Igor Boțan: „Organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere în instituțiile de drept și de reglementare a devenit o temă fierbinte în Republica Moldova, dezbătută pe larg atât de către cei din opoziția politică, cât și de cei din societatea civilă.”
Europa Liberă: Ultima picătură se pare că a fost concursul pentru ocuparea funcției de Ombudsman? Mulți s-au arătat nemulțumiți de modul în care s-a împins din spate viitoarea câștigătoare.
Igor Boțan: „Este adevărat acest lucru și nemulțumirea vine din cauză că criteriul meritocrației nu este pus în evidență. În rest, partidul de guvernământ PAS a procedat în conformitate cu prevederile Legii cu privire la Avocatul poporului, deci nu a încălcat această lege. Totuși, pornind de la faptul că criteriul meritocrației a rămas în umbră, aceste critici sunt oarecum pertinente și ele trebuie luate în considerare.”
Europa Liberă: Dar s-a văzut că cineva a fost favorizat, așa cum pretinde multă lume?
Igor Boțan: „Păi, legea prevede foarte clar cum se organizează acest concurs. Dacă concursul este organizat de comisia parlamentară de profil, și votarea se face de către parlament, nu văd cum Partidul Acțiune și Solidaritate care are majoritate poate fi învinuit de ceva.”
Europa Liberă: Dar notele care s-au pus, despre asta ar fi vorba?
Igor Boțan: „Dacă politicienii pun note, este de prevăzut că politicienii apriori au anumite preferințe și pun aceste note pornind de la preferințele lor. Tocmai de aceea acum câțiva ani a fost în vogă tema organizării concursurilor de către comisii care nu sunt dependente de factorul politic, dar această încercare a eșuat. Ne amintim, în 2019 au fost organizate zeci de concursuri și ne amintim că majoritatea din aceste concursuri au fost invalidate ulterior, pentru că celor care țineau pâinea și cuțitul în mână nu le plăceau rezultatele.
A existat acea tentativă timidă de a promova în parlament o lege-cadru privind organizarea concursurilor...
Deci, de atunci, din 2019 s-a ajuns la concluzia că organizarea concursurilor de către comisii independente nu este pe placul politicienilor și aici cei care critică actualmente partidul de guvernământ ar trebui să-și asume, să spunem așa, o anumită răspundere, pentru că există hotărârea Curții Constituționale din decembrie 2010, care face o delimitare clară între instituțiile politice și instituțiile statului care trebuie depolitizate. Nu s-a întreprins absolut nimic, deși în 2016 a existat acea tentativă timidă de a promova în parlament o lege-cadru privind organizarea concursurilor de către comisii independente de factorul politic pentru a avea siguranța că toate instituțiile care nu sunt politice, dar sunt de reglementare și de drept să aibă certitudinea că în vârful acestor instituții vin oameni propulsați pe criterii de meritocrație, și nu de apartenență sau de simpatii politice.”
Europa Liberă: Vă referiți, probabil, la socialiști, care au fost la putere și acum sunt ei cei nemulțumiți că PAS-ul își instalează oamenii?
Igor Boțan: „Nu, nu e vorba de socialiști, e vorba de cei care au guvernat în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană și care au politizat instituțiile de drept și de reglementare și am văzut că această politizare a condus la fenomene foarte ciudate, cum este laundromatul, furtul miliardului, concesiunea Aeroportului Internațional Chișinău, alte lucruri foarte-foarte urâte, care s-au întâmplat sub văzul instituțiilor de drept și de reglementare politizate.”
Europa Liberă: Conduse de către oamenii de partid...
Igor Boțan: „Promovați de către cei care se aflau la guvernare. Tocmai de aceea în 2016 s-a decis că e nevoie de depolitizare în baza unei legi-cadru privind constituirea și activitatea comisiilor care să fie independente de factorul politic, care să facă lucrul preparator, pentru că numirile oricum, în conformitate cu Constituția, se fac ori de șeful statului, ori de parlament, ori de guvern. Contează foarte mult preselecția înainte ca factorul politic să-și pună amprenta și să consacre o numire în funcție, pentru că oricum, dacă avem democrație reprezentativă, cei care sunt aleși au pâinea și cuțitul și ei au ultimul cuvânt, ceea ce se întâmplă actualmente cu numirile din partea PAS, iar dacă ne referim la critici, revin la acest fenomen al criticilor care au izbucnit acum, întrebarea către critici este: de ce nu ați susținut acel proiect de lege privind legea-cadru pentru comisiile independente care să fi făcut ordine în acest domeniu? Post-factum, cum se zice, sunt foarte mulți care critică acum partidul de guvernământ și repet: pe bună dreptate îl critică, pentru că acest partid din 2019 a avut destul timp ca să zămislească un fel de model pentru numirile ulterioare, când ajunge la guvernare.
Actualmente putem constata că partidul de guvernământ are o strategie, această strategie e bazată pe câțiva factori. Factorul numărul 1 este că instituțiile de drept și de reglementare au fost parte a fenomenelor negative din societate sau au tăcut mâlc, mă refer la instituțiile de reglementare, și s-au pliat pe guvernarea oligarhică, iar acum e nevoie de făcut așa-zisa marea curățenie, iar marea curățenie se face pornind de la faptul că în 2019 toate concursurile au suferit eșec și iată că Partidul Acțiune și Solidaritate pretinde că are mandatul de la cetățeni să procedeze așa cum vedem cu toții și să-și asume criticile pentru această modalitate de numire a conducătorilor instituțiilor de drept și de reglementare.”
Europa Liberă: Sunteți de acord cu reproșul principal că PAS-ul ar instala în demnități publice oameni loiali partidului, și nu cu merite profesioniste vădite?
Igor Boțan: „Acest lucru este evident și acest lucru este demn de a fi criticat, iar răspunsul PAS-ului știm care este. Dacă societatea noastră ar fi una normală, atunci sigur că criticii ar avea dreptate, așa cum societatea noastră nu este normală, instituțiile pe care le avem sunt reminiscențe ale regimului oligarhic, dați-ne voie la început să facem curățenie generală, după care vom reveni la numirile pe criterii de meritocrație în baza unor concursuri ș.a.m.d. Replica la această abordare a PAS-ului este una foarte pertinentă, PAS-ul nu ne poate spune dacă toate reformele pe care le-a început vor fi de succes.
Dacă vor fi de succes, peste 4 ani de zile vom zice: „Da, de fapt, au avut dreptate”...
Atâta timp cât noi nu avem niciun fel de certitudine că guvernarea PAS va fi una de succes, suntem în drept să criticăm această abordare a formațiunii care, iată, a ajuns să controleze toate pârghiile în acest stat.”
Europa Liberă: O teză critică mai spune că viitoarele guvernări vor aplica aceeași metodă și nimeni nu le va putea reproșa de acum încolo, pentru că așa a procedat ditamai democraticul PAS.
Igor Boțan: „Și acest argument este cel mai puternic pe care îl auzim de la cei care critică PAS-ul. Cei de la guvernare trebuie să ia în considerare și să-și revadă atitudinea față de numirile în instituțiile de drept și de reglementare. Singurul lucru pe care îl pot face după ce au declanșat această așa-zisă curățenie generală este să dea randament și cetățenii să se convingă că această abordare a fost una necesară, una excepțională, dar a fost necesară și, în același timp, PAS-ul de pe acum trebuie să pregătească un model de numire în instituțiile de drept și de reglementare în conformitate cu jurisprudența CEDO și cu hotărârea Curții Constituționale din 21 decembrie 2010, astfel încât ulterior să poată invoca faptul că de acum înainte toate numirile vor fi făcute în baza criteriului meritocrației și într-o abordare care diminuează dramatic implicarea factorului politic.”
Europa Liberă: Dvs. personal când așteptați să se vadă dacă există randament sau nu și dacă oamenii instalați cu voința partidului sunt eficienți sau nu?
Igor Boțan: „Pentru a vedea randament, e nevoie totuși de timp.”
Europa Liberă: Cât timp anume?
Igor Boțan: „Eu aș accepta să văd acest randament, hai să zicem, într-un an de zile de la numirea noii conduceri, pentru că termenul de 100 de zile despre care se vorbește în permanență și care este lăsat pentru manifestarea guvernanților, este doar de a încerca să vedem care sunt tendințele principale în guvernarea treburilor publice. În ceea ce privește instituțiile de drept și de reglementare, de exemplu, dacă e vorba de ANI, este foarte interesant și curios să vedem cum va proceda ANI-ul după ce va recepționa declarațiile de interese și venit ale noilor demnitari, ne este foarte interesant să vedem cine vor fi principalii subiecți ai verificărilor – vor fi doar cei din opoziție sau și cei care se află la guvernare? Noi știm foarte bine, din experiența de 30 de ani, că corupția mare este legată de cei care sunt la guvernare. Sigur că cei care au fost la guvernare, iar acum sunt în opoziție de asemenea trebuie examinați foarte atent, pentru că de acolo se trag rădăcinile corupției, dar pe noi ne interesează ce se întâmplă acum, actualmente, pentru că nu este suficient să ni se spună că au venit la guvernare oameni buni care, iată, dau startul vremurilor bune. Noi știm că puterea corupe, iar puterea absolută corupe în mod absolut, și această frază nu este una care pur și simplu sună frumos.”