O ceremonie de comemorare a trei activiști de extremă-dreapta, uciși în 1978 la Roma, a aprins discuțiile despre originile neofasciste ale formațiunii de la guvernare, Fratelli d’Italia (FdI, „Frații italieni”).
Criticii spun că membri ai partidului prim-ministrei Giorgia Meloni, alături de activiști, au afișat salutul fascist în cadrul procesiunii desfășurate la Roma, duminică, 7 ianuarie.
Potrivit imaginilor video care au circulat pe rețelele sociale, mulți participanți și-au ridicat brațul drept de mai multe ori, amintind de celebrul „salut roman” al dictatorului italian Benito Mussolini.
Unul din cei care au atras atenția asupra incidentului a fost, pe X, Roberto Saviano, cunoscut jurnalist condamnat recent pentru că i-a insultat pe Meloni, Matteo Salvini și alți politicieni de dreapta cu epitetul „bastardi”.
Unul din organizatorii evenimentului, Francesco Todde, s-a apărat în fața presei spunând că ceremonia de comemorare este „un ritual ce are loc de două decenii”.
„Ați căutat salutul fascist sau vreun ritual ciudat pentru a ne acuza. Ați găsit o serie de tineri care în fiecare an se întâlnesc pentru a-și reînnoi loialitatea față de cei care au iubit cu adevărat această țară”, a acuzat el jurnaliștii, potrivit Politico.
Ceremonia de la Roma comemorează incidentul din 7 ianuarie 1978, de pe Via Acca Larentia, în care doi membri ai aripii de tineret a Mișcării Sociale Italiene (MSI), în vârstă de 13 și respectiv 17 ani, au fost împușcați mortal, în fața sediului partidului. Un al treilea membru, în vârstă de 19 ani, a fost rănit mortal în cursul ciocnirilor cu Poliția, în cadrul revoltei de stradă care a urmat dublului asasinat de la sediul partidului. Se crede că atacatorii au fost din rândurile extremei stângi, dar nimeni nu a fost condamnat vreodată în urma acestui atac.
Meloni și păcatele tinereții
Premierul Giorgia Meloni, care a negat orice legătură sau afiliere cu mișcările fasciste, se află acum sub presiunea opiniei publice, care îi cere să condamne evenimentul. Situația este cu atât mai complicată cu cât prima femeie prim-ministru a Italiei a fost ea însăși membră a Frontului Tineretului, gruparea care a organizat ceremonia de comemorare.
În tinerețe, Meloni și-a exprimat admirația pentru Mussolini, dar după ce a venit la putere a condamnat fascismul, pe care l-a numit „cel mai rău moment din istoria italiană”. Cu toate acestea, sigla partidului său continuă să aibă ca unul din simboluri fasciile, utilizate în trecut de Mișcarea Socială Italiană, partid fondat de susținătorii lui Mussolini, cum observă The Guardian.
Opoziția condamnă, guvernarea se distanțează
Opoziția de la Roma a cerut explicații de la guvernul italian privind lipsa de reacție a Poliției la saluturile fasciste și a făcut apel la înăsprirea legislației care interzice susținerea și promovarea fascismului. Totodată, politicienii au cerut și dizolvarea grupărilor neo-fasciste.
„Cine nu condamnă deschis aceste gesturi fasciste, rasiste sau naziste, este un complice”, a declarat politicianul democrat Stefano Graziano.
În prezent legislația italiană interzice afișarea și promovarea ideologiei fasciste. Cu toate acestea, nu sunt prevăzute interdicții sau sancțiuni explicite în cazul mesajelor și ideilor neofasciste.
„Salutanții” au însă și apărători în politică.
Președintele Senatului italian, Ignazio La Rusa, al cărui tată a fost secretar al partidului lui Mussolini, a susținut că executarea salutului fascist nu reprezintă neapărat o crimă. Fondatorul partidului Fratelli d’Italia mai susține că ar exista „decizii conflictuale” privind caracterul penal al acestei fapte, notează agenția italiană ANSA.
„Partidul FdI nu are niciun rol sau responsabilitate cu ceea ce s-a întâmplat. (...) Întotdeauna am spus oamenilor noștri să nu participe la asemenea manifestații, care sunt în mod inevitabil organizate de cei care vor să ne atace”, a transmis ulterior La Rusa, într-un interviu pentru presa italiană.
Ministrul de externe și fostul președinte al Parlamentului European, Antonio Tajani, unul din liderii coaliției de guvernare de la Roma, a susținut că orice celebrare a oricărei dictaturi trebuie condamnată.
Poliția italiană a anunțat că a transmis imaginile video și alte probe în adresa procurorilor, care urmează să decidă dacă vor porni sau nu o investigație. Totodată, a fost sesizată și Curtea Supremă a Italiei, care va decide dacă afișarea salutului fascist este sau nu o infracțiune penală.