Linkuri accesibilitate

Greva transportatorilor de pasageri continuă: revendicări, impact și soluții


Călători de la Strășeni și alte localități nevoiți să ia taxiul din cauza grevei transportatorilor de pasageri, 7 februarie 2022.
Călători de la Strășeni și alte localități nevoiți să ia taxiul din cauza grevei transportatorilor de pasageri, 7 februarie 2022.

În R. Moldova, a început luni o grevă de trei zile a transportatorilor de pe cursele interurbane și cele din interiorul raioanelor. O revendicare a protestului e ajustarea tarifelor de călătorie la scumpirile din ultima vreme la carburanți.

Autoritățile spun că vor anunța o creștere joia viitoare, însă creșterea pare să nu fie pe potriva așteptărilor transportatorilor de pasageri ieșiți în grevă. Disputa continuă de câteva luni și a reușit să împartă în două tabere până și patronatele din domeniul transporturilor. Cele care susțin greva ne-au spus că vor staționa și următoarele două zile, iar apoi vor merge și la tratative cu guvernul. Dar ce soluții au autoritățile și cât de mare a fost deranjul provocat pasagerilor?

Greva transportatorilor de pasageri: revendicări, impact și soluții
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:35 0:00

La Strășeni, raion din centrul R. Moldova situat la 20 km. distanță de Chișinău, un corespondent al Europei Libere a filmat azi dimineață zeci de călători așteptând în stații, dar și mai mulți conducători de microbuze care au ieșit totuși pe traseu:

„Așa ne-a spus șeful – să ieșim la lucru,” spune un conducător auto.

„Grevă lasă să facă cei care nu au ce face,” spune un altul.

„Am o investigație la medic și întârzii,” spune un călător.

„Ar fi fost bine să fie măcar la jumătate de oră câte o rutieră, dar să sistezi cu totul nu e corect. ”

„Ar fi putut să se organizeze ca jumătate să lucreze, iar jumătate să facă grevă,” spun alte două călătoare. ”

„Ne grăbim acasă, acasă ne grăbim. Noi suntem călători, vrem să ajungem acasă. Dar ei au drepturile lor – cred că și le apără, ” adaugă o altă călătoare.

Călători de la Strășeni și alte localități nevoiți să ia taxiul din cauza grevei transportatorilor de pasageri, 7 februarie 2022.
Călători de la Strășeni și alte localități nevoiți să ia taxiul din cauza grevei transportatorilor de pasageri, 7 februarie 2022.

Timp de câteva luni, motorina s-a scumpit în R. Moldova cu 25 la sută, iar cererea transportatorilor de majorare proporțională a tarifelor de călătorie s-a ciocnit de cereri similare din partea autorităților față de agenții economici din acest domeniu, cărora autoritățile le cer eficientizarea rutelor, fiscalizare severă și înnoirea parcului de autoturisme. Disputa durează de luni bune, cam tot de atâtea câte se află în funcție guvernul actual, avându-i pe de o parte pe transportatorii sărăciți și de pandemie, iar pe de alta – un guvern confruntat cu revolte crescânde din partea cetățenilor urmare a lanțului de scumpiri din ultima vreme.

Explicând la Europa Liberă motivele împotrivirii autorităților de a majora rapid și mulțumitor pentru operatorii din transport tarifele, un secretar de stat din cadrul ministerului infrastructurii și dezvoltării regionale, Mircea Păscăluță, ne spunea recent, pe fundal confruntării cu amenințări de proteste din partea transportatorilor, că guvernul optează pentru un tarif diferențiat, mai mare pe rutele mai puțin solicitate și mai mic pe cele de ce fac conexiunea cu Chișinăul, deci sunt mai cu randament. Iar valoarea noilor plafoane, a mai spus Europei Libere secretarul de stat, va fi prezentată pe parcursul acestei săptămâni, după o nouă rundă de tratative cu transportatorii de joia viitoare:

„O obiecție foarte mare este majorarea prețului la motorină. Noi o înțelegem, am făcut calcule în baza noilor prețuri, de săptămâna trecută i-am invitat pe transportatori, ne întâlnim joi cu ei, o să le prezentăm ordinul cu noile prețuri și o să le discutăm.”

Noi suntem de acord să lucrăm și cu 85 de bani, dar cu condiția că ministerul va aproba și alte măsuri

Oleg Alexa, conducătorul celei mai mari organizații patronale din domeniul transportului de călători, ea și organizatoare a grevei - Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) - afirmă, pe de altă parte, că autoritățile au amânat prea mult decizia și au venit cu ea tocmai când s-a declanșat greva: „Propunerea ministerului e pentru rute inter-raionale – 70 de bani, iar pentru cele raionale – 90. Noi am propus 85 pentru toate, fără a le diferenția. Dacă ministerul venea și spunea – va fi 80 de bani, ne așezam și discutam. Dar așa, ei ne spun 70 bani - când toate calculele arată că trebuie să fie de la 1,20 lei per km. Noi suntem de acord să lucrăm și cu 85 de bani, dar cu condiția că ministerul va aproba și alte măsuri.”

În viziunea guvernului, tarifele diferențiate ar fi o soluție, fie și provizorie, pentru amânarea unei creșteri mai mari de tarife. Un cuvânt de spus la stabilirea prețurilor de călătorie ar trebui să aibă și primăriile, mai crede guvernul, lucru pe care are de gând să-l propună joi prin ordinul ministerial ce va fi discutat cu transportatorii.

„Legea cu totul altceva prevede: că ministerul aprobă tarife în baza calculelor, nu a târgurilor cu autoritățile locale”, afirmă, pe de altă parte Oleg Alexa, declarație din care este clar că nu e o propunere cu șanse de a fi agreată de transportatori.

Printre alte revendicări înaintate guvernului figurează stabilirea unui plafon pentru taxele din gări, transportorii afirmând că au de confruntat costuri arbitrare impuse de aceste întreprinderi, și măsuri urgente de luptă cu transportul ilicit.

„Ca amploare, ca volum de venituri, transportul ilicit nu e mai mic ca transportul legal”, a afirmat luni, în același interviu la Europa Liberă, Oleg Alexa, președinte APOTA.

Guvernul acuză, pe de altă parte, transportatorii ieșiți în grevă că ar fi apelat la „șantaj” atunci când au declanșat acțiunea de protest, iar scopul ar fi să îndrepte nemulțumirea cetățenilor față de scumpiri împotriva guvernului.

Despre greva de luni, autoritățile au spus că doar o mică parte din cursele rutiere au fost suspendate, în timp ce APOTA afirmă că ar fi vorba despre 90 la sută din transport în general.

În fapt, greva pare să fi afectat mai ales deplasările pe rutele din interiorul unor raioane și mai puțin conexiunile între centre raionale și Chișinău și asta pentru că în cazul primelor adesea există câte un singur transportator, iar unii dintre ei s-au asociat grevei, prin urmare nu a rămas cine să preia pasagerii, ca în cazul curselor spre capitală.

XS
SM
MD
LG