Linkuri accesibilitate

Explainer | De ce a fost amânată din nou construcția liniei care va aduce curent din România?


Linia electrică aeriană Vulcănești-Chișinău va avea o lungime de 157 de kilometri și va traversa 35 de localități din nouă regiuni, inclusiv Găgăuzia și municipiul Chișinău
Linia electrică aeriană Vulcănești-Chișinău va avea o lungime de 157 de kilometri și va traversa 35 de localități din nouă regiuni, inclusiv Găgăuzia și municipiul Chișinău

Autoritățile anunțau, anul trecut, că pilonii pentru linia electrică de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești-Chișinău, care va aduce curent din România, vor fi instalați în primăvară, iar acum vin cu un nou termen. Europa Liberă explică de ce încă nu a început construcția acestei linii.

Linia din sudul țării ar permite R. Moldova să primească energie electrică din România, ocolind regiunea transnistreană. Astfel, malul drept nu va depinde doar de curentul livrat de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, și ar trece mai ușor peste o criză energetică de genul celei din toamna anului 2022, când Gazprom a redus considerabil livrările de gaze naturale (folosite în producția de curent la Cuciurgan) și infrastructura din Ucraina a fost bombardată.

Când a pornit proiectul?

Un memorandum semnat de R. Moldova și România încă în 2015 a dat startul interconectării energetice dintre cele două țări. În baza acestui acord, a fost construit gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.

Un alt proiect care urma să fie realizat prevede construcția liniei electrice aeriene Isaccea-Vulcănești-Chișinău, cu o capacitate de 400 kV, a unei stații back-to-back la Vulcănești și extinderea stațiilor de transformare Chișinău și Vulcănești. Proiectul urma să fie finalizat în 2019.

Prima fază a proiectului, demarat în 2017, a fost estimată la 260 milioane de euro, dintre care 221 de milioane de euro sunt împrumuturi acordate de cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiții, Asociația Internațională pentru Dezvoltare (parte a Băncii Mondiale) și 39,4 milioane de euro - un grant din partea Uniunii Europene. Banii urmau să fie cheltuiți pentru lucrări de construcție, modernizare și extindere, studii de fezabilitate și servicii de proiectare.

De ce s-a renunțat la stația back-to-back?

În noiembrie 2022, autoritățile anunțau că stația back-to-back de la Vulcănești nu va mai fi construită. Stația era necesară pentru ca România să poată furniza energie electrică R. Moldova „în regim de insulă”, având în vedere că sistemul energetic românesc este interconectat cu cel european. După ce sistemele energetice ale R. Moldova și Ucrainei au fost interconectate în regim de urgență cu Sistemul de Energie Continental European ENTSO-E, construcția stației a devenit inutilă. Autoritățile au discutat cu finanțatorii și au decis să redirecționeze cele 40 de milioane de euro destinate stației către construcția altei linii electrice de interconectare cu România, Bălți-Suceava.

De ce n-au început încă lucrările?

Construcția propriu-zisă a liniei electrice aeriene Isaccea-Vulcănești-Chișinău este finanțată de Banca Mondială, cu 27 de milioane de euro. Compania din India, KEC International LTD, contractată în decembrie 2021, nu a început încă lucrările. Acestea au fost declarate de drept „lucrări de utilitate publică de interes național” abia în mai 2022, iar în perioada septembrie 2022-februarie 2023 au fost testații pilonii care vor fi instalați pentru a trage linia aeriană. În total, urmează să fie instalați 500 de piloni.

Linia electrică aeriană Vulcănești-Chișinău va avea o lungime de 157 de kilometri și va traversa 35 de localități din nouă regiuni, inclusiv Găgăuzia și municipiul Chișinău. Volumul de energie electrică care va putea fi livrat prin această linie este de circa 600 mW. Consumul total maxim de curent al R. Moldova este de 1.100 mW, dintre care 800 de mW reprezintă necesarul pentru malul drept al Nistrului.

În august 2022, vicepremierul de atunci, Andrei Spînu, a anunțat că lucrările vor demara în primăvara anului 2023. Apoi a fost vehiculată perioada iulie-august curent, iar, recent, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că, cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla până la sfârșitul anului.

„Regulile Băncii Mondiale nu permit trecerea la construcția propriu-zisă până nu este definitivat tot traseul și până nu este securizat teritoriul și elementele de-a lungul întregului traseu. Mai sunt două tronsoane unde urmează să fie definitivate acele puncte pe unde va trece traseul. Acolo este vorba de replanificare, redirecționare a acestei linii”, a spus ministrul în podcast-ul „În esență” de la Europa Liberă.

Potrivit lui Parlicov, R. Moldova va primi curent din România prin intermediul acestei linii începând cu anul 2025.

În ceea ce privește linia Bălți-Suceava, din nordul țării, a fost realizat un studiu de fezabilitate și au fost alocate 50 milioane de euro. De asemenea, se pregătește studiul de fezabilitate pentru linia electrică Strășeni-Iași, în centrul țării. Autoritățile speră că R. Moldova va primi energie electrică prin aceste linii către anul 2030.

Între timp, autoritățile de la Chișinău negociază cu Tiraspolul pentru a prelungi contractul de furnizare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan pe un termen îndelungat, și nu lunar ca până acum.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

Previous Next

XS
SM
MD
LG