Linkuri accesibilitate

Iran: centrul discuțiilor noului șef al Pentagonului cu NATO


Mark Esper sosește la Pentagon, după numirea în funcție
Mark Esper sosește la Pentagon, după numirea în funcție

Noul șef al Pentagonului Mark Esper încearcă să-i convingă pe aliații europeni din NATO că structurile militare ale SUA sunt în mâini bune și că Occidentul nu va fi atras într-un război cu Iranul care s-ar putea transforma într-un conflict generalizat în Orientul Apropiat.

Mark Esper a sosit la Bruxelles, pentru o întâlnire cu miniștrii apărări din țările NATO, pe care îi va informa despre evoluția strategiei SUA în legătură cu Iranul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct

Este prima vizită în străinătate a lui Mark Esper, care și-a preluat funcția abia luni, și e un test al capacităților sale diplomatice, întrucât majoritatea europenilor, cu excepția Marii Britanii, sunt sceptici în legătură cu noile acuzații aduse Teheranului de administrația Trump.

Esper a fost numit șef al Pentagonului imediată după demisia neașteptată, săptămâna trecută, a lui Patrick Shanahan.

Esper este acum al treilea ministru SUA al apărării în șase luni. Este cea mai lungă perioadă din istorie în care SUA se regăsesc fără un ministru al apărării confirmat de Senat.

Reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor apărării ai NATO era pregătită de multă vreme, iar tema ei nu este Iranul, ci sfârșitul Acordului din 1987 dintre SUA și Rusia (mai înainte asta - URSS), privind rachetele nucleare cu rază medie de acțiune.

Cu toate astea, Esper intenționează să impună pentru discuție tema Iranului, fie miercuri, fie joi.

Săptămâna trecută, Donald Trump a fost pe punctul de a ordona bombardarea unor centre și instalații militare din Iran, iar luni a impus noi sancțiuni Teheranului, în urma doborârii de către Iran a unei drone militare SUA săptămâna trecută.

Noile sancțiuni decretate de Trump vizează înalți demnitari iranieni, printre care liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, și mai mulți miniștri, care nu mai pot avea acces la principalele rețele bancare internaționale.

Președintele iranian Hassan Rouhani a spus că măsurile sunt "inutile" și l-a numit pe Donald Trump "întârziat mintal".

Tot Trump a pus capăt, în ciuda obiecțiilor europenilor, acordului nuclear cu Iranul, încheiat în 2015 și săptămâna trecută a anunțat că va trimite 1.000 de militari suplimentari în Golful Persic, sporind și capacitățile tehnice din zonă.

Iranul la rândul său a anunțat că se pregătește să treacă la o producție suplimentară de uraniu îmbogățit. Franța, Marea Britanie și Germania au avertizat Iranul de serioase consecințe economice și diplomatice dacă face asta.

Tot așa, Iranul a avertizat SUA că ar putea trece la represalii împotriva intereselor americane din Orientul Apropiat.

Pentru europeni, întâlnirea cu Esper de săptămâna aceasta este foarte importantă pentru a încerca să ghicească direcția pe care o ia Washingtonul. Europenii încă îl regretă pe primul șef al Pentagonului din timpul mandatului Trump, Jim Mattis, care era un filo-european și un mare apărător al legăturilor și Alianței transatlantice.

Mattis a demisionat la rândul lui în luna decembrie, din pricina divergențelor cu Donald Trump în materie de politică externă.

Esper va trebui acum să-i convingă pe europeni să sprijine SUA, lăsând deoparte tensiunile cauzate de tonul ironic sau amenințător pe care Donald Trump l-a avut față de NATO atât înainte de a deveni președinte cât și după.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG