -ul. Am invitat la vilă oameni de artă și prieteni ca să facem un cuptor de plăcinte și o gâscă, tot la cuptor. De luni încep restricțiile și marele neconcordanțe în ceea ce privește: se poate și nu se poate. Când bei - vrei să trăiești. Când trăiești - vrei sa bei… nimic nu se îmbunătățește cu vârsta.

XS
SM
MD
LG