Linkuri accesibilitate

Grigore Vasilache: Am o mare grijă pentru copii, dar şi pentru colegii mei – profesorii. Sperăm să fie bine


Născut la 7 octombrie 1959, Mașcăuți, r-ul Criuleni. A absolvit Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă”, Facultatea: fizică și matematică. A fost inginer programator, inginer programator superior, Șef de grupă la Centrul de Calcul Interuniversitar. A fost director la Centrul Noilor Tehnologii Informaționale, Ministerul Educației. Fost director adjunct la Colegiul Financiar Bancar din Chișinău.Din 2013 este Director la IPLT “M. Eliade”. I s-a conferit medalia “Meritul Civic”.

Luni

De dimineaţă cu grijă mare despre cum vom începe anul de studii. Se anunţă număr mare de infectaţi şi morţi din vina virusului secolului. Noi stăm la o mare cumpănă între a vedea elevii la liceu sau a prelungi a lucra cu ei on-line. Este foarte mare riscul. Pot fi foarte periculoase consecinţele.

De dimineaţă discuţii cu mulţi părinţi despre posibilitatea de a transfera copii lor la instituţia noastră...

În această vară, ca de altfel şi celelalte sunt nevoit să refuz foarte multe cereri de trensfer. Îmi pare rău, căci pot fi copii, care merită întradevăr să studieze la noi, dar ... avem aproape în toate clasele cîte 40 elevi. Mă bucur că avem solicitări, aceasta este un criteriu al calităţii oferite de colegii mei, din care motiv putem fi mândri prin reuşitele absolvenţilor noştri.

Primesc foarte multe mesaje cu referire la webinarul de sâmbătă, care am avut onoarea să-l moderez. Din recenziile de pe site înţeleg că participanţilor le-a plăcut atât tema, care a fost propusă de MECC (aici mulţumirile sunt adresate domnului ministru Igor Şarov, Şefului cabunetului ministrului doamnei Mariana Marin cum şi specialistului principal, responsabil de informatică doamna Larisa Prisăcaru). Evident că merită mulţumiri şi participaţii la discuţie (Doina NISTOR, director al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova.

Tatiana ALEXEEV, managerul proiectului „Tekwill în fiecare școală”, Mircea PETIC, secretar științific IMI „Vladimir Andrunachievici, Chișinău, Vasile BAȘ, director, LT ”C.Stere”, or. Soroca.). Printre altele fie spus, a fost o discuţie, care mi-aşi dori să fie mai des. Am discutat despre dezvoltarea TIC în Moldova. Eu cred că aceasta este o cale sigură ca elevii noştri să trăiască bine în viitor, evident şi statul ar fi în câştig. În condiţiile noastre creerul este foarte important, ar trebui să-l creştem. La general cred că implementarea TIC în societate dîn Republica Moldova are mari restanţe. Îmi pare rău când ştiu cât de mult ar avea de câştigat fiecare din noi, dar din careva motive se întârzie cu implementarea lor. Cu atât mai mult că ar fi putut fi elaborate de companii din Moldova.

La 14.30 avem şedinţa Consliului Profesoral, unde va trebui să decidem despre modul de a începe anul de studii. A fost o şedinţă aşteptată şi prin faptul, că din martie nu am mai avut şedinţe pe viu.

A fost un Consiliu complicat...

În final am decis să desfăşurăm ore pe viu, în două schimburi, cu orele a câte 30 de minute. Unele discipline, cum ar fi educaţia muzicală, plastică, tehnologică să le desfăşurăm online.

Marţi

Ultimele accente pentru începutul anului. Situaţia cu cadrele didactice mă îngrijorează enorm. Am avut discuţii cu două profesoare de limba engleză, care în final nu am putut găsi numitor comun asupra angajării. Cineva a promis că vine, apoi a refuzat din motivul că copii sunt prea deştepţi şi se teme că nu va face faţă sau din discuţiile avute am înţeles că nu se merită să încercăm. În genere – calitatea cadrelor didactice este o problem foarte mare. Ajungem la situaţii, când unele cadre didactice sunt ghidate de elevi (Mulţumesc Domnului că nu e vorba de colegii din instituţia noastră). Pe de altă parte am făcut cunoştinţă cu doi tineri specialişti, care au fost repartizaţi la noi şi înţeleg că nu totul este pierdut. Şanse sunt!

Fiind prins în foarte multe activităţi (numai 3 şedinţe online) nu am reuşit să particip la cursurile pe care le-am frecventat o lună pentru a susţine lucrarea finală. Va trebui să îmi cer scuze şi să rog să fiu acceptat joi.

La şedinţă cu Şefii Comisiilor metodice am pus la punct numărul de ore, am discutat despre problemele apărute pe parcursul lunilor martie – mai şi despre căile de rezolvare a lor. Am fixat pentru 27.08 două seminare, unde vom discuta despre desfăşurarea orelor online.

