Linkuri accesibilitate

În ce măsură au reușit autoritățile moldovene să stabilizeze situația în sectorul bancar?


Sergiu Cioclea
Sergiu Cioclea

Guvernatorul BNM a ieşit astăzi în faţa presei.

Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că în cel de-al treilea trimestru al anului, rata inflației a continuat să crească, ajungând în septembrie la cota de 7,6 la sută. Vorbindu-le jurnaliștilor, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea a explicat că majorarea a fost cauzată de creșterea prețurilor la produsele agroalimentare și la combustibili. Referindu-se la situația din sistemul bancar, Sergiu Cioclea a vorbit despre o stabilizare a sectorului, creditele neperformante fiind în descreștere, iar cele noi sănătoase atingând un nivel peste așteptări.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct


Vorbind despre evoluțiile din sectorul bancar, Sergiu Cioclea a atras atenția asupra unor schimbări pe care le-a apreciat drept pozitive, și anume faptul că băncile raportează suficient capital adică au rezerve pentru a da credite și sunt profitabile, lucru care reprezintă un avantaj în dialogul cu investitorii, mai spune guvernatorul BNM.

Concomitent, autoritatea bancară continuă să supravegheze cele trei mari bănci cu probleme la capitolul de acționariat și beneficiari: Agroindbank, Moldindcombank şi Victoriabank. În cazul acestor instituții bancare, spune Sergiu Cioclea, BNM a acționat prin controale, sancțiuni și avertizări, însă aceste măsuri nu au afectat activitatea băncilor, precizează guvernatorul:

„Am validat și controlul complex la Victoriabank. Ca și în cazul MAIB-ului, managementul a fost sancționat, i s-a cerut să facă un plan de remediere și așteptăm de la ei primul raport. Consiliul lucrează funcțional, deci ne bucurăm că are funcționalitate pentru a permite o remediere cât mai rapidă a acelor întrebări care au fost identificate. La Moldincombank suntem aproape de propriile noastre concluzii. Noi am continuat acest regim de intervenție timpurie tocmai pentru a rezolva scopurile care au fost puse în acel moment când am intrat cu o administrare temporară în bancă. Pot să vă spun că în aceste 12 luni, rezultatele arată că acesta a fost un lucru bun pentru bancă.”

Dacă BNM încă mai supraveghează aceste trei bănci, înseamnă că nu toate riscurile au fost eliminate, astfel tălmăcesc unii experți poziția autorității bancare. În ce măsură au reușit însă autoritățile să stabilizeze situația în sectorul bancar, o apreciere ar urma să o facă și experții FMI care se află acum la Chișinău. Acordarea asistenței din partea FMI a fost condiționată anume de reforme menite să aducă transparență în acționariatul băncilor, să elimine practica creditării persoanelor afiliate şi să combată fenomenul spălării banilor.

În acest context, Sergiu Cioclea a anunțat că împreună cu experții FMI au elaborat un mecanism pentru depistarea tranzacțiilor cu persoane afiliate, și care în ultimă instanță va obliga instituțiile bancare să iasă din situațiile riscante pentru activitatea băncii:

Noi nu vrem ca băncile noastre moldovenești să fie deținute de un grup de oameni ca să dea credite persoanelor afiliate

„Noi nu vrem ca băncile noastre moldovenești să fie deținute de un grup de oameni ca să dea credite persoanelor afiliate, să știți că asta este ceea ce a pus pe brânci Banca de Economii și celelalte bănci. În baza unor criterii foarte drastice, noi am cerut băncilor să contracteze o firmă de audit care să lucreze cu portofoliile lor ca să vedem, pe lângă situațiile de rambursare, nerambursare a creditelor care țin de calitatea activelor, dacă este și o cultură de finanțare a persoanelor afiliate.”

Un mare succes pentru sectorul bancar este în opina guvernatorului BNM, votarea legii privind activitatea băncilor, care ar urma să întărească cadrul de reglementare și supraveghere bancară. Într-un interviu pentru Europa Liberă, expertul Transparency International-Moldova, fost ministru al finanțelor, Veaceslav Negruța spunea că aceste legi, care, într-un fel, au fost impuse de partenerii de dezvoltare, întruchipează bunele practici și experiențele pe care le-au avut alte țări.

Legea va intra în vigoare la începutul anului viitor, dar va fi pusă în aplicare pe etape, până în anul 2020. Sergiu Cioclea a precizat că BNM va cere băncilor să se conformeze, autoritatea bancară urmând să dispună de mai multe instrumente pentru supraveghere și intervenție pentru remedierea unor situații de risc, bunăoară reducerea probabilității de faliment și protejarea deponenților.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG