Pentru a cincea vară la rând, apartamentele de pe faimoasa insulă Sveti Stefan din Muntenegru rămân cam goale. În apropierea acestei atracții turistice, șezlongurile și umbrelele de soare au dispărut de pe unele plaje, deși litoralul este acum complet deschis publicului.
Decenii de-a rândul, locul era frecventat de bogătași, inclusiv de vedete. Recent, oamenii s-au supărat și au cerut ca plaja să poată fi folosită de toți.
Adriatic Properties, operatorul stațiunii exclusive Aman Sveti Stefan, a închis pentru prima dată insula și vila Milocer din apropiere, o proprietate afiliată, în anul 2021, după un șir de proteste. Demonstranții au dărâmat atunci gardurile din jurul unei plaje închiriate de societatea care administrează stațiunea, cerând accesul public gratuit la litoralul cu pietriș.
După încetarea activității în 2021, chiriașul hotelului, Adriatic Properties, și statul muntenegrean s-au dat reciproc în judecată la un tribunal din Londra.
Podgorica face presiuni asupra companiei pentru a redeschide hotelul de pe insulă. La rândul său, Adriatic Properties solicită despăgubiri pentru pagubele cauzate de proteste, dar și pentru faptul că publicul a căpătat acces liber la plaje, ceea ce, potrivit companiei, lezează intimitatea oaspeților săi.
Patru plaje din apropierea insulei erau rezervate anterior pentru oaspeții hotelului sau pentru persoanele dispuse să plătească peste 120 de euro pe zi pentru a închiria două șezlonguri și o umbrelă. În ciuda promisiunilor că stațiunea de pe insulă va continua să funcționeze, Sveti Stefan și Villa Milocer au rămas închise de la protestele din 2021.
Accesul pe plajele din jurul Sveti Stefan este acum gratuit, însă nu există dușuri, cabine de vestiar sau toalete.
Când jurnaliștii de la serviciul balcanic al RFE/RL au vizitat Queen's Beach, într-un golf din apropierea insulei, Maja din Serbia se relaxa pe malul mării. „Nu am fost niciodată la Queen's Beach pentru că plaja era închisă”, a spus ea, adăugând: „Spun «închisă» căci, pentru mine, scump înseamnă închis”.
Însă, chiar dacă incertitudinea legată de Sveti Stefan a fost în beneficiul multor turiști, închiderea stațiunii a afectat economia din zonă, afirmă localnicii.
Slobodanka Kentera, o locuitoare din zonă, spune că închiderea stațiunilor de lux din Sveti Stefan a marcat o schimbare a tipului de turiști care vin în oraș. „Tot ce se întâmplă în jurul Sveti Stefan a îndepărtat oaspeții mai înstăriți”, spune ea. Dacă, odinioară, turiștii bogați veneau în zonă ca să închirieze apartamente pentru săptămâni întregi, astăzi, spune ea, „turiștii fac rezervări doar pentru două sau trei zile”.
În „epoca de aur” din anii 1960 și 1970, Sveti Stefan era unul din cele mai exclusiviste locuri de pe coasta iugoslavă. Fostul sat de pescari era frecventat de vedete de la Hollywood și de membri ai familiilor regale europene, care veneau să se scalde în apele cristaline ale golfurilor și să se bucure de una din cele mai rafinate ospitalități din Europa. Legendele despre bucătari plătiți mai mult decât directorul stațiunii și oaspeți care comandau cinci kilograme de caviar la micul dejun sunt adevărate, a confirmat Serviciul Balcanic al RFE/RL într-un interviu cu un fost manager.
Pe plaja de la Sveti Stefan, Mary, o turistă americană care stă la un hotel din apropiere, comentează situația actuală a plajelor deschise: „Dacă accesul este gratuit, oamenii pot distruge această frumusețe lăsând gunoi în urmă”, spune ea, adăugând: „Nimeni nu are grijă de lucrurile care sunt gratuite”.
Pledoariile finale în disputa juridică dintre statul Muntenegru și Adriatic Properties sunt așteptate la sfârșitul lunii iulie, după care instanța din Londra va lua o decizie.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te