Linkuri accesibilitate

Expert: „Să-și asume apărarea acestei țări, cu prețul care va fi!”


Moldova, Bilanț retrospectivă generic
Moldova, Bilanț retrospectivă generic

Evenimentele din Transnistria, care provoacă noi dureri de cap conducerii moldovene și nu numai ei, sunt tema principală a retrospectivei săptămânii moldovene.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00

În contextul tensiunilor și exploziilor din ultimele zile din stânga Nistrului, mai mulți jurnaliști și observatori, printre care și Vitalie Călugăreanu, constată că guvernarea PAS, de teama de a nu panica cetățenii pe subiecte de securitate, ar fi căzut în cealaltă extremă, și anume a lipsei de transparență.

„Simțim că există un mare vid în ceea ce privește informarea populației. Nu este normal când jurnaliștii și populația află despre o întâlnire care a avut loc joi, la Varnița, între reprezentanții Chișinăului cu șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Krasnoselski, de pe site-ul lui Krasnoselski. Noi vrem să aflăm aceste informații despre ceea ce s-a discutat de la autoritățile constituționale ale R. Moldova. De asta trebuie să existe un echilibru între această reticență a autorităților de a comunica informații șocante, stresante, dar totodată pentru a comunica oamenilor niște adevăruri care se întâmplă, ca să nu ne pomenim într-o bună zi cu rușii la poartă”.

O altă observație a jurnalistului Vitalie Călugăreanu e că primele persoane în stat s-ar fi dezis prea ușor și promovat pe la diverse studio-uri TV clișeul că nu controlează localitățile din stânga Nistrului și deci nu-i pot apăra pe cetățenii R. Moldova care locuiesc acolo. Mai mult, săptămâni la rând s-a spus că armata nu ar fi în stare să apere țara. „O retorică păguboasă”, o consideră jurnalistul Vitalie Călugăreanu, pentru că cetățenii panicați în loc să aibă încredere în instituțiile de forță, aleg să-și facă bagajele.

„Această retorică nu trebuie să fie promovată de către primele persoane în stat; din contră, populația trebuie încurajată, structurile, instituțiile statului trebuie să aibă niște mesaje foarte clare, așa cum cer protocoalele. Dacă, Doamne ferește, vine momentul, să-și asume apărarea acestei țări, cu prețul care va fi!”.

În ultimele zile, odată cu exploziile din stânga Nistrului, conducerea țării a nuanțat discursul promovat anterior despre neutralitatea țării, vorbind tot mai des despre pregătirea capacității de apărare, la nevoie. Analistul Anatol Țăranu afirmă că în noul context Chișinăul este nevoit să-și ajusteze mesajele, mai ales când și parteneri din vest se întreabă dacă R. Moldova este sau nu în pericol de invazie rusă.

„Există anumite abordări care duc la o agravare a situației, iar aceasta înseamnă că mesajele pe care le formulau oficialitățile Chișinăului de a nu panica populația, de a menține calmul nu mai funcționează. Din acest punct de vedere, este nevoie ca să fie întreprinse măsuri inclusiv la nivelul comunicării pentru a atenționa opinia publică despre anumite pericole, fiindcă altminteri nu poți să construiești o ripostă cuvenită a acestor riscuri. De aici această schimbare a retoricii”.

Anatol Țăranu mai spune că e greu de prezis evoluțiile din regiune și că riscurile pentru R. Moldova cresc.

XS
SM
MD
LG