Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană susține că a recucerit o localitate din Donețk


Oamenii se adăpostesc în interiorul unei stații de metrou în timpul unei alerte de raid aerian la Kiev pe 26 iulie.
Oamenii se adăpostesc în interiorul unei stații de metrou în timpul unei alerte de raid aerian la Kiev pe 26 iulie.

Oficialii militari ucraineni și autoritățile regionale au declarat pe 27 iulie că forțele ruse au lansat noi baraje cu rachete și cu drone care au ucis și rănit mai mulți civili. Între timp, armata ucraineană își intensifică contraofensiva în sud.

Soldații ucraineni au recucerit o localitate din regiunea Donețk, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenskii pe 27 iulie, care a scris pe pagina de Twitter „Sudul nostru! Băieții noștri! Slavă Ucrainei”, celebrând succesul trupelor sale.

În regiunea centrală Vinniția, cel puțin cinci persoane au fost rănite de resturile rachetelor de croazieră rusești Kalibr doborâte, a declarat guvernatorul regional Serhi Borzov pe 27 iulie. El a adăugat că atacurile au cauzat daune infrastructurii economice și civile.

Guvernatorul regional al Odesei, Oleh Kiper, afirma mai devreme, pe 27 iulie, că rachetele Kalibr lansate de pe un submarin rusesc în Marea Neagră au ucis un agent de securitate și au avariat un terminal de marfă. Odesa, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, a fost în mod repetat ținta atacurilor rusești după ce Moscova a refuzat, la începutul acestei luni, prelungirea acordului mediat de ONU prin care era garantat exportul de cereale în siguranță pe Marea Neagră.

Zelenski a vizitat în seara zilei de 27 iulie Catedrala Schimbarea la Față din Odesa, avariată de un atac cu rachete pe 23 iulie. El a vizitat, de asemenea, spitale din Odesa, Dnipro și regiunea Nikolaev, pentru a vorbi și a-i îmbărbăta pe militarii ucraineni tratați în acele unități.

Pe de altă parte, Statul Major al Forțelor Armate a anunțat în raportul de dimineață că Rusia a folosit din nou drone Shahed fabricate în Iran, adăugând că încă evaluează consecințele loviturilor cu drone. „Din păcate, s-au înregistrat victime în rândul populației civile, iar clădirile rezidențiale au fost distruse”, au spus armata. Autoritățile regionale au anunțat în dimineața de 27 iulie că doi civili au fost uciși de bombardamentele rusești în ultimele 24 de ore în regiunile Donețk și Harkov.

„Brigada 35 și unitatea de apărare teritorială Ariy și-au îndeplinit obiectivel și au eliberat satul Staromaiorske. Slavă Ucrainei!" a spus un soldat într-un videoclip postat de Zelenski pe rețelele de socializare.

Autenticitatea acestui videoclip nu a putut fi deocamdată verificată.

Satul se află la sud de un grup de mici așezări pe care Ucraina le-a recucerit în timpul contraofensivei declanșate la începutul lunii iunie.

Andri Kovalev, purtătorul de cuvânt al Statului Major General, confirmă că trupele ucrainene au înregistrat progrese în zona Staromaiorske din regiunea Donețk, pe frontul de sud, iar ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, spune că Staromaiorske a fost eliberat.

„Apărătorii noștri efectuează în prezent operațiuni de curățare” a trupelor ruse, a scris ea pe rețeaua Telegram.

Statul Major General a anunțat în seara zilei de 27 iulie că forțele ucrainene au continuat să desfășoare o operațiune ofensivă în zonele Melitopol și Berdiansk.

Armata ucraineană oferă informații limitate despre situația contraofensivei în sudul ocupat de Rusia, Maliar spunând doar că trupele înaintează spre orașul Melitopol din regiunea Zaporojie. Dar un oficial occidental care a dorit să-și păstreze anonimatul a declarat pentru Associated Press pe 26 iulie că se înregistrează o acumulare de militari ucraineni și de putere de foc în Zaporojie.

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut pe 27 iulie că luptele din regiunea Zaporojie în sud-estul Ucrainei s-au „intensificat semnificativ”, dar susține că armata Ucrainei nu a avut succes. Vorbind la Sankt Petersburg în marginea unui summit Rusia-Africa, Putin a lăudat ceea ce a numit „eroismul” trupelor rusești și a susținut că forțele ucrainene au suferit grele pierderi materiale și umane. Afirmațiile sale nu au putut fi verificate din surse independente.

În dimineața zilei de 27 iulie, Zelenski a vizitat și orașul Dnipro, supus în mod repetat unor atacuri aeriene. „Am început ziua de lucru în Dnipro”, scria Zelenskiy pe aplicația de mesagerie Telegram, enumerând subiectele discutate cu militarii și oficialii regionali: „O atenție deosebită la asigurarea trupelor cu muniție.... eficiența utilizării sistemelor de apărare aeriană existente și consolidarea scutului aerian."

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că Rusia a avariat sau distrus 26 de silozuri și unități de depozitare a cerealelor după refuzul de a prelungi acordul pentru exportul cerealelor pe Marea Neagră. Vorbind în seara zilei de 26 iulie, Kubrakov a declarat că scopul atacurilor rusești este „să priveze lumea de alimentele ucrainene, creând astfel o criză alimentară globală”.

Pe 26 iulie, aliații NATO și Ucraina au condamnat decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind cerealele din Marea Neagră și încercările deliberate ale Moscovei de a bloca exporturile agricole ale Ucrainei.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat pe 27 iulie că puține donații acordate unor țări nu vor corecta impactul dramatic al suspendării acordului. Putin a promis în timpul summitului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg săptămâna aceasta că va exporta cerealele rusești „pentru a înlocui cerealele ucrainene”, promițând chiar că, în unele cazuri, le va da gratis.

Într-o declarație emisă după reuniunea Consiliului NATO-Ucraina de la Bruxelles, NATO a declarat că aliații au condamnat și recentele atacuri cu rachete ale Rusiei asupra Odesei, Nikolaevului și asupra altor orașe-port, inclusiv „cinicul” atac cu dronă al Moscovei asupra silozurilor de cereale din Ucraina în orașul-port dunărean Reni, care este aproape de granița Ucrainei cu România, membră NATO.

„Rusia continuă să manifeste o lipsă totală de respect față de legea internațională și față de oamenii din întreaga lume care depind de cerealele ucrainene”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în declarație. „Suntem solidari cu aliații noștri de la Marea Neagră, vom continua să ne protejăm reciproc și vom continua să sprijinim Ucraina atâta timp cât va fi necesar.”

În plus, aliații NATO au declarat că vor intensifica supravegherea în regiunea Mării Negre, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă și drone.

XS
SM
MD
LG