Linkuri accesibilitate

Înscrierea la grădinițele din capitală se va face online...


Platforma online va deveni funcțională din septembrie, părinții urmând să găsească acolo și un îndrumar cu instrucțiuni clare.

Din 1 septembrie înscrierea la grădinițele din capitală va trece la regim online. Direcția educație a primăriei Municipiului Chișinău anunță că acest proces cuprinde atât înregistrarea solicitărilor din partea părinților, dar și repartizarea copiilor la grădinițele de sector. Funcționarii de la primărie spun că această măsură va aduce transparență în procesul de gestionare a locurilor disponibile și va eficientiza comunicarea dintre părinți și managerii instituțiilor preșcolare.

Chiar din toamna acestui an părinții vor putea să înregistreze solicitări de înscriere la grădiniță, dar înlocuirea registrelor completate manual, cu cele electronice se va face totuși treptat. Direcția municipală promite că platforma online va deveni funcțională din septembrie, părinții urmând să găsească acolo și un îndrumar cu instrucțiuni clare privind înscrierea copilului la una din grădinițele din sector.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

Procedura presupune depunerea setului de acte în format electronic. Funcționari din cadrul primăriei speră că acesta va deveni un instrument de comunicare eficientă cu părinții, or excluderea contactului uman din procesul de înmatriculare este în opinia lor elementul care va reduce din suspiciunile că pentru înscrieri la anumite grădinițe se ia mită, spune Viorica Negrei, specialistă în cadrul direcției educație:

„Unul din riscuri este interpretarea faptului existenței corupției, acuzațiile de lipsă de transparență. Deci am mers mai mult pe ideea acuzațiilor care vin spre direcția generală și noi încercăm să demonstrăm că ele nu există. Nu de fiecare dată ne reușește, sperăm ca prin acest sistem să fim mai convingători când lista va fi vizibilă pentru toți și va exista o explicație, o decizie a comisiei speciale de înscriere, motivată pentru înscrierea candidatului dat.”

Participanții la dezbaterea Direcției Generale Educație
Participanții la dezbaterea Direcției Generale Educație

Angajații primăriei mai spun că trecerea la înmatricularea în regim online va ușura procesul de înregistrare și va fi unul cat se poate de edificator pentru părinți. Ei vor putea urmări la ce etapă este cererea lor, unde sunt în lista de așteptare și când apar locuri disponibile în grădinițe.

De altfel, explică Viorica Negrei rândurile pentru înscrierile la grădiniță se referă la copiii care sunt înregistrați cu mult înainte de vârsta de trei ani. Ea susține că toți cei care au împlinit vârsta de admisibila vor fi înmatriculați. Adică pentru anul de studii 2017-2018 sunt înscriși acum copiii născuți cu trei ani în urmă, însă în lista de așteptare sunt și copii pe care părinții îi înregistrează la puțin timp după naștere.

Ala Revenco, una din fondatoarele Asociației părinților solidari crede că această inițiativă este binevenită, or, zice ea, anual părinții deplâng procesul anevoios de înscriere la grădiniță și lipsa unui dialog eficient cu autoritățile.

Ala Revenco
Ala Revenco

„Sperăm foarte mult că va fi exclus factorul uman și acel purtat pe drumuri, când părinții merg inițial la direcție, apoi văd că grădinița are doar anumite zile pentru înscriere și primire. În acea zi el trebuie să-și facă timp liber să vină să facă coadă. Apoi, dacă nu a adus un document, trebuie să vină în altă zi. Este rând, sunt bruscați unii părinți.”

Platforma de înscriere online la grădiniță le oferă posibilitatea părinților să marcheze din start dacă copilul are cerințe educaționale speciale sau crește într-o familie numeroasă, aspecte de care ar urma să țină cont managerii instituțiilor preșcolare. Totodată, procesul de înregistrare cere obligatoriu prezentarea unor documente care confirmă că domiciliul este cel indicat. În cazul celor care stau cu chirie, atunci poate fi prezentat un contract de arendă, bunăoară.

Viorica Negrei dă asigurări că acest aspect nu va fi un impediment pentru părinți:

„Există și alte instituții care ar putea să confirme faptul că părintele locuiește în apartamentului respectiv. Această listă de acte confirmative va fi completată. De aceea, faptul că părinții locuiesc la chirie nu este o piedică pentru înscrierea la grădiniță. Este o piedică doar atunci când nu poate demonstra faptul că locuiește închirie.”

Aplicarea înmatriculării în format digital se va face la 130 de grădinițe din Chișinău. La aceste instituții au fost înmatriculați deja 7560 de copii și mai sunt așteptații cei care din varii motive nu s-au înregistrat in prealabil. Factorii decizionali dau asigurări că funcționarea în regim online exclude manipulările sau implicarea managerilor de instituții. Ana Revenco crede însă că aprecierile sunt premature și spune că va fi clar dacă mecanismul și-a îndreptățit așteptările abia după câteva luni de testare.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG