În obișnuitul său mesaj video postat pe Facebook, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a cerut luni comunității internaționale să impună noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, și a solicitat boicotarea exporturilor rusești, în mod special refuzul de a cumpăra petrol și produse petroliere de la Rusia, dar și o boicotare a importurilor rusești: „Când refuzi să dai bani unui terorist, boicotați importurile Rusiei. Dacă nu vor să urmeze reguile civilizate, ei nu trebuie să primească bunuri și servicii de la civilizație.”
În mesajul său din 7 martie, Zelinski a subliniat și că soarta întregului continent european se decide acum în Ucraina: „Avem de îndurat ceea ce nici o națiune europeană nu a văzut în 80 de ani. Și pe pământul nostru se decide dacă altcineva din Europa va cădea victimă aceleiași agresiuni. Le spun asta liderilor lumii, și aud că ei sunt de acord. Noi sîntem decidem viitorul continentului, cu rezistența noastră și cu prietenii noștri, cu ajutorul lor”.
Au început audierile la Tribunalul Penal Internațional cu privire la cererea Kievului de a opri invadarea neprovocată a Ucrainei de către trupele ruse, în ciuda faptului că Moscova a respins acțiunea. Dosarul a fost deschis pe 7 martie, dar locurile rezervate avocaților ruși în sala de la Haga au rămas neocupate, Rusia anunțând că nu va participa la audieri. Ucraina solicită un ordin judecătoresc ca Rusia să „suspende imediat operațiunile militare” lansate la 24 februarie „care au ca scop și obiectiv declarat prevenirea și pedepsirea unui presupus genocid” în regiunile din estul țării, Lugansk și Donețk, unde separatiștii susținuți de Moscova se luptă cu forțele guvernamentale din 2014.
Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că conducerea centralei nucleare Zaporojie este sub ordinele comandantului forțelor ruse care controlează amplasamentul.
AIEA a declarat într-o declarație că directorul general al AIEA, Rafael Grossi, este „extrem de îngrijorat” de cele mai recente evoluții. Conform ghidurilor de siguranță AIEA, personalul de operare „trebuie să-și poată îndeplini sarcinile de siguranță și securitate și să aibă capacitatea de a lua decizii fără presiuni nejustificate”. Grossi a spus că situația de la Zaporojie „contravine” acestei linii directoare, care este unul dintre ceea ce AIEA numește cei „șapte piloni indispensabili ai securității și securității nucleare”.
Ministerul moldovean al apărării, dar și autoritățile transnistrene au dezmințit relatările despre faptul că atacul cu rachete din 6 martie, care a distrus aeroportul internațional de la Vinița, făcând și victime, a fost lansat din regiunea transnistreană. Vinița este situată la sud-vest de Kiev, la jumătatea drumului între capitala ucraineană și granița cu R. Moldova.