Ruslan Galușca a afirmat în podcast că există „mecanisme și instrumente” pentru preluarea controlului frontierei pe segmentul transnistrean al hotarului cu Ucraina de către autoritățile constituționale.
„Odată cu ameliorarea situației și în urma negocierilor care vor fi purtate cu partea ucraineană, noi am putea, prin intermediul patrulărilor și controlului comun, să fim [prezenți] pe acest segment de frontieră”, a explicat șeful Poliției de Frontieră.
Gălușca a precizat că misiunea ar deveni posibilă „pe teritoriul Ucrainei, de comun cu colegii ucraineni.”
În prezent, segmentul transnistrean pe granița moldo-ucraineană rămâne a fi „un sector necontrolat”, potrivit șefului Poliției de Frontieră de la Chișinău.
În anul 2023, Poliția de Frontieră a înregistrat, în total, circa 8000 de traversări ilegale, 95% dintre acestea revenind cetățenilor Ucrainei care evită mobilizarea în armată . 67% din numărul total de traversări ilegale ale cetățenilor ucraineni au avut loc prin sectorul transnistrean, a spus în podcasat comisarul principal Ruslan Gălușca.
Trecerea frauduloasă a graniței dintre Ucraina și R. Moldova a dezvoltat un adevărat business ilegal în zona de frontieră. Potrivit Poliției de Frontieră, trecerea ilegală a unui cetățean ucrainean în R. Moldova costă în jur de 5000 de dolari, dar sumele pot ajunge și la 10000 de dolari.
Ruslan Gălușca spune în podcast că au fost destructurate mai multe grupuri care organizau treceri ilegale a frontierei de stat pe sectorul moldo-ucrainean.
Alte chestiuni discutate în podcast:
- Segmentele cele mai problematice ale frontierei R. Moldova. 80 de puncte de trecere a frontierei – e mult sau e puțin pentru o țară ca Moldova?
- Cât de eficientă e Poliția de Frontieră în condițiile unei situații geopolitice încordate din regiune?
- Situația cu personalul Poliției de Frontieră și penuria de cadre. Planurile de modernizare a Poliției de Frontieră a R. Moldova.
- Cât de mari sunt riscurile ca arme și muniții din Ucraina să ajungă pe teritoriul R. Moldova?
- De ce cotele contrabandei cu țigări rămân înalte?
- De unde ajung pe teritoriul RM cei mai mulți migranți ilegali?
- În ce mod colaborează Poliția de Frontieră cu cei 170 de ofițeri ai Agenției Europene FRONTEX?
- Lecțiile învățate de pe urma crizei refugiaților ucraineni. Care e situația în cea ce privește organizarea controalelor comune moldo-ucrainene?
- În ce măsură legea de pedepsire a separatismului, adoptată anul trecut de Chișinău, a tăiat pretinselor autorități de la Tiraspol elanul de a călători?
- Cum este reglementată trecerea cetățenilor din stânga Nistrului prin Aeroportul Chișinău?
- Cum se va răsfrânge asupra cetățenilor R. Moldova intrarea parțială a României în spațiul Schengen?
- Există liste cu cetățeni din țări anume care sunt verificate mai riguros de polițiștii de frontieră la intrarea în R. Moldova? Cine ia decizia de a-i refuza unei persoane străine să intre în țară?
- Chișinăul a aprobat deschiderea, în R. Moldova, a unei singure secții de votare pentru prezidențialele din Rusia – la ambasada rusă. Cum se va implica Poliția de Frontieră în situația în care Rusia va încerca să trimită buletine de vot în regiunea transnistreană, unde cel mai probabil vor exista tentative de a deschide secții de votare?
- Președinta Maia Sandu a declarat, anul trecut, că dacă omologul său rus Vladimir Putin ar veni în R. Moldova, imediat va fi arestat, deoarece Curtea Penală de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui. Figurează numele liderului rus în lista persoanelor pasibile reținerilor la graniță? Polițiștii de frontieră moldoveni sunt pregătiți să opereze o asemenea reținere?