Am avut plăcerea să constat că compania Simpals a modificat spre mai bine platforma www.studii.md registrul electronic, care îl implementăm a dl doilea an. Pe timpul pandemiei acest colectiv a lucrat şi zi şi noapte pentru a ne ajuta maximim posibil. Le mulţumesc şi sper că ân acest an va fi şi mai bine. La semnarul, care a fost organizat am primit răspuns la toate întrebările, legate de începutul anului şcolar. Sper că vom fi gata cât mai rapid posil.

Azi am discutat cu un părinte, care mi-a demonstrate încă o data că părinţii sunt gata pentru orice ca să ştie că au făcut tot ce e posibil pentru copilul său. E corect, dacă nu părintele, atunci cine?

Miercuri

Am început ziua la 7 şi 30, cu o discuţie la domnul ministru Igor Şarov. Sper că această discuţie să aducă roade pentru IPLT “M. Eliade” în viitorul apropiat. Am desfăşurat trei şedinţe cu părinţii claselor întâi. Atâtea emoţii, atâtea întrebări, sper că au primit răspunsuri la toate întrebările. Evident că evenimentul venirii la şcoală pentru prima data rămâne unul foarte emoţionant chiar şi în timpul pandemiei. Ne vom strădui să-i întâlnim cum se cuvine. Totuşi rugămintea respectării cerinţelor epidimiologice este prima! Sănătatea are prioritate!

Aceste şedinţe ne încurajează, ne încarcă cu optimism şi credinţă că vom reuşi...

Între şedinţe reuşesc să mai văd unele din cele multe mesaje din grupurile de pe viber a comunităţii eliade, a DGETS şi administratorii studii.md. Întâmplător găsesc şi un mesaj pe facebook, de la cumătrul Anatol, care a venit din SUA. Am fost foarte bucuros că a acceptat să mă aştepte până la 19.30, când am finalizat ultima şedinţă cu părinţii. Au urmat mai multe ore de discuţii despre multe lucruri interesante şi utile, inclusive în procesul de studii. Până nu demult Anatol a activat la Microsoft.

Joi

Astăzi ar fi fost bine să sărbătorim, dar nu e posibil, mai ales în perioada pandemiei. Am desfăşurat două seminare cu cilegii, unde am mai pus la punct unele lucruri în domeniul utilizării computatorului la ore. Ţinând cont de hotărârea nr. 21 din 26.08 a Comisiei Naţionale extraordinare de sănătate publică am modificat decizia de a desfăşura ore la liceu şi am decis că primele două săptămâni la liceu vor veni numai clasele I-îi, a V-a şi a X-a, cu studierea în două schimburi. Celelalte clase vor avea ore online.

Am găsit 15 minute pentru a intra în conferinţa cursurilor, unde colegii mi-au permis să susţin lucrarea pregătită duminică noaptea. Am putu să mai ascult şi ceva din prezentările unor colegi. Îmi pare nespus de tare rău că nu am putut asculta pe toţi, dar acestea sunt timpurile. După cursuri din nou la cotidian: dozatoare, săpun, …

Ultimele discuţii cu constructorii, care au finisat reparaţia cantinei. Îmi pare rău că nu am primit permis pentru lărgirea cantinei, dar sunt bucuros că măcar am reuşit cu reparaţia şi schimbarea cuptorului, frigiderului… Tot azi au terminat şi lucrul asupra sistemului de încălzire. Sper că începând cu acest sezon rece să avem economii la agentul termic.

Vineri

Să ne ierte Domnul dar şi azi avem de lucru, inclusiv o conferinţă cu conducerea Direcţiei şi a Primăriei. Mai am multe întrebări cu referire la desfăşurarea orelor. După şedinţele cu părinţii claselor a V-a, inclusive a unor medici înţeleg şi mai mult că situaţia e complicate. Am o mare grijă pentru copii, dar şi pentru colegii mei – profesorii. Sperăm să fie bine, dar înţelegem că pentru aceasta trebuie să îndeplinim cu toţii regulile cerute întocmai. Nu avem voie să riscăm. Salut idea Primăriei despre transport dedicat elevilor, dar cred că ar trebui să se include şi profesorii.

Sunt mulţi colegi, care se deplasează cu unul sau două mijloace de transport...

La sfârşitul zilei am constatat că abecedarele sunt la destinaţie şi aşteaptă picii din clasa I-îi. Abecedarele sunt cum ar fi pasca la Paşte, este pasca, iată că degrabă e sărbătoarea. Adăugător mai primim dintr-un grant obţinut de minister o cantitate de dezinfectant şi săpun. Mulţumim donatorilor. Aceste lucruri niciodată nu vor fi prea multe. Noi doar nu am avut preconizat în buget cheltuieli la acest capitol.

Această săptîmână se încheie cu accentul pus pe şcoală. Mă bucur că acasă sunt înţeles.

XS
SM
MD
LG