Vechile tradiții se intersectează cu problemele actuale din întreaga lume creștină ortodoxă, acum, în zilele de 6 și 7 ianuarie, când credincioșii marchează Crăciunul. În plină pandemie, Crăciunul, sărbătoarea familiei, a comunității și a speranței, capătă înțelesuri speciale. Calendarul iulian (numit astfel după Iulius Cezar) a fost funcțional vreme de peste 1600 de ani, până în 1582, când a fost înlocuit de mai toată lumea cucel gregorian, pentru a compensa diferențele care apăruseră din pricina calculării imprecise a anului calendaristic față de cel astronomic. Unele țări ortodoxe l-au păstrat însă și după aceea. Rusia l-a abandonat în secolul XX, odată cu Revoluția bolșevică. Biserica ortodoxă rusă însă l-a păstrat.
Foc și gheață: Sărbătoarea Crăciunului ortodox în timp de pandemie

9
Slujba de Crăciun într-o catedrală din Nur-Sultan, Kazahstan. După islam, creștinismul ortodox este cea mai importantă religie din această țară.

10
Credincioasă rugându-se în Biserica Nașterii Domnului din Betleem, în Cisiordania. Grota din biserică este considerată de creștini drept locul de naștere al lui Iisus Hristos.

11
Patriarhul rus Kirill oficiază slujba de Crăciun la Catedrala lui Hristos Mântuitorul din Moscova.

12
Etnici sârbi din Kosovo participă la liturghia ținută în Gusterica.