Linkuri accesibilitate

În Ungaria, demonstrațiile pentru drepturile LGBTQ continuă, în ciuda unei interdicții proaspete (VIDEO)


Protestatari blocând un pod de la Budapesta, pe 14 aprilie, când parlamentul Ungariei amenda constituția pentru a interzice între altele evenimentele LGBTQ.
Protestatari blocând un pod de la Budapesta, pe 14 aprilie, când parlamentul Ungariei amenda constituția pentru a interzice între altele evenimentele LGBTQ.

Ungaria și-a modificat Constituția săptămâna aceasta pentru a putea interzice evenimente publice în sprijinul comunității LGBTQ. Dar organizatorii tradiționalului marș Pride de la Budapesta spun că nu renunță la pregătiri, chiar dacă se confruntă cu presiuni guvernamentale tot mai mari. 

Amendamentul constituțional aprobat de Parlamentul Ungariei pe 14 aprilie prevede urmărirea penală a celor care participă la evenimente publice interzise.

Partidul populist de dreapta Fidesz, condus de premierul Viktor Orbán, a susținut modificarea legislativă, care este una dintre multiplele măsuri adoptate în ultimii ani care vizează suprimarea disidenței, a libertății de exprimare și a educației.

Documentul interzice oficial afișarea publică a homosexualității și a diversității de gen. De asemenea, autorizează poliția să utilizeze tehnologia de recunoaștere facială pentru a-i identifica și amenda pe participanții la evenimente interzise.

Susținătorii legii spun că este necesară pentru a proteja „dezvoltarea fizică, mentală și morală” a copiilor. Însă organizațiile internaționale pentru drepturile omului susțin că încalcă libertatea de exprimare și întrunire, care sunt drepturi fundamentale.

Amendamentul consfințește de asemenea recunoașterea legală doar a două sexe, oferind o bază constituțională pentru a nega identitatea de gen a unor persoane în Ungaria.

În Ungaria, demonstrațiile pentru drepturile LGBTQ continuă, în ciuda unei interdicții proaspete În Ungaria, demonstrațiile pentru drepturile LGBTQ continuă, în ciuda unei interdicții proaspete
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00

Sprijin mai mare din partea societății

Activiștii LGBTQ spun că au semnale că aceste restricții au întărit, de fapt, sprijinul pentru comunitate în Ungaria.

„Cred că sprijinul s-a extins la nivelul societății în general”, a spus Serviciului ungar al Europei Libere avocata Eszter Polgári, de la Societatea Háttér, un ONG care apără victimele discriminării pe criterii de orientare sexuală sau identitate de gen.

Extinderea sprijinului, mai spune ea, „are legătură și cu nemulțumirea tot mai mare din rândul oamenilor, care nu sunt mulțumiți de direcția în care merg lucrurile” în Ungaria.

Noile restricții au fost întâmpinate cu proteste tot mai creative, la Budapesta: participanții la un marș au cerut „mai multă conformitate”, iar protestatarii au purtat cu toții haine gri, nu în culorile curcubeului, care domină de obicei marșurile Pride.

Noile evoluții au loc înainte de aniversarea a 30 de ani de la primul Budapest Pride, programată pentru 28 iunie. Organizatorii nu renunță la pregătiri și se așteaptă la participarea unor susținători internaționali alături de cei locali.

Participanții la un protest în culori gri, adunați cu placate anti-Fidesz, pe 15 aprilie, în fața Palatului Sándor, sediul președinției din Ungaria.
Participanții la un protest în culori gri, adunați cu placate anti-Fidesz, pe 15 aprilie, în fața Palatului Sándor, sediul președinției din Ungaria.

„Nimeni nu înțelege” noua legislație

Avocata Polgári spune că, deocamdată, noul amendament constituțional nu pare să fi avut efecte practice asupra libertății de exprimare și asta pentru că legea este greu de aplicat din cauza formulării vagi: „Nimeni nu înțelege, iar eu, ca avocată, nu pot defini ce ar însemna concret să afișezi sau să promovezi homosexualitatea și diversitatea de gen”.

Modificarea constituției survine după un șir lung de măsuri care restricționează dreptul la protest și exprimarea publică în Ungaria, care țintește mai ales în comunitatea LGBTQ.

Pablo Gorondi, redactor al Serviciului ungar al Europei Libere notează însă că aceste măsuri ar putea afecta nu doar organizatorii Pride, ci și alte grupuri incomode pentru guvern.

Comitetul Helsinki din Ungaria, o organizație de apărare a drepturilor omului, a descris amendamentul constituțional drept o formă de „legiferare a fricii”, spunând într-un comunicat că „reprezintă o escaladare semnificativă a eforturilor guvernului de a suprima disidența, de a slăbi protecția drepturilor omului și de a-și consolida controlul asupra puterii”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG