Linkuri accesibilitate

„Formatul 5+2 trebuie să devină o platformă pentru combaterea corupției și contrabandei”


Punctul de trecere de la Pervomaisk
Punctul de trecere de la Pervomaisk

Reprezentanții mediatorilor și observatorilor în reglementarea transnistreană, așa-numitul format 3+2, a îndemnat vineri Chişinăul și Tiraspolul să reia negocierile și discuțiile în grupurile de lucru pentru consolidarea măsurilor de încredere dintre cele două maluri ale Nistrului. Aceștia promit că noi negocieri și discuții dintre Chişinău și Tiraspol vor avea loc în toamnă. Premierul moldovean Maia Sandu și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au discutat la Kiev despre integrarea europeană a celor două țări, retragerea trupelor ruse și cooperarea în domeniul energetic. Iar marți, Maia Sandu urmează să aibă la Berlin o întâlnire cu Angela Merkel, unde va fi abordat și subiectul transnistrean. Și care sunt problemele oamenilor în etate și cum poate fi experiența acestora valorificată de societate?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00
Link direct

Europa Liberă: Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri, cu principalele evenimente ale săptămânii trecute.

Negocierile politice pentru reglementarea transnistreană ar putea fi reluate abia anul viitor, a anunțat președintele Igor Dodon, după o întrevedere avută vineri cu o delegație a reprezentanților mediatorilor și observatorilor în procesul de reglementare transnistreană, așa numitul format 3+2, delegație condusă de reprezentantul special al OSCE, Franco Frattini. Un comunicat al delegației vorbește însă despre faptul că cel puțin două întâlniri în formatul 5+2 ar urma să aibă loc în toamnă. În procesul de reglementare transnistreană Rusia, Ucraina și OSCE au statut de mediator, iar Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii sunt observatori. Ultima întâlnire în formatul 5+2 a avut loc în mai 2018. Detalii despre vizita delegației mediatorilor și observatorilor – în continuare în program.

Un comunicat al Ambasadei SUA la Chişinău anunță că asistentul adjunct pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de Stat al SUA, George Kent, a vizitat Republica Moldova în perioada 11-12 iulie, pentru a participa la discuțiile în formatul 3+2 privind reglementarea conflictului transnistrean și pentru a discuta cu liderii de la Chișinău și Tiraspol. „Statele Unite sunt angajate să asigure o soluționare comprehensivă a conflictului transnistrean, care respectă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, susținând în același timp un statut special pentru Transnistria”, se spune în comunicat. George Kent s-a întâlnit și cu mai mulți oficiali din Moldova pentru a reafirma angajamentul SUA de consolidare a relațiilor bilaterale și de a susține guvernul Moldovei în această perioadă de tranziție.

Noua conducere de la Kiev „va participa activ” la negocierile privind soluționarea conflictului din Transnistria, a declarat joi la Kiev președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul unei conferințe de presă comune după întrevederea avută cu primul ministru moldovean Maia Sandu. „Ucraina și Moldova au un țel comun - să fie retrase trupele rusești”, a declarat Volodimir Zelenski. Maia Sandu la rândul său a reafirmat sprijinul Republicii Moldova pentru integritatea teritorială a Ucrainei și a vorbit despre necesitatea cooperării în domeniul energetic și în integrarea europeană a celor două țări.

Ministerul Afacerilor Externe din Moldova condamnă alocuțiunea rostită de reprezentantul organizației obşteşti „Consiliul Internațional al Compatrioților Ruși” (CIRC), la şedinţa în plen a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Un comunicat al Externelor de la Chişinău spune că în acest discurs „s-a încercat denaturarea acțiunilor Republicii Moldova privind respectarea şi apărarea drepturilor omului pe întreg teritoriul ţării, inclusiv în regiunea transnistreană”. Republica Moldova a cerut Secretariatului Consiliului ONU pentru Drepturile Omului retragerea textului discursului de pe pagina oficială a organizaţiei deoarece acesta nu corespunde conţinutului prezentării anunțate și încalcă prevederile normelor dreptului internaţional. Diplomația moldovenească va cere din nou Federaţiei Ruse „sistarea activității controversatei reprezentanțe de la Moscova a Fundației „Transnistria”, care „se pretinde a fi o „reprezentanță oficială a Transnistriei” la Moscova”, considerând „inadmisibilă” folosirea acestei organizaţii drept „paravan în scopuri politice”.

Chişinăul cere Tiraspolului să renunțe la planul de extindere a șoselei în zona punctului de trecere a așa-numitei frontiere administrative de lângă localitatea Bender. Administrația separatistă vrea să construiască două benzi suplimentare și să extindă postul de control, spunând că astfel creează condiții pentru un aflux mai mare de turiști în regiunea transnistreană. Chişinăul însă susține că astfel Tiraspolul consolidează de fapt așa-numita frontieră cu restul teritoriului Republicii Moldova. Dacă Tiraspolul nu va renunța la planurile sale, autoritățile constituționale ar putea chiar să blocheze circulația pe traseul către orașul Bender, se spune într-o declarație a delegației moldovene în Comisia unificată de control (CUC), care are în gestiune situația din Zona de securitate de pe Nistru.

***

Europa Liberă: Un consorțiu de organizații neguvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului a realizat un studiu privind situația oamenilor în etate, cu accent pe regiunea transnistreană. Subiectul devine tot mai de actualitate odată cu exodul masiv al tinerilor și îmbătrânirea accentuată a populației. Una dintre concluziile surprinzătoare ale studiului este că în stânga Nistrului vârstnicii ar trăi în condiții mai bune decât cei din dreapta Nistrului. Acest lucru poate fi parțial explicat prin faptul că retorica oficială de la Tiraspol a acordat, chiar dacă de multe ori doar declarativ, un loc de cinste veteranilor și pensionarilor. În plus, în stânga Nistrului pensionarii au avut numeroase beneficii și gratuități, iar pensiile din regiunea susținută financiar de Federaţia Rusă au fost ani de zile mai mari decât cele ale pensionarilor din dreapta Nistrului.

Însă în ultimii ani moneda locală s-a depreciat, prețurile au crescut, iar veniturile pensionarilor au ajuns să nu mai acopere minimul necesar de existență. Statistic, fiecare al treilea locuitor al regiunii transnistrene este pensionar, iar pensia medie nu mai ajunge nici la 100 de dolari pe lună. Pe lângă lipsurile materiale pensionarii se mai confruntă și cu alte probleme foarte mari – singurătatea și faptul că nu mai sunt solicitați în societate, lucruri care duc chiar la boli psiho-somatice.

Parteneriatul organizațiilor neguvernamentale „Femei. Copii. Vârstnici.”, din care fac parte peste 20 de ONG-uri de pe ambele maluri ale Nistrului, și-a propus să crească implicarea socială a pensionarilor, iar primul pas a fost realizarea unui studiu privind situația acestei categorii. Despre concluziile acestui studiu corespondentul nostru la Tiraspol, Serghei Ursul, a stat de vorbă cu Oxana Alistratova, coordonatoarea parteneriatului „Femei. Copii. Vârstnici.”.

Oxana Alistratova: „Ce este interesant pentru noi în lucrul cu persoanele în etate este faptul că acești oameni se simt activi și capabili să facă multe lucruri, ei au experiență de viață, ei au o sete de viață incredibilă. Dar în același timp ei nu se simt solicitați în societate, ei nu înțeleg de ce nu sunt atrași în diverse activități, de ce societatea nu-i consideră actori la fel de importanți ai vieții.

Mulți nu angajează vârstnicii pentru că aceștia trebuie instruiți, ei nu se mai orientează la fel de rapid. Pe de altă parte, ei au un potențial imens...

Și pentru noi acest lucru a fost ca o revelație – ne-am dat seama că și noi în organizația noastră avem angajați de vârstă medie și tineri, salutăm când la noi vin să se angajeze oameni tineri – ei cunosc multe lucruri, știu să folosească calculatorul. Și nu observăm că, de fapt, în organizația noastră nu există angajați mai în vârstă, și am văzut că și în alte organizații situația este la fel. Mulți nu-i angajează pentru că aceștia trebuie instruiți, ei nu se mai orientează la fel de rapid… Dar pe de altă parte, ei au un potențial imens - și noi ne-am convins de asta.

Noi nu i-am tratat ca pe niște beneficiari care nu pot face singuri nimic. Din contra, noi am elaborat metodologia de cercetare a situației oamenilor în etate și le-am dat posibilitatea chiar lor să desfășoare acest sondaj. Am chestionat oameni la Tiraspol, Dubăsari, Râbnița, Edineț și Ialoveni. Au fost chestionați peste o sută de persoane, majoritatea femei. De ce femei în marea majoritate? Pentru că am constatat că bărbații mor mai devreme decât femeile cu aproape opt ani.”

Europa Liberă: Care au fost principalele concluzii ale acestui studiu?

Oxana Alistratova: „Noi ne-am bazat inclusiv pe datele statistice din Republica Moldova și Transnistria. Am văzut unde trăiesc în principal oamenii în etate. Am analizat viața oamenilor la sat și la oraș. Am constatat că în Transnistria oamenii trăiesc în condiții mai bune decât în restul teritoriului Republicii Moldova. În același timp, a fost interesant pentru noi că oamenii în etate care locuiesc la sat ne-au spus mai rar că ar fi nefericiți, chiar dacă condițiile de viață la ei erau în mod evident mai proaste decât a celor de la oraș. Deci, acești oameni se simt mai fericiți.

Am constatat că în Transnistria oamenii trăiesc în condiții mai bune decât în restul teritoriului Republicii Moldova....

I-am mai întrebat cum își petrec timpul liber. Mai mult de 15 la sută ne-au spus că se simt singuri. Unii oameni în general nu ies din apartamente, se simt inutili și stau acasă. Bine, poate ies până la magazin, dar am în vedere că ei nu merg la concerte, nu comunică cu semenii sau cu rudele. Mulți dintre ei ne-au spus că copiii au plecat și ei au rămas singuri. Acum au rămas singuri și nu au prieteni, pentru că atunci când copiii erau mici erau ocupați cu ei. Și din moment ce copiii au plecat, ei au rămas singuri – și cercul de comunicare s-a redus substanțial.

Dintre respondenții noștri, 35 la sută sunt văduvi, 60 la sută sunt căsătoriți, iar 5 la sută – sunt divorțați. 40 la sută dintre vârstnicii chestionați au studii superioare – asta a fost o surpriză pentru noi. Ce ne-a îngrijorat a fost faptul că 80 la sută dintre respondenți au spus că au probleme vitale, legate de sănătate, de incapacitatea de a face unele schimbări în viață. De exemplu oamenii care lucrează își pot cumpăra mobilă sau își pot schimba mașina, sau pot merge să călătorească undeva. Acești oameni nu pot face asta. Doar un mic procent a spus că poate călători sau merge la odihnă.

M-a pus în gardă faptul că 20 la sută dintre respondenți nu știu despre legea cu privire la pensii. Majoritatea nu sunt informați despre drepturile omului, ei continuă să rabde lucruri care nu le plac. 34 la sută au spus că au probleme de sănătate și că atunci când solicită asistență medicală sunt tratați necorespunzător. 21 la sută au spus că au lipsuri materiale, 16 la sută nu-și pot permite să cumpere suficiente alimente. Sunt procente foarte înalte. 14 la sută nu au posibilitatea de a se întâlni cu rudele. Și mulți ar fi vrut să lucreze, dar nu au o astfel de posibilitate.”

Europa Liberă: Ce poate face societatea civilă pentru a îmbunătăți măcar un pic viața și starea de spirit a acestei categorii din societate, o categorie care devine tot mai numeroasă an de an?

Oxana Alistratova: „Segmentul oamenilor în etate a fost practic uitat. Singura organizație care se ocupa de oamenii în vârstă este organizația Hesep, a comunității evreiești. Sper că de acum încolo lucrurile se vor îmbunătăți. Inclusiv Organizația Națiunilor Unite lucrează acum ca să elaboreze o convenție privind prevenirea violenței și respectarea drepturilor oamenilor în etate – este un aspect foarte important. Trebuie create condiții pentru ca acești oameni să nu se simtă dependenți de alții, să poată trăi independent dacă își doresc acest lucru.

Statul și societatea civilă trebuie să se ocupe și de oamenii în etate. (...) Vârsta a treia nu însemnă că oamenii nu mai sunt capabili să învețe....

Statul și societatea civilă trebuie să se ocupe și de oamenii în etate – să le asigure posibilitatea de comunica, de a studia. Vârsta a treia nu însemnă că oamenii nu mai sunt capabili să învețe. Pentru noi este foarte interesantă în acest sens experiența Sloveniei, pe care încercăm să o preluăm. Acolo există o organizație, fondată încă în 1945, o asociație a organizațiilor de pensionari – ei au un program amplu pus la punct despre felul în care oamenii în etate trebuie ajutați, cum trebuie să se procedeze în cazul în care le sunt încălcate drepturile.

Noi ne bucurăm foarte mult că am început să lucrăm cu oamenii în etate – ei sunt ca niște flăcări – sunt veseli, cântă, spun bancuri, Și ei știu să privească problemele vieții fără a le dramatiza – nu cad în stres și isterii, ei le analizează mai complex și mereu reușesc să găsească și partea pozitivă a lucrurilor.”

***

Europa Liberă: În parcul central din Tiraspol a fost deschis un teren modern de volei de plajă. Deschiderea s-a făcut într-o atmosferă festivă, cu participarea reprezentanților din executivul regiunii transnistrene și a conducerii orașului Tiraspol. Este vorba despre un proiect realizat de o organizație neguvernamentală – mișcarea „Tineretul secolului XXI pentru un mod sănătos de viață”, și de un grup de voluntari, cu susținerea financiară a administrației locale.

Președintele mișcării, Anatoli Kovalski, spune că organizația sa planifică să mai deschidă în viitorul apropiat și un teren de mini-fotbal.

În voxurile culese de-a lungul timpului de corespondenții noștri în regiunea transnistreană oamenii de rând se plângeau de faptul că există foarte puține locuri amenajate pentru a petrece timpul liber, inclusiv terenuri de joacă pentru copii sau pentru practicarea sporturilor. Corespondenții noștri au întrebat de data aceasta oamenii din stradă de ce fel de obiecte de infrastructură ar mai avea nevoie.

- Poate că ar fi nevoie de terenuri bune de joacă pentru copii, unde copiii să se poată juca în siguranță. Acum câțiva ani a fost un caz când un copil a murit pe un teren de joacă pentru că a căzut pe asfalt.

- Cred că ar fi nevoie de un teren de plimbare pentru câini.

- Eu, ca om de afaceri, simt lipsa de susținere din partea statului. Am vrea să fie mai ușor de lucrat cu băncile, să putem lua credite la condiții bune. Eu am o cafenea și nicidecum nu pot să o dezvolt.

- Mie îmi este bine și așa. Eu hrănesc pisicile, sunt vreo 13 în curtea noastră. Am auzit recent la televizor că autoritățile noastre din Transnistria vor să interzică să hrănim porumbeii. Eu cred că nu e corect – porumbelul e pasărea păcii, da ei inventează tot felul de boli… De ce să minți poporul?

- Ca mamă aș vrea să avem mai multe obiecte pentru copii, locuri de distracție, poate o mini grădină zoologică pentru a putea petrece timpul liber cu copiii. Evident că sunt și problemele vechi – drumurile, trotuarele…

- Cred că trebuie mai multe terenuri de joacă pentru copii, terenuri de sport – totul pentru sănătatea și dezvoltarea oamenilor și a copiilor. Plus că trebuie amenajate mai multe parcări gratuite.

- Sunt bunică de două ori deja, dar cu plăcere aș ieși la un teren de sport să joc volei sau să alerg, dacă ar exista un loc amenajat.

***

Europa Liberă: Chişinăul cere Tiraspolului să renunțe la planul de extindere a șoselei în zona punctului de trecere a așa-numitei frontiere administrative de lângă localitatea Bender. Administrația separatistă vrea să construiască două benzi suplimentare și să extindă postul de control, spunând că astfel creează condiții pentru un aflux mai mare de turiști în regiunea transnistreană. Chişinăul însă susține că astfel Tiraspolul consolidează de fapt așa-numita frontieră cu restul teritoriului Republicii Moldova.

Dacă Tiraspolul nu va renunța la planurile sale, autoritățile constituționale ar putea chiar să blocheze circulația pe traseul către orașul Bender, se spune într-o declarație a delegației moldovene în Comisia Unificată de Control (CUC), care are în gestiune situația din Zona de securitate de pe Nistru.

Un comunicat al Biroului de Reintegrare menționează că ar putea fi impuse și unele sancțiuni „persoanelor responsabile de comiterea abuzurilor în cazul continuării consolidării „frontierei” în Zona de securitate”. Reprezentantul Tiraspolului în CUC, Oleg Beliakov, a declarat, citat de presa transnistreană, că „astfel de abordări categorice sunt inacceptabile”.

În comunicatul Biroului de Reintegrare se mai spune că în anii precedenți, structurile transnistrene au profitat de pauza în activitatea Comisiei Unificate de Control din luna august pentru a realiza „anumite acțiuni abuzive”. „În această ordine de idei, și reprezentanții Misiunii OSCE au făcut un apel către părți ca în luna august să se abțină de la desfășurarea activităților militare în Zona de Securitate”, se spune în comunicat.

Punctul de trecere de la Bender
Punctul de trecere de la Bender

***

Europa Liberă: Negocierile politice pentru reglementarea transnistreană ar putea fi reluate abia anul viitor, a anunțat președintele Igor Dodon, după o întrevedere avută vineri cu o delegație a reprezentanților mediatorilor și observatorilor în procesul de reglementare transnistreană, așa numitul format 3+2. Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că la întâlnire s-a discutat „situația actuală privind reglementarea transnistreană, măsurile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului și premisele unei eventuale reluări, în anul 2020, a negocierilor politice privind reglementarea problemei transnistrene”.

Mediatorii și observatorii s-au mai întâlnit la Chişinău și cu prim-ministra Maia Sandu și vicepremierul pentru Reintegrare Vasili Șova, iar la Tiraspol – cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic în procesul de negocieri, Vitali Ignatiev. Premierul Maia Sandu a cerut administrației de la Tiraspol să ridice interdicția de călătorie pentru oficialii Republicii Moldova care vor să viziteze regiunea din stânga Nistrului. În cadrul întrevederii de vineri, Maia Sandu le-a cerut mediatorilor și observatorilor sprijinul în această problemă, se arată într-un comunicat de presă al guvernului.

Prim-ministrul a mai subliniat că formatul de negocieri „5+2” pentru reglementarea transnistreană trebuie să devină o platformă care să ajute la combaterea corupției și contrabandei.

Printre subiectele aflate în discuție sunt cele legate de restabilirea legăturilor telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului, libera circulație și funcționarea școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Tiraspolul insistă și el asupra soluționării problemei telecomunicațiilor și insistă ca pe agenda discuțiilor să fie introdus subiectul interconectării celor două sisteme bancare. Administrația de la Tiraspol susține și că există în continuare probleme cu libera circulație a mașinilor transnistrene, pentru că vameșii moldoveni nu permit ieșirea în Uniunea Europeană a mașinilor din regiune care au numere neutre, dar șoferii cărora nu au permise de conducere eliberate de autoritățile constituționale. Tiraspolul mai insistă și asupra închiderii a ceea ce numește „dosare penale motivate politic” deschise de Chişinău pe numele unor funcționari transnistreni.

Într-o declarație comună difuzată la finalul vizitei, mediatorii și observatorii s-au arătat optimiști în ceea ce privește reluarea negocierilor și au îndemnat părțile să continue activitatea grupurilor de lucru ale experților și să organizeze periodic întrunirile reprezentanților politici în formatul „1+1”. „Luând în considerare abordarea axată pe rezultate, în următoarele trei luni pot avea loc discuții politice substanțiale în formatul 5+2 la Bratislava, Slovacia, unde să fie evaluate progresele în implementarea pachetului „Berlin-plus” și identificate alte chestiuni prioritare în consolidarea încrederii”, se spune în declarație.

Mediatorii și observatorii au mai anunțat că aceste probleme vor fi discutate și în toamnă în Bavaria, Germania, în cadrul unei întâlniri organizate de Misiunea OSCE în Republica Moldova.

***

Europa Liberă: „Ucraina și Moldova au un țel comun, să fie retrase trupele rusești”, a declarat joi la Kiev președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul unei conferințe de presă comune după întrevederea avută cu primul ministru moldovean Maia Sandu. Aceasta la rândul său a reafirmat sprijinul Republicii Moldova pentru integritatea teritorială a Ucrainei. Președintele Zelenski a dat asigurări că noua conducere de la Kiev va participa „activ” la negocierile privind soluționarea conflictului din Transnistria:

Volodimir Zelenski: „Ucraina și în continuare va oferi tot sprijinul pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova și va participa activ la procesul de negocieri din reglementarea transnistreană. Ucraina și Moldova sunt unite de un scop – ca pe teritoriul nostru să nu existe trupe rusești. Nu vom permite nimănui să ne impună o așa-numită federalizare”, a mai declarat Zelenski la conferința de presă.

Premierul Maia Sandu și președintele ucrainean Volodimir Zelenski
Premierul Maia Sandu și președintele ucrainean Volodimir Zelenski

Zelenski a mai spus că Kievul și Chişinăul vor face demersuri comune pentru integrarea sistemelor energetice ale celor două țări în sistemul energetic european și a dat asigurări că Ucraina este un furnizor responsabil de curent electric pentru terțe țări. Declarația vine în contextul în care Republica Moldova a sistat acum doi ani importurile de curent electric din Ucraina, iar livrările au început să se facă exclusiv de la centrala electrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană, centrală care aparține concernului rus RAO ES. Mai mulți experți în energetică au declarat atunci că aranjamentul s-ar fi făcut la indicația conducerii Partidului Democrat, care era la putere, și care ar fi avut unele beneficii obscure de pe urma acestei afaceri.

Vorbind în ucraineană la conferința de presă de la Kiev, Maia Sandu a spus că bunele relații cu Ucraina sunt un pilon de bază pentru securitatea Republicii Moldova:

Urmărim să stabilim un control comun permanent și complet funcțional la frontieră pentru a ne securiza frontiera împotriva crimei și a traficului ilegal...

Maia Sandu: „Noi în Moldova susținem plenar integritatea teritorială a Ucrainei și îmi exprim profundul respect pentru ucrainenii care și-au dat viața pentru a-și apăra țara, pentru a-i apăra suveranitatea și viitorul european”, a spus Maia Sandu, și a continuat în engleză: „Moldova privește parteneriatul strategic cu Ucraina ca un pilon important pentru propria ei securitate. Guvernul meu vrea să apropie relațiile bilaterale cu Ucraina. Vrem o colaborare mai puternică cu Ucraina în domeniile economic și energetic. Și urmărim să stabilim un control comun permanent și complet funcțional la frontieră pentru a ne securiza frontiera împotriva crimei și a traficului ilegal.”

Vizita la Kiev a fost a treia de la instalarea Maiei Sandu în funcția de premier, după cele la București și Bruxelles. Omologul lui Volodimir Zelenski, președintele Igor Dodon, nu a fost invitat la Kiev în cei aproape trei ani de mandat. Asta, după ce a declarat de mai multe ori că peninsula ucraineană Crimeea ar aparține de facto Rusiei.

Revenită de la Kiev, Maia Sandu a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă, realizat de Valentina Ursu, că unul dintre subiectele importante discutate acolo a ținut de combaterea contrabandei la frontieră:

Maia Sandu: „Nu putem să construim instituții de stat în două luni de zile, dar e important să începem”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:33:05 0:00

Maia Sandu: „Această luptă a noastră împotriva contrabandei și a sistemelor de corupție nu poate să fie pe placul celor care au beneficiat de-a lungul timpului de acești bani și înțelegem că va fi rezistență, și înțelegem că oamenii care au fost implicați în aceste scheme încearcă să găsească tot felul de cărărușe ca să continue. Eu am ridicat acest subiect și la București, și la Kiev, și la Bruxelles, pentru că și țările Uniunii Europene sunt afectate de contrabanda de pe teritoriul Republicii Moldova.

Am avut sprijin și deschidere totală pe acest subiect la Kiev, am discutat despre deschiderea unor noi puncte comune la frontieră pentru a stopa contrabanda în Transnistria; am avut o discuție foarte bună la București.

Atât timp cât Transnistria va fi un spațiu în care se fac bani enormi pentru anumite personaje, nu va exista niciun interes de identificare a unei soluții politice...

Astăzi la întâlnirea cu reprezentanții grupului „5+2” pentru reglementarea conflictului transnistrean am vorbit foarte răspicat despre acest subiect și am spus că, atât timp cât Transnistria va fi un spațiu în care se fac bani enormi pentru anumite personaje, nu va exista niciun interes de identificare a unei soluții politice. Și am solicitat inclusiv contribuția părților care sunt reprezentate în acest format „5+2” să pună în capul mesei și problema cu lupta împotriva contrabandei și împotriva schemelor de corupție.”

***

Următoarea vizită în străinătate a premierului Maia Sandu este la Berlin, unde se va întâlni marți cu cancelara Germaniei, Angela Merkel. Şefa executivului de la Chișinău spune că Germania a fost, de fiecare dată, un aliat de încredere al Republicii Moldova în promovarea și consolidarea democrației și în susținerea obiectivelor strategice ale ţării. Valentina Ursu a stat de vorbă cu ambasadorul moldovean la Berlin, Oleg Serebrian, despre importanța acestei vizite şi despre evoluțiile cooperării moldo-germane.

Europa Liberă: La Berlin este așteptată Maia Sandu, primul-ministru al Republicii Moldova, invitația a venit ceva mai devreme de la cancelarul Germaniei Angela Merkel, când a felicitat-o ajungând în această funcție, atunci a lăudat-o pentru curajul personal energie și rezistență. Această vizită ce poate aduce nou în cooperarea moldo - germană?

Oleg Serebrian
Oleg Serebrian

Oleg Serebrian: „Orice vizită aduce ceva nou în cooperarea dintre țări dar, vizita are și o puternică încărcătură simbolică, întrucât după mai mulți ani a fost preluat dialogul la un nivel foarte înalt cu Germania și asta este un lucru foarte bun.

Germania a avut anumite rezerve, anumite rețineri în ultimii ani față de situația internă, evoluții interne din Republica Moldova. Deschiderea pe care o manifestă Berlinul în acest moment este semnificativă și are mai mult decât o încărcătură emoțională, vorbește despre interesul tradițional al Germaniei pentru această parte a Europei, țările parteneriatului estic.

Întrevederea cu premierul moldovean va avea loc la câteva săptămâni distanță de întrevederea cu președintele Ucrainei, sunt contacte intense ale Berlinului cu alte țări din Parteneriatul Estic. Se discută foarte multe despre reanimarea acestui proiect, vecinătatea estică și Moldova, deși este o țară mică, are un rol semnificativ, fără îndoială, punte între sud-estul Europei, estul Europei, țara de frontieră cu Uniunea Europeană cu probleme sensibile de legătură cu țări membre ale Uniunii Europene, întâi de toate cu România.”

Europa Liberă: Programul vizitei doamnei Sandu e definitivat deja?

Oleg Serebrian: „Programului vizitei doamnei prim-ministru este definitivat, 16 iulie este o zi destul de încărcată cu câteva întrevederi extrem de importante, va fi o vizită oficială, deci nu o simplă vizită de lucru, ceea ce înseamnă că va fi și un onor militar la intrare în cancelaria federală. Va avea o întrevedere destul de lungă, consistentă cu cancelarul federal, doamna Merkel, o întrevedere cu președintele Bundestag-ului domnul Schäuble, o întrevedere cu ministrul afacerilor europene, domnul Michael Roth, de asemenea un program la fundația Konrad Adenauer. Pe data de 15 iulie va mai fi și o întâlnire cu reprezentanții comunității moldovenești din Germania la ambasada Republicii Moldova din RFG și contăm de asemenea pe câteva întâlniri cu reprezentanții presei germane, presei de primă mână din Germania.”

Europa Liberă: Germania este țara care spune că depune eforturi și în ceea ce privește chestiune legată de regiunea transnistreană, se mai zice că Germania ca și Statele Unite ale Americii și Rusia ar avea interese în Republica Moldova, mai ales ce țin de această tematică transnistreană și își dorește ca această chestiune să aibă o finalitate. Este țara care invită în fiecare an părțile implicate în conflict la conferințe care se organizează la nivel înalt acolo.

Germania are un interes în stabilitatea continentul european, pentru că orice flagel de instabilitate afectează direct țările Uniunii Europene...

Oleg Serebrian: „Așa numitele „Conferințe Bavareze” nu chiar în fiecare an, bunăoară în 2018 nu a fost o „conferință bavareză”. Ultima „conferință bavareză” a fost în 2016, anul ăsta să sperăm că se va reuși organizarea unui astfel de eveniment, deși încă nu este hotărât acest lucru. Bineînțeles că Germania are un interes în stabilitatea continentul european, pentru că orice flagel de instabilitate afectează direct țările Uniunii Europene și întâi de toate Germania. Chiar și conflicte mai îndepărtate - am văzut Siria sau Irakul sau Libia - au afectat nu doar economic, dar și social Germania, care a primit un milion de cetățeni străini, un subiect foarte discutat în societatea germană, care cumva a clătinat temeliile societății politice din Germania.”

Europa Liberă: Dar pe chestiunea transnistreană, interesele Germaniei și Rusiei se suprapun?

Oleg Serebrian: „Nu am simțit o suprapunere de interese, știu că se vehiculează foarte mult această idee și în presa din Republica Moldova, și analiști politici din România și din alte țări.”

Europa Liberă: Inclusiv că aceste două state ar accepta o formă de compromis care s-ar numi federalizare sau altfel?

Oleg Serebrian: „Mai curând ține de domeniul speculațiilor, or aceste analize nu se întemeiază niciodată pe nimic foarte concret. Eu nu am văzut în analizele date în presa scrisă o trimitere la ceva foarte consistent, la declarația unui oficial german, la comportamentul delegațiilor germane în instituții internaționale. Germania a fost alături de Republica Moldova în cele mai delicate și sensibile momente, Germania a votat toate rezoluțiile pe care Republica Moldova le-a înaintat în vederea soluționării conflictului din estul țării.

Niciodată în timpul discuțiilor cu parteneri germani nu mi s-a creat impresia că ar exista un dialog ascuns Berlin-Moscova...

Deci, nu avem nici un temei să spunem acest lucru și vă asigur, nu am avut niciodată în timpul discuțiilor cu parteneri germani - fie de la guvernare, fie din opoziție - nu mi s-a creat impresia în urma acestor discuții că ar exista un dialog ascuns Berlin-Moscova, privind federalizarea Republicii Moldova, așa cum se insinuează frecvent. Deci, interesul Germaniei este mai curând să ajungem noi la un consens, cei din Republica Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului.”

Europa Liberă: Și Chișinăul chiar a fost atenționat deseori că ar exista puțină voință politică și că într-un fel toți s-ar simți bine în acest status quo, dar aceasta este în detrimentul cetățenilor țării de pe ambele maluri ale Nistrului.

Oleg Serebrian: „Absolut. Sigur că președinția germană a OSCE în 2016 a fost foarte activă, a încercat să promoveze această politică a pașilor mici, deseori cei care își întemeiază…”

Europa Liberă: Pachetul de la Berlin este bine cunoscut.

Oleg Serebrian: „Pachetul de la Berlin. Deseori cei care promovează ideea unei înțelegeri, unei antante germano - ruse, fac trimitere la așa-zisul plan Meseberg mai vechi, și politica pașilor mici, dar nu găsesc deloc întemeiate aceste teme, care vin mai curând dinspre societatea civilă de la noi.”

XS
SM
MD
LG