Linkuri accesibilitate

„Farmaciile mobile readuse la viață de Partidul Șor” (ZdG)


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei la radio Europa Liberă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00
Link direct

„Farmaciile mobile – anulate de Curtea Constituțională, readuse la viață de o lege promovată de deputații lui Șor” scrie „Ziarul de Gardă”. Potrivit reporterilor publicației, după o încercare nereușită de a opera modificări la Legea cu privire la activitatea farmaceutică prin instituirea farmaciilor ambulante, deputații din platforma „Pentru Moldova” își încearcă iarăși norocul. De această dată, într-un ritm alert, aceștia promovează în Parlament o inițiativă privind livrarea la domiciliu a medicamentelor, idee criticată de mai mulți deputați, care invocă faptul că cei din „Pentru Moldova” vin prin ușa din spate a Legislativului cu un proiect similar celui declarat neconstituțional și că, în spatele acestor acțiuni, ar sta interese economice.

„Cum au ajuns alți oameni să se vaccineze împotriva Covid19, în locul cadrelor medicale” aflați de pe portalul Sanatateinfo.md. Jurnaliștii scriu că procuratura raionului Edineț se ocupă de cazul persoanelor care s-ar fi vaccinat contrar planului de imunizare, altfel spus în afara rândului. Cel puțin asta a declarat vicepreședintele Raionului Edineț Ivan Nistor, care a confirmat pentru publicație că într-adevăr au fost imunizate persoane, care nu sunt lucrători medicali. Funcționarul a spus că deja are și lista vaccinaților, doar că nu poate să ne dea numele celor vaccinați, deoarece sunt date cu caracter personal. Între timp, Ministerul Sănătății spune că a inițiat o anchetă, în urma căreia se va stabili dacă au fost sau nu comise încălcări în procesul de imunizare împotriva Covid19.

Radio Chișinău anunță că în localitățile din stânga Nistrului a început vaccinarea lucrătorilor medicali împotriva COVID-19. Medicul sanitar șef al regiunii, Natalia Beril, a declarat că au fost deschise 11 puncte de vaccinare, cărora le-au fost distribuite 900 de doze de vaccin AstraZeneca, din cele 2 410 care au fost transferate în regiune de către autoritățile moldovenești, parte a ajutorului acordat de România. Dacă numărul vaccinurilor îl va depăși pe cel al medicilor care doresc să și-l administreze, atunci „această posibilitate o vor avea și alți doritori din Transnistria”, mai notează medical sanitar al regiunii transnistrene.

Comentatorul Veaceslav Craciun analizează pentru agenția de știri IPN situația autonomiei Gagauz Yeri. El îl citează pe expertul polonez Piotr Oleksy, care într-un articol al publicației New Eastern Europe sugerează că ignorarea de către președintele Maia Sandu a factorului identității în relațiile cu comunitățile naționale, inclusiv cu găgăuzii, poate comporta anumite riscuri politice pentru ea. Întâmplările și deciziile, care sporesc potențialul conflictual între puterea centrală și Găgăuzia doar vor împinge autonomia spre ipostaza de câmp de bătălii geopolitice, de care regiunea încearcă să se debaraseze. Întrebarea e dacă elitele politice naționale sunt în stare să conceapă o abordare specială în relațiile cu Gagauz-Yeri și pe cât de acceptată va fi această abordare la Comrat.

Portalul specializat pe teme economice, Mold-street.com scrie că importurile de produse lactate în R. Moldova depășesc de zece ori exporturile. Constatarea se arată în studiul de piață al potențialului de dezvoltare a produselor lactate. Potrivit studiului, brânzeturile și cașcavalurile au fost principalele produse lactate exportate în ultimii cinci ani. În medie, importurile au crescut cu 22% anual în ultimii cinci ani, ajungând la circa 58 milioane de dolari în 2019. Asta înseamnă că au ajuns de 10 ori mai mari decât exporturile. Tendința se va menține în condițiile în care numărul de vaci și producția locală de lapte este în scădere.

XS
SM
MD
LG