Consolidarea unui pol politic pro-românesc va prinde din ce în ce mai mult. Oamenii vor să scape de sărăcie și izolare, iar asta este posibil doar prin reîntregirea țării, crede deputatul român Eugen Tomac, care vorbește despre situația post-electorală din Republica Moldova.
Eugen Tomac: „Situația de la Chișinău pare că a surprins aproape pe toată lumea, pentru că, în primul rând, rezultatele din sondaje arătau cu totul alte date, pe de altă parte, se conservă o situație de facto, și anume se confirmă că planul pe care opoziția în mod repetat și aproape disperat îl sublinia că alegerile sunt pregătite tocmai pentru a câștiga un singur partid și vedem rezultatul că PDM-ul e cel care a fost favorizat de acest sistem introdus în mod brutal, criticat de toată lumea.
Și doi: cred că cu foarte multă ușurință atât observatorii internaționali, cât și opinia publică din Republica Moldova au trecut peste faptul că aproape un milion de cetățeni care sunt plecați peste hotare au fost lipsiți de dreptul de a-și exercita votul, pentru că sunt sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova plecați peste hotare cu acte românești, și aici mă refer la cei care dețin cetățenia română și nu au avut dreptul să voteze, pentru că ei au plecat cu buletinul valabil doar al Republicii Moldova peste hotare.
E un lucru foarte grav, pentru că se vede implicit la rezultatul obținut în secțiile de votare din diasporă, acolo unde în mod normal numărul celor prezenți la vot trebuia să fie mult mai mare. Deci, după această experiență nefericită, Moldova va traversa o perioadă din ce în ce mai dificilă, pentru că va fi tot mai izolată. Cred că la ora actuală foarte mulți parlamentari sunt agasați de oamenii lui Plahotniuc tocmai pentru a încerca să își creeze prin metodele consacrate deja o nouă majoritate.”
Europa Liberă: Mulți înclină să creadă că s-ar putea să se ajungă la alegeri anticipate. Cine merită astăzi să fie în fruntea Guvernului de la Chișinău, în opinia Dvs.?
Eugen Tomac: „Este foarte dificil să dai un răspuns atât de tranșant, având în vedere configurația mandatelor pe care le primește fiecare partid după acest scrutin.”
Europa Liberă: Formal, socialiștii au câștigat aceste alegeri, pentru că ei sunt cu cele mai multe mandate – 35.
Orice este posibil pentru a se ajunge la un compromis cu privire la crearea unei noi majorități...
Eugen Tomac: „Da, dar să nu uităm un lucru pe care nu putem să-l trecem cu vederea, și anume că socialiștii au avut un suport uriaș din partea Federației Ruse, practic, președintele Putin direct s-a implicat în această campanie prin afișarea în mod ostentativ în ultimele luni cu Dodon ori de câte ori a avut ocazia și scorul pe care l-au obținut sunt convins că nu le este deloc pe plac. Doi: faptul că s-au implicat activ împotriva lui Plahotniuc în această campanie electorală este iarăși un lucru evident, cel puțin din declarațiile pe care am văzut că le-au făcut oficialii de la Moscova, inclusiv în ultima săptămână. De asta cred că negocierile în ceea ce privește viitoarea majoritate nu vor fi atât de ușoare, dar eu sunt convins că interesele și unora, și altora sunt atât de mari, încât orice este posibil pentru a se ajunge la un compromis cu privire la crearea unei noi majorități.”
Europa Liberă: Compromis între cine?
Eugen Tomac: „Între Plahotniuc și Dodon. Compromis care există de mai mult timp, pentru că ei întotdeauna când au avut interese comune mari și-au dat mâna în văzul tuturor, fie că a fost vorba de introducerea sistemului electoral mixt, fie de alte teme care au fost împreună pe aceeași undă în ceea ce privește interesele politice și aici negocierea se va face: fie o guvernare transparentă între cele două partide și bătălia va fi cine numește primul-ministru, fie Plahotniuc va încerca să-și creeze o majoritate. Subliniez: prin metodele deja consacrate, pentru că PD-ul a avut 19 mandate în legislatura trecută și să nu uităm că a încheiat cu aproape 50 de mandate „împrumutate” prin metode specifice mediului politic de la Chișinău pentru politicieni care au venit mai târziu în PD.”
Europa Liberă: Ce viitor ar avea Republica Moldova dacă se renunță la europenizare?
La Chișinău se întâmplă ceea ce vedem și la București. Avem lideri politici care au propria agendă...
Eugen Tomac: „Oricum, Republica Moldova în ultimii ani a renunțat aproape complet la agenda pro-europeană, ea a rămas doar declarativ pro-europeană dintr-un motiv foarte simplu, pentru că Plahotniuc vrea o Moldovă doar pentru el și pentru interesele lui, mimează acest subiect al preocupării legat de relația cu Uniunea Europeană. De fapt, la Chișinău se întâmplă ceea ce vedem și la București. Avem lideri politici care au propria agendă, care nu are nimic în comun nici cu Uniunea Europeană, nici cu valorile pe care Uniunea Europeană le promovează și sunt dispuși să renunțe și la suportul financiar pe care îl poate oferi drept asistență Uniunea Europeană doar pentru a-și atinge obiectivele personale și, din acest punct de vedere, Republica Moldova riscă să se adâncească și mai mult într-o situație din care cu dificultate își mai poate reveni, pentru că fiind un stat izolat, fără finanțare și fără asistență financiară externă, nu poți să produci bunăstare și, respectiv, să-i convingi pe cetățeni că ai soluții să depășești criza sărăciei cu care se confruntă Republica Moldova la ora actuală.”
Europa Liberă: Partidelor pro-unioniste nu le-a surâs norocul să ajungă în Parlament. Credeți că a suferit o înfrângere mișcarea unionistă în Republica Moldova?
Eugen Tomac: „Polul unionist a fost puternic zdruncinat în momentul în care s-a asociat total cu Plahotniuc într-o perioadă în care se știa că Plahotniuc nu este străin de ceea ce s-a întâmplat cu miliardul dispărut. La nivel politic, din punctul de vedere al convingerilor, numărul cetățenilor care cred în opțiunea apropierii rapide de Uniunea Europeană prin România sunt convins că a crescut. Paradoxul este că nu apar lideri politici care să poată să-i convingă pe oameni că sunt capabili să împingă înainte acest proiect. Și aici este o chestiune de adaptare a mesajului și în mod obligatoriu trebuie să apară o generație nouă de oameni politici la Chișinău, care să fie convingători pe acest mesaj, pentru că eu cred că cei un milion de cetățeni ai Republicii Moldova care au optat pentru cetățenia română știu exact de ce au făcut, în cea mai mare parte din ei, și sunt convins că, dacă se va ajunge în punctul în care se va crea acest pol credibil, la următoarele alegeri – fie anticipate, fie la termen – acest pol poate obține un scor spectaculos. Dar pentru asta, subliniez încă o dată, e nevoie de figuri noi, credibile, care să se angajeze să explice populației de ce singura soluție realistă de a intra în Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și a scăpa de sărăcie este Unirea cu România.
România este un model în ceea ce privește respectarea minorităților și, din acest punct de vedere, nimeni nu trebuie să-și facă griji. Totul este să se implice oamenii politici cu credibilitate puternică și pro-europeni, și pro-români în explicarea acestui demers, pentru că e o chestiune care implică multă responsabilitate și până la urmă poate decide în sensul bun al cuvântului viitorul pe termen foarte lung al tuturor cetățenilor Republicii Moldova.”