Linkuri accesibilitate

Iarna vine. Noul contract pentru importul gazelor nu a fost încheiat


Gestionarea crizei gazelor este primul test al actualei guvernări, nevoite să împace interesele concernului rus Gazprom cu așteptările populației de a obține tarife acceptabile pentru buzunarele lor, consideră comentatorul politic Victor Ciobanu. Negocierea unui nou contract de import al gazelor este tema retrospectivei săptămânii.

Iarna vine. Noul contract pentru importul gazelor nu a fost încheiat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:32 0:00

Gazprom a livrat R. Moldova în luna octombrie mia de metri cubi de gaze cu 790 de dolari, de trei ori mai mult decât prețul mediu achitat în al doilea trimestru. Iar oferta anunțată de Moscova în contextul negocierii unui nou acord prevede o reducere cu 25%, adică în jur de 600 de dolari, preț care este mult prea mare pentru majoritatea a cetățenilor, spune comentatorul politic Victor Ciobanu. Până nu se încheie un acord e greu de prognozat consecințele acestei înțelegeri, opinează analistul, dar este cert că tariful final va crește și guvernarea va trebui să ofere compensații pentru a atenua din șocul cetățenilor și a-i ajuta pe cei vulnerabili.

„Omul deocamdată plătește factura la același preț pe care l-a avut înainte. Procedura prevede că ANRE se ocupă de asta, Moldovagaz va solicita majorarea tarifului și este în drept s-o facă având în vedere prețurile internaționale și cele de import care vor apare. Trebuie să ne așteptăm la majorări, problema este cu cât, cât vor fi de substanțiale și cât vor bate la buzunar. Prețurile au crescut peste tot. Cred că obiectivul guvernării este să coboare acest 790 și nu cu oferta Gazpromului, pentru că mai mulți experți susțin că în două-trei luni vor reveni în marja de 400 plus/ minus. Deci având în vedere aceste prognoze, noi trebuie să negociem cam în aceeași parametri, în jur de 400 [de dolari] și aici guvernul va fi nevoit, indiferent de prețul obținut, să intervină cu compensații”.

Pentru că partea rusă a livrat R. Moldova în ultima lună 2/3 din necesarul funcționării sistemului gazier, autoritățile s-au văzut nevoite să suplinească presiunea scăzută din conducte. Astfel în această săptămână, zilnic, Agenția Proprietăți Publice a organizat licitații și a cumpărat necesarul de gaze. Din punctul de vedere al lui Victor Ciobanu, în acest sens puterea ar fi comis gafe de comunicare, nu ar fi anunțat cetățenii că este vorba de achiziții tehnologice, de 0,1% din necesar, menite să testeze căi alternative de import, în consecință populația a reținut prețul de circa 1000 de dolari mia de metri cubi.

În această dispută, negocieri... a fost pusă în funcțiune și componenta informațională

Tot la capitolul comunicare și lipsă de transparență Partidul Acțiune și Solidaritate aflat la guvernare ar fi comis și alte erori, consideră observatorul politic de la portalul NewsMaker.md, Evgheni Șolari. În ceea ce numește „joc al nervilor”, Șolari include opinii apărute în media rusești sau informații neidentificate la care face referire presa de la Moscova luate drept bune chiar de jurnaliști de la Chișinău în contextul în care există un vid informațional. Șolari include aici și etichetările presei ruse folosite la adresa cetățenilor R. Moldova cu scop de a face presiune publică și a perpetua ideea că Rusia îi privește de sus pe cei cu care poartă negocieri.

„În această dispută, negocieri, e interesant de atras atenția, pe lângă componenta economică și politică, a fost pusă în funcțiune și componenta informațională și iată aici, după părerea mea, partea moldovenească pierde, adică duce lipsă de comunicare strategică, spre deosebire de Rusia. Vedem prin intermediul diferitor capuri vorbitoare declarații mai dure care creează o anumită presiune. Un element strategic informațional la care Chișinăul nu reacționează, dar de fapt cel care formează contextul informațional al negocierilor acela și îl controlează, inclusiv prin intermediul societății moldovenești, presiune asupra guvernanților să facă anumite cedări. Acest tip de comunicare strategică deficitară, de non-comunicare este o problemă generală a guvernării, nu doar în dosarul gazelor, dar și pe alte subiecte, pe reforme, pe gestionarea situației Covid și altele”.

Jurnalistul Evgheni Șolari de la NewsMaker.md presupune că nu în zadar a fost pusă în funcțiune presiunea media prin intermediul instituțiilor de presă apropiate Kremlinului, negocieri pe subiectul gazelor ar fi dificile, niciuna dintre părți nu ar fi dispuse că cedeze.

Previous Next

XS
SM
MD
LG