Linkuri accesibilitate

Harris vs. Trump. America votează. Când vom afla pe cine - și ce mai trebuie să știm


Marți, 5 noiembrie, americanii din toate cele 50 de state își vor exprima votul pentru noul președinte și membri ai Congresului, un moment cu impact semnificativ asupra politicii globale.

În condițiile în care aproximativ 65 de milioane de americani au votat deja anticipat, în persoană sau prin corespondență, ziua alegerilor va întregi un peisaj electoral complex. Diferite state au procese electorale diferite și în afara cazului în care unul dintre candidați câștigă detașat, ceea ce nu este anticipat de sondaje, dar nu e imposibil, rezultatul final ar putea întârzia.

Conform sondajelor, șapte state-cheie, cunoscute drept „swing states” (Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin) vor influența decisiv rezultatul final. Dintre acestea, Pennsylvania, cu cei mai mulți electori dintre statele respective, ar putea fi factorul decisiv.

Cursa extrem de strânsă și considerată istorică și definitorie pentru viitorul Americii, dintre Kamala Harris și Donald Trump își va afla acum deznodământul. Lumea speră să afle rezultatul cât mai repede cu putință, dar mulți oficiali electorali din statele-cheie au avertizat că ar putea fi nevoie de răbdare. Primele indicii despre preferințele electoratului american vor veni prin sondajele de tip exit-poll, care vor începe în jurul orei 22:00 GMT (00:00, ora Moldovei).

Spre deosebire de exit-pollurile din alte părți, care încearcă să prezică rezultatul final, sondajele americane oferă o perspectivă asupra opiniilor și priorităților votanților, dezvăluind mai târziu și modul în care grupurile demografice au votat.

Vicepreședinta SUA și candidata democrată, Kamala Harris (dreapta), dă mâna cu fostul președinte al SUA și candidatul prezidențial republican, Donald Trump, în timpul unei dezbateri la National Constitution Center din Philadelphia, Pennsylvania, 10 septembrie 2024.
Vicepreședinta SUA și candidata democrată, Kamala Harris (dreapta), dă mâna cu fostul președinte al SUA și candidatul prezidențial republican, Donald Trump, în timpul unei dezbateri la National Constitution Center din Philadelphia, Pennsylvania, 10 septembrie 2024.

Statele cheie și momentele principale ale zilei electorale

Marți noaptea se va discuta intens despre statele cheie — Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin — unde rezultatul este greu de anticipat și poate înclina balanța spre roșu (republican) sau albastru (democrat).

După închiderea secțiilor de votare pe coasta de est la 19:00 EST (02:00 în Moldova), începe numărarea voturilor.

Georgia, primul stat cheie care își închide urnele, ar putea oferi o primă indicație despre direcția rezultatului, mai ales dacă Harris câștigă acolo. În 2020, acest stat a fost câștigat de Joe Biden cu o diferență minimă, iar acum se așteaptă din nou să fie un punct de tensiune, mai ales după acuzațiile lui Trump privind rezultatul din 2020.

La ora 01:00 GMT (03:00 în Moldova), Pennsylvania, cel mai important stat cheie, cu 19 voturi în Colegiul Electoral, își închide urnele. Rezultatele din circumscripțiile Erie și Northampton ar putea juca acolo un rol decisiv.

În jurul orei 03:30 ora Moldovei, sunt așteptate mai multe date din exit-polluri, inclusiv o analiză națională a votului pe vârste, rase și nivel de educație. Mai târziu, în jurul orei 04:00 ora Moldovei, se închid urnele în Michigan și Wisconsin, alte state-cheie. La scurt timp după aceea, urmează Nevada și Arizona, unde rezultatele ar putea întârzia din cauza particularităților de sistem electoral. În Nevada, votarea se face în mare parte prin corespondență, iar oficialii permit numărarea buletinelor sosite după ziua alegerilor, cu condiția să fie expediate înainte, creând o incertitudine suplimentară dacă cursa este strânsă.

La ora 06:00 dimineața în Moldova se închid urnele pe coasta de vest, tradițional momentul când, în trecut, cursa era adjudecată. Însă, în acest an, un rezultat rapid este puțin probabil, dacă diferențele sunt mici.

Creșterea votului prin corespondență a întârziat procesul în alegeri recente, iar diferențele inițiale ar putea fi înșelătoare, dat fiind că voturile prin corespondență, care tind să favorizeze democrații, sunt adesea numărate mai târziu.

Această situație a dus la false declarații de victorie în trecut, iar acum oficialii se așteaptă ca o astfel de retorică să persiste, mai ales într-o cursă atât de strânsă. De asemenea, există posibilitatea ca acest rezultat să fie contestat legal de oricare dintre candidați, ducând astfel la un scenariu similar anului 2000, când disputa Bush-Gore a fost soluționată de Curtea Supremă.

Pentru cei din Republica Moldova care urmăresc evoluția evenimentelor, vor exista analize constante pe canalele de știri internaționale, cum ar fi CNN sau BBC, iar The Washington Post și alte publicații importante vor oferi actualizări online.

Rămâneți vigilenți cu privire la sursele de informații, pentru a evita dezinformarea, în special pe rețelele sociale, unde actualizările false și declarațiile premature ar putea crea confuzie. Cursa rămâne – spun sondajele – extrem de strânsă, deschisă oricărui rezultat.

Dacă asta se va dovedi real, depinde de calitatea eșantioanelor statistice și corecțiilor aduse și asta vom putea ști doar după rezultate. Un sondaj recent arată că doar 2% dintre alegătorii probabili nu și-au ales încă un candidat la președinție, în timp ce 12% și-au ales unul, dar ar putea să-și schimbe părerea.

Din nou, este economia...

Economia este cea mai importantă problemă pentru 41% dintre alegători, urmată de protejarea democrației (21%), imigrația (12%) și dreptul la avort (11%). În sondaj, alegătorii au încredere mai mare în Trump în gestionarea economiei, imigrației și politicii externe, dar o favorizează pe vice-președinta Kamala Harris în privința drepturilor reproductive, reducerii polarizării și creșterii unității și protejării democrației.

În ultimele săptămâni, atât Harris, cât și Trump au intensificat eforturile de strângere de fonduri. Harris a adunat 1 miliard de dolari de la intrarea în cursă în iulie, ajutată de campanii pe rețelele sociale și susținători înstăriți. Echipa lui Trump a strâns aproximativ 430 de milioane de dolari împreună cu Partidul Republican între iulie și septembrie, sprijinită de donații semnificative din partea unor miliardari.

Autoritățile luptă împotriva dezinformării în timp real, în special în timpul votului anticipat, în contextul unor acuzații nefondate de fraudă și probleme legate de numărarea voturilor. Alegerile decurg normal și în parametri legali. Tot marți se va decide și controlul asupra celor două camere ale Congresului, prognoze indicând că democrații ar putea prelua Camera Reprezentanților și republicanii – Senatul.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG