Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, USAID, încearcă de multă vreme să atragă turiști în Republica Moldova, inclusiv prin proiecte de dezvoltare a infrastructurii. De câțiva ani, se concentrează și pe promovarea siturilor turistice cu ajutorul unor bloggeri străini aduși să le viziteze. Sute de articole ale acestora au fost publicate în presa internațională anii trecuți, iar astăzi pozele făcute de ei au fost expuse la aeroportul Chișinău. Corespondenta noastră vizitat expoziția şi relatează.
Laura Masi este o fotografă din Italia care a vizitat pentru prima dată Republica Moldova. Este destul de populară pe reţele sociale. Pe Instagram, de exemplu, unde utilizatorii postează în special poze, este urmărită de peste 65 de mii de oameni. Deşi în ultimii ani a cunoscut mai mulţi moldoveni, până zilele trecute habar nu avea în ce parte a continentului european se află această ţară şi nici la ce să se aştepte vizitând-o. În Italia stă la Florenţa, considerat unul din cele mai frumoase oraşe din lume, deci, s-ar părea că nu se lasa impresionată cu te miri ce.
Până la proba contrarie. Laura zice că vinul, plăcintele cu vişine şi bunăvoinţa oamenilor sunt câteva motive pentru care ar reveni în Republica Moldova:
„Sincer, am descoperit aici o ţară cu oameni foarte calzi şi pentru mine, ca fotograf, a fost foarte interesant să descopăr oamenii din Republica Moldova. Pe ridurile de pe feţele lor poţi să le citeşti destinul. Am observat că sunt gata să ofere tot ce au mai bun pentru a-şi prezenta ţara cât mai bine. Mi-au plăcut vinurile, de asemenea, la una din vinării am putut culege din copaci piersici. Am mai mâncat foarte multe plăcinte şi ducleaţă de trandafir.”
Laura, alături de alţi 12 fotografi din ţări ale Uniunii Europene şi Republica Moldova, au explorat ţara timp de şase zile. Au fost în
„Dacă vreţi să atrageţi mai mulţi turişti, ar fi bine să trageţi cu ochiul la felul în care-şi dezvoltă turismul ţările occidentale....
autonomia Gagauz-Yeri, la lacul Beleu din Cahul, la hanul lui Manuk Bei din Hânceşti. Locurile sunt frumoase, fără îndoială, spune Laura, însă sărăcia sare-n ochi, iar lipsa infrastructurii este un capitol care ar trebui să dea de gândit autorităţilor:
„Dacă vreţi să atrageţi mai mulţi turişti, ar fi bine să trageţi cu ochiul la felul în care-şi dezvoltă turismul ţările occidentale. Începeţi de la muzee, or, în muzeele pe care le-am vizitat practic lipseau inscripţiile în limba engleză ceea ce este un minus. În plus, trebuie îmbunătăţite serviciile de primă necesitate cum ar fi toaletele publice. Ar fi de lucrat şi la serviciile pe care le oferă hotelele şi restaurantele din ţară.”
Cei 12 fotografi au făcut pe parcursul sejurului jurnalistic mii de fotografii. Le-au selectat pe cele mai bune şi care de azi înainte, pe un panou de câţiva metri pătraţi, vor fi expuse în Aeroportul Internaţional Chişinău. Astăzi, în sala pentru sosiri şi-au prezentat lucrările. Acestea au fost admirate inclusiv de moldovenii care-şi întâlneau rudele de peste hotare. Printre ei şi Eugen Patloja care îşi aştepta naşii din Celeabinsk. Eugen credea că ştie bine Republica Moldova.
Fotografiile expuse, spune bărbatul, l-au impresionat şi chiar a descoperit locuri de care nu auzise anterior. Concluzia lui? Turiştii sunt atraşi în Republica Moldova de locuri care localnicilor le par… lipsite de originalitate:
„Trebuie să se promovăm cât mai mult stilul de viaţă pe care îl avem aici.”
Europa Liberă: Prin ce credeţi că ar putea interesa Republica Moldova turiştii străini?
Eugen Patloja: „Prin natură şi prin stilul de viaţă, pentru oamenii din străinătate este foarte interesant cum noi trăim şi cred că asta are o perspectivă mare.”
Europa Liberă: Pe de altă parte, se spune că aici nu prea sunt condiţii…
Eugen Patloja: „Pentru oameni asta-i interesant”.
Proiectul „Discover the routes of life”, în traducere din engleză, „Descoperă căile vieţii” a fost finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, USAID, şi Guvernul Suediei. Tot ei au sprijinit în ultimii ani programul „Wine of Moldova” prin intermediul căruia vinurile moldoveneşti sunt promovate peste hotare.
Directoarea Proiectului de competitivitate din Moldova, Doina Nistor, spune că programele anterioare au rezultat cu sute de articole în presa internaţională prin care au fost atraşi noi turişti:
„Dacă în 2012 Republica Moldova a fost anunţată de către Lonley Planet ca fiind în top zece cel mai puţin descoperite destinaţii, astăzi, în anul 2017, publicaţii precum Travel.com sau alte publicaţii de talie internaţională, au pus Moldova în top zece destinaţii care merită a fi descoperită.
Deci, vedem rezultatul, vedem o creştere aproape de 30 % în anul 2016 şi 2017 comparativ cu ceilalţi ani. Pentru prima dată în ultimii zece ani Moldova vede o creştere a vizitatorilor străini şi asta este îmbucurător.”
Promovarea turismului local nu ar trebui lăsată doar pe seama autorităţilor şi finanţatorilor străini, spune Doina Nistor. Localnicii, dar şi diaspora pot deveni promotori ai ţării, or, dacă fiecare moldovean plecat peste hotare şi-ar propune să aducă acasă măcar un turist, numărul celor care ar vizita Republica Moldova s-ar ridica la un milion, cel puţin. Pariul adevărat însă ar fi în impresiile cu care vor fi să plece. Dar asta e o alta poveste.