Linkuri accesibilitate

Iraida Eni Căldare: „O nouă zi – o nouă provocare”


Iraida Eni-Căldare
Iraida Eni-Căldare

Născută la 4 noiembrie 1958 în satul Măgurele, raionul Ungheni. Absolventa a scolii pedagogice din orașul Soroca apoi a Universitatii de Arte din Moscova. A fost profesoara de muzica si arte plastice timp de 43 de ani la grădinița și gimnaziul din satul natal. Actualmente este pensionară, producător de amestecuri de plante cu produse apicole, membru ANTREC Ungheni si membru activ al ONG ,,Ecologie și sănătate”- deținători ai mai multor premii de participare la diferite festivaluri, expoziții naționale și internaționale. Crede că atunci când Dumnezeu a creat omul a creat si leacul pentru toate bolie- albinile si plantele medicinale.

Luni

Începe o săptămână nouă. Sper să fie obișnuită fără evenimente deosebite. Dimineața se arată o zi frumoasă de primavară. Imi fac timp dimineata după rutina din gospodărie să îmi vizitez intîi grădina cu plantele mele. Incepe sezonul și e mult de lucru aici. Mă bucur că au iernat bine. După ce au inflorit ghioceii si brîndușele se trezesc și celelalte: melisa, menta, isopul, levănțica, tarhunul, lămîița si tot asa rind pe rind.

Azi am pregătit locul unde vor fi sădite plăntele aromatice anuale busuiocul, lemongrassul, cimbrul, gălbenelele si albăstrelele. Sunt foarte multumită de situația din grădinuță si merg în vizită printre stupii albinelor.

Anul trecut pentru albini și apicultori a fost un an dificil...

Bunul Dumnezeu le-a purtat de grijă și acum, în pragul unui nou sezon sunt bine. Le urmăresc zborul și zumzetul și mă bucur că le văd cum se reintorc cu piciorușele încărcate cu polen. E semn că familia e plina de viata si se munceste de zor.

Obosită dar mulțumită, pentru a mă odihni putin mă retrag în ,,laboratorul’’ meu, care se află în casa părinților mei. Astăzi am de facut un amestec de plante cu miere pentru o familie care au trecut prin boala ce ne urmarește la orice pas –Covid-19. Împreună nepoteii mei care sunt si ajutorul meu de nadejde, alegem, proprționăm ,amestecăm, etichetăm si împachetăm produsul. Procesul este urmărit și gustat de toti trei Sănduța, Petrișor si Andreea. Spre seara clientul a venit după pachet. Sper să fie recuperare cu succes.

Seara este timpul cind primesc sunete de la cei dragi ce nu sint acasă...

Cît n-am fi presați de timp în fiecare seară ne auzim să fim linistiți ca totul e bine. Endymion-nepoțelul din Anglia mi-a împărtășit noutățile zilei. Inga –fiica cea mai mare noutatile de la laboratorul de la universitate, Olga- noutățile de la biserică și colegiu. Ma bucur ca am reusit sa vorbesc cateva minute si cu Dumitru- ginerele meu care e chimist la Universitatea Newcastle din Anglia. El este indrumatorul meu in ceea ce priveste detaliile despre procentul de aciditate a oțetului de mere viu făcut în casă.

Marți

O nouă zi –o nouă provocare. Azi vine specialistul de la Chișinău să regleze semănătoarea care a fost procurată in iarna de Victor, fiul meu cel mic. Asta înseamnă că se va da startul semănatului de primăvară. Voi continua lucrul început ieri la albinute cred ca voi face curatenie și dezinfectie in stupi. Migălos lucru dar foarte necesar. Bucurie mare- albinuțele au ieșit în primăvară bine, familii puternice. Vom avea an bun, dragi apicultori!!!

La amiază plec din nou sa vad ce fac plantele mele. Rubarbura a iernat reușit, anul asta experimentez pe ea, voi face mai multă dulceață.

Sper sa iasă din pămînt cu bine angelica pe care am semănat-o toamna...

Lămîița mă bucură-anul acesta voi avea mai multe plăntuțe. Spre seară mă retrag din nou în ,,laborator’’. Am de facut amestec de plante pentru imunitate, care este la mare căutare acum primăvara după o iarnă complicată. Lucrez pînă tîrziu si în același timp comunic cu cei dragi –copiii. Îmi comunică lucruri imbucurătoare-ies din izolare, pot merge la serviciu, in sfarsit nu vor mai avea cursuri online. M-a contactat o doamnă care s-a folosit de amestecuril de plante cu miere pe care le-am sugerat pentru bronșită și m-a bucurat că starea ei este imbunatatita. Sunt recunoscatoare ca am avut o zi plină!

Miercuri

Astazi ar fi trebuit să merg la o activitate organizată de ECOVISIO în satul Rîșcova din raionul Orhei dar nu am găsit transport să ies din sat la ora 6 dimineata. Îmi pare rău dar ... cateodata nu e in puterea mea sa rezolv anumite situatii...

De dimineață mergem cu copiii și Victor la cimitir. Taiem plantele uscate, plantam cateva flori si amenajăm mormintele neamului nostru care a plecat într-o lume mai bună. Încerc să le lămuresc nepoțeilor la fiecare mormînt cine este acolo. Bunelul Leon Căldare( decedat la vîrsta de 96 ani) cu neneaca Domnica au trăit în casa veche de peste 120 ani pe care preconizăm să o restautăm și să facem muzeu. Ei sînt buneii mei, străbuneii tatălui lor-Victor și străstrăbuneii nepoțeilor mei, pe care îi cunosc din fotografie. Alături sînt mormintele părinților mei Alexandru Căldare cu Maria. Pe străbunica Mașa Sănduța o ține minte, cind a decedat avea 3 ani. Alături de mormintele buneilor și părinților este mormîntul fratelui meu Ion-medic veterinar rămas în istoria satului prin iscusința sa, plecat prea devreme. Mergem în cealaltă parte a cimitirului unde zac părinții soțului meu, oameni vrednici si muncitori, Victor Eni și Vera. Buneii soțului, Fiodor Bodrug și Ecaterina, Dumitru Eni cu Maria. Frații Dumitru si Fiodor plecați prea devreme. Constat cu durere în suflet că prea multe neamuri avem la cimitir și mai puține alături.

Toti cei tineri sint plecați peste hotare și am rămas noi, cei trecuți de 60...

Pe drum de la cimitir spre casă văzînd casele pustii ale vecinilor iar mă bate gîndul că satul e tot mai pustiu cu fiecare sătean petrecut în lumea celor drepți.

Ziua de azi este una specială- mă ocup de lucruri mai deosebite. Vecina mea dorește o lumînare de ceara de albini pentru slujba de înviere. În seara asta o construiesc și o înfrumusețez cu trandafiri din ceara .Este foarte frumoasă si parfumata. Mă bucură faptul că în fiecare zi fac ceva drag suflețelului meu, ceaiuri, amestecuri de plante cu miere, tincturi, lumînări din ceara albinuțelor mele, creme, săpun natural artizanal. Mulțmesc Bunului Dumnezeu pentru darul ce mi l-a dat, pentru inspiratie si creativitate!!! Spre seară începe să plouă. Victor a terminat semănatul la floarea soarelui. Eu am lucrat cu spor în grădinuța mea. E bine. Am sperat să fie o zi liniștită dar in jurul orei 23 m-a contactat cineva că are nevoie de tratament contra arsurilor. Un bărbat și-a fript un picior. Mă ridic din pat și pregătesc crema, tinctura și amestecul de ierburi. Merg la casa omului sa-i fac prima procedură. De fiecare dată cînd văd pe cineva că suferă mă afectează. Sper să fie cu folos.

Joi

Început de zi cu ploaie. Lună în creștere. Azi nu luctăm în grădină. Mă prind la gîndul cît de mult sînt de legată de pămînt. Astă dragoste a fost transmisă de buneii cu care am crescut alături, de părinții care au sustinut mereu că pe toti pămîntul ne hrănește. Din dragoste de natură si de plante toti cei trei copii ai mei au facut studii în domeniul ecologiei si biodiveritatii specializînduse mai apoi fiecare în direcția sa. Inga specialist în controlul radiologiei in Moscova, Olga în studierea biodiversității,florei și faunei Marii Britanie, în contextul încălzirii globale iar Victor după studii in domeniul forestier in Chisinau, se întorce acasă, la Măgurele, să facă agricultură, alaturi de Elena si cei trei copii, Alexandra, Petru si Andreea.

Improvizez un compostator dintr-un butoi de lemn vechi pentru a educa familia să selecteze gunoiul și să vadă mai repede rezultatul. Vom comlpeta compostatorul împreună cu nepoteii. Sper ca experimentul meu să fie reusit si sa vedem rezultate rapid. Stropim răsadul din mica seră. Le arăt nepoțeilor firișoarele firave răsărite din semințele pe care le-am semănat săptămîna trecută. Am ajuns în Casa Mare a bunicilor.

Încerc să aduc în ordine lucrurile de acolo. Și iar nostalgie...

Fiecare lucru de aici îmi amintește de tot ce e mai scump –părinții și copilăria. Iată covorul pe care l-a țesut mama cind eu eram în clasa întîi, prosopul de la icoană brodat și croșetat de mama cînd era domnișpară, fața de masă din pînză de casă confecționată de bunica Olea-dată de zestre mamei. Acuma pentru mine astea sînt legătura mea cu srămoșii. Voi fi eu oare vrednică să le pastrez? Fiindcă azi plouă voi face o porție nouă de săpun. E primăvară și mă gîndesc că ar fi bine ca săpunul meu de azi să miroase a flori de levănțică. Nepoțeii nu participă la amestecat –e periculos. Aici mă ajută Lena-mama lor. Sper ca ea să-mi ureze calea. Ei așteaptă cu nerăbdare cînd v-a fi scos din forme să-l admire.​

Vineri

De dimineață pun mulci la tufele de lavandă. Locul este problematic și după sfatul colegilor –grădinari încerc să îmbunătățesc solul. Primul strat este carton apoi 20-30 cm paie. Anul trecut metoda asta a fost binevenită-seceta nu a afectat plantele si buruenile au pierit.

Azi este ziua amestecurilor, încerc să fac un amestec nou miere cu praf de tescovină. Zilele astea s-a terminat porția preparată anterior. Copiilor le place și e benefic pentru sănătate. Mmm ce gustos e! Își ocupă locul lîngă celelalte amestecuri miere, lenongrass, mentă, melisă, salvie, lavandă, rubarbură, petale de trandafir, flori de soc, flori de salcîm ș.a.

XS
SM
MD
LG