Linkuri accesibilitate

Gradul de vulnerabilitate energetică poate fi contestat | Două posturi TV din Moldova se închid


Gradul de vulnerabilitate energetică poate fi consultat pe platforma compensatii.gov.md
Gradul de vulnerabilitate energetică poate fi consultat pe platforma compensatii.gov.md

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Persoanele care nu sunt de acord cu gradul de vulnerabilitate energetică atribuit de sistem și de indicatorii care sunt luați în calcul la stabilirea gradului de vulnerabilitate din informația prezentată în cerere pot depune o petiție la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Dacă nu este de acord cu răspunsul instituției, solicitantul poate depune o cerere prealabilă de reexaminare a cererii tot la MMPS, iar dacă nici acest răspuns nu-l satisface, se poate adresa în instanța de contencios administrativ, transmite IPN.

Tinerii care, după absolvire, se vor angaja în instituții publice din domeniul culturii și în subdiviziuni structurale ale autorităților publice locale, vor primi indemnizații din partea statului. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în lectura a doua de Parlament. Astfel, absolvenții instituțiilor de învățământ superior cu profil artistic care se vor angaja conform repartizării Ministerului Culturii vor primi o indemnizație unică în valoare de 120 de mii de lei, informează Ziarul de Gardă.

Posturile de televiziune RTR Moldova și Bravo TV renunță la licențele de emisie. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Consiliului Audiovizualului (CA) pe 28 decembrie. Potrivit instituției, fondatorii posturilor au fost cei care au solicitat retragerea licențelor iar Consiliul a aprobat în unanimitate cererea, scrie NewsMaker. Licența RTR Moldova a fost suspendată prin decizia CSE în decembrie 2022. Pe parcursul acelui an, RTR Moldova a fost sancționată cu 7 avertizări publice și 18 amenzi în sumă totală de 178 500 lei. Bravo TV a fost sancționat în ultimii 2 ani cu 9 amenzi în valoare de 141 500 lei.

Parlamentul a aprobat Planul Național de integritate și anticorupție pentru anii 2024-2028, elaborat de un grup de deputați în colaborare cu Centrul Național Anticorupție. Principalele obiective țin de diminuarea fenomenului corupției în toate domeniile și reducerea fluxurilor financiare ilicite, afirmă președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, citat de Radio Moldova. Adoptarea documentului reprezintă unul dintre angajamentele trasate în Planul național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii următori.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Pe Facebook este popular un reportaj video realizat de Moldova.org despre bunica Leliunea, așa cum îi spun nepoții, o bătrână de 80 de ani din satul Parcani, Soroca. De Crăciun aceasta gătește șoricei, biscuiții cu untură și smântână, cărora li se mai zice băieței, rogalici, turte cu pudră, cornulețe, prăjiței cu pudră, uscăței și alte denumiri în funcție de regiune.

Pe Instagram s-a bucurat de atenția internauților retrospectiva anului 2023 în viziunea jurnaliștilor de la Diez. Anul 2023, în Republica Moldova, a fost marcat în mod deosebit de un șir de evenimente politice. Pe lângă desfășurarea alegerilor locale generale, am avut ocazia să asistăm și la diverse evenimente ce au vizat direcția europeană a Republicii Moldova, remarcă publicația.

XS
SM
MD
LG