Ca răspuns la războiul din Ucraina, au fost construite și plănuite zeci de noi proiecte de exploatare și transport a gazului lichefiat natural (LNG). Băncile din lume au investit peste 200 de miliarde de dolari în noi terminale de export și import a resursei. Cel puțin 150 de astfel de terminale urmează să fie construite în următorii cinci ani.
Însă doar scurgerile de metan de la aceste terminale ar putea genera la fel de multe emisii de gaze de seră cât toate minele de cărbune care funcționează la acest moment în lume, avertizează un nou studiu.
Nici pe termen lung nu este o alegere mai bună: potrivit cercetărilor pe care se bazează administrația de la Washington, emisiile generate de LNG pe parcursul a 20 de ani sunt cu 33% mai mari decât cele ale cărbunelui.
„Chiar dacă emisiile de dioxid de carbon sunt mai mari, pe termen scurt, din arderea cărbunelui decât a gazului natural, emisiile de metan mai mult decât întrec această diferență”, conform cercetătorului responsabil pentru acel studiu, Robert Howarth.
El adaugă că „metanul, ca și gaz de seră, este de 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon pe o perioadă îndelungată” și sfătuiește autoritățile să reducă imediat consumul de LNG.
Cercetările sponsorizate de industria gazului natural spun, desigur, că acesta este o alternativă mai bună decât cărbunele.
Pericole pentru mediu
ONG-urile ecologiste avertizează despre impactul enorm pe care aceste terminale de export și import a gazului natural îl pot avea asupra mediului. Amenințarea principală este metanul, care se scurge prin instalație atunci când LNG-ul, livrat rece, este încălzit.
Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că planeta nu are nevoie de atât de multe noi facilități pentru gazul natural și că dezvoltarea nu ar face decât să contribuie la schimbările climatice. Mai mult, inundarea pieței energetice cu gaz natural ar scădea prețurile combustibililor fosili și ar încuraja dependența de ei, în loc să promoveze trecerea la energie regenerabilă, punctează The Guardian.
La nivel european, primul regulament pe tema metanului a intrat în aplicare doar din august anul acesta. Regulamentul creează obligații pentru firme să măsoare, să raporteze și să verifice emisiile de metan, dar și să detecteze și să repare scurgerile. Industria LNG-ului consideră că acest regulament creează obligații greu de implementat.
În Canada, una dintre țările din topul producției de LNG, discuția începe deja să se mute spre ideea că noile exploatări și terminale nu merită, nici ca investiție economică, nici în ceea ce privește impactul asupra mediului.
Relația Europa-SUA depinde de importurile de LNG
Moldova, în încercarea de a se desprinde de hidrocarburile rusești, este una dintre țările care se bazează pe aceste noi terminale de gaz lichefiat natural. Cu doar două luni în urmă, s-a inaugurat în Grecia un nou terminal de LNG care livrează inclusiv către Moldova gaze din SUA, Qatar și Egipt.
Compania elenă Gastrade a declarat că terminalul este o „inițiativă vitală” pentru consolidarea securității energetice a Europei centrale și de sud-est și a independenței regiunii față de gazul rusesc.
Localnicii din zona terminalului elen de LNG spun însă că acesta va contribui la poluarea aerului și că va distruge biodiversitatea din nordul țării.
- Te-ar putea interesa și: Trump vine în Europa, la redeschiderea catedralei Notre Dame de Paris. Își va relansa relația cu Macron?
Europa mizează din ce în ce mai mult pe gazul lichefiat natural cumpărat de la Statele Unite, cel mai mare exportator de LNG din lume, sperând că americanii vor compensa importurile reduse din Rusia.
Dependența energetică este puntea pe care oficialii europeni încearcă s-o construiască spre noua administrație Trump. Potrivit Politico, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, speră să-l poată îmbuna pe noul lider de la Washington cumpărând LNG american și să evite creșterea tarifelor promise de Trump de-a lungul campaniei sale.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